női vezető

Az inspiráló női vezetők tulajdonságai – Benned megvannak?

Te kit tekintesz példaképnek? Mutatok három inspiráló női vezetőt, akik különböző utakon járva értek fel a csúcsra. Megnézzük azokat a tulajdonságokat is, amelyek egy jó női vezetőt jellemezhetnek. Benned megvannak? 😉 –Váradi Melinda, a „Multis Csaj” cikke.


A társadalom alapvetően nagyobb nyomást gyakorol a férfiakra, hogy hajszolják a sikert, míg a nők az elsők, akik otthon maradnak, amikor arra van szükség. Ám ha a házimunka megoszlik a házaspárok között, a nők is nagyobb eséllyel tudnak a munkahelyükön maradni, sőt mi több, felelős pozíciót betölteni.

Fontos, hogy a nők is érezzék, hogy különlegesek, joguk van az előléptetésre, és arra is, hogy belevágjanak egy új projektbe. Nőként is lényegesek a kihívások, no és persze az elismerések is.

Nézzünk meg három női példát, akiknek sikerült fantasztikus vezetőkké válniuk.

Mary Barra a GM vezetője

A már majdnem 60 éves Mary Barra a General Motors vezetője. Igen, jól olvasod, annak a General Motors-nak, melynek a 2018-as árbevétele 147 milliárd USD-re rúgott.

Szerencsés csillagzat alatt született, mert már apja is 39 évet húzott le a detroiti Pontiac gyárban, de a műszaki érzék mellett azért elkélt a saját szorgalma és eltökéltsége is. Ő maga a General Motors Institute-nál tette le a villamosmérnöki diplomáját. Egészen fiatalon, 18 évesen kezdett a General Motors-nál, még 1980-ban. Mondhatni alulról indult, hiszen a sárvédő paneleket és a motorháztetőket ellenőrizte, s az érte kapott fizetségből finanszírozta az egyetemi tanulmányait.

A General Motors több pozícióban, mérnöki és adminisztratív területen is alkalmazta, csak ezt követően vehette át az összeszerelő üzem irányítását. A Stanford Graduate School of Business-be GM-ösztöndíjjal érkezett, ahol üzleti adminisztráció mesterképzést végzett. Töretlen lelkesedésének és kitartásának hála 2014-ben magáénak tudhatta az autógyártás első női vezetője megtisztelő címet.

Lisa Su

Az amerikai Advanced Micro Devices, Inc., azaz a számítógépes processzorokat fejlesztő AMD vállalat élén 2014-től az 50 éves Lisa Su áll. Ő is megjárta a ranglétrát, mire a 6,73 milliárd USD (2019-es adat) bevétellel rendelkező AMD élére került. A 3 éves tajvani kislány statisztikus édesapjával, és könyvelő édesanyjával érkezett az Egyesült Államokba. Szüleinek hála a matematika, a természettudomány és az üzleti koncepciók így csupán egy karnyújtásnyira voltak tőle. Már kiskorában szeretett volna utánajárni, hogyan működnek a dolgok, és kiszemelte magának a mérnöki pályát.

10 évesen képes volt megjavítani testvére távirányítós autóit, így nem csoda, hogy villamosmérnökként végzett a Massachusettsi Műszaki Egyetemen. A félvezető technológia mindig lenyűgözte, egy nyáron az Analog Devices-nál is dolgozott. Volt egyetemi kutatási asszisztens, majd vezető mérnök a következő vállalatoknál is: IBM, Texas Instruments és Freescale Semiconductor.

Sheryl Kara Sandberg

Az 51 éves Sheryl Sandberg nem más, mint a Facebook ügyvezető igazgatója. Már fiatal korában megmutatkoztak vezetői ambíciói, volt osztályelnök és tanított aerobikot. A Harvardon tanult közgazdaságtant, majd olyan indiai egészségügyi projekteken dolgozott, amelyek szerepet vállaltak a lepra, az AIDS, és a vakság kezelésében. Volt vezető tanácsadó a McKinsey & Company-nál, dolgozott a Google-nél, felelős volt többek között a hirdetési és kiadói termékeinek online értékesítéséért. 2008-tól CEO a Facebook-nál, felügyeli a cég üzleti tevékenységét, beleértve az értékesítést, a marketinget, az üzletfejlesztést, az emberi erőforrásokat, a közpolitikát és a kommunikációt. Egy szó, mint száz, nagy szerepe van abban, hogy a Facebook nyereséges lehet.

Mary Barra, Lis Su, és Sheryl Sandberg üzenete is lehetne az, hogy: Higgy magadban és állj ki magadért!

Olvasd el ezt is: „Mindenkinek megvan a saját nehezített pályája – Interjú a Coca-Cola HBC Magyarország inspiráló női vezetőivel

Neked van vezetői kompetenciád?

A nők hajlamosak alábecsülni a képességeiket, kevésbé állnak ki magukért a munkahelyükön, és hajlamosak a sikereiket külső tényezőknek tulajdonítani. Pedig ezek nagyon fontos kritériumok ahhoz, hogy más is úgy gondolja, hogy az illető megérdemli a sikert. Szokták mondani, hogy a bátorság fél siker, és ez így is van.

Természetesen ezért áldozatot is kell hozni. Egy nőknek talán nehezebb összeegyeztetni a munkahelyét a családi életével, már csak a gyerekek miatt is. Mégis, bátorítani kell őket arra, hogy megragadják a lehetőségeiket.

Mitől lesz valaki jó női vezető?

A nőknél, akárcsak a férfiaknál, fontos a szakmai felkészültség, és a hitelesség. Szabad nőiesnek lenni, de nem jó rájátszani, meg kell találni az egészséges egyensúlyt. Egy nő nem lehet férfias vonásokkal telített, igenis fel kell vállalni, hogy nőként érző, intuitív, szerény, és nyugodt emberek vagyunk, és kevésbé kockázatos döntéseket hozunk, mint a férfiak.

Ilyenek a női vezetők

A női vezetők magasan motiváltak, hatékonyak, bár tény, ha gyermekük van, a munkaidejük rugalmasságot kíván, és a munkaidejük percre pontosan ki van számolva azért, hogy a családdal is tudjanak időt tölteni.

Egy multis vezető például szükséges, hogy jól tűrje a stresszt, képes legyen felelősséget vállalni a döntéseiért, amiket persze alaposan átgondolt. A kemény munka, és a szívós akarat már csak hab a tortán.

A vezetés nőként lehet, hogy küzdelmesebb út, de ha hiszel magadban, és megvan hozzá a tehetséged, ugyan mi választhatna el az álmodtól? Business mentorként segíthetek neked abban, hogy felmérjem, hogyan válhatsz jó női vezetővé.

Várlak sok szeretettel!

Váradi Melinda, business és karrier mentor
multiscsaj@com

frissdiplomas.hu-nál mindent megteszünk azért, hogy élménytelibbé és egyszerűbbé tegyük az elhelyezkedés, a karrierépítés folyamatát. Az egyetemistáknak és pályakezdőknek szóló karrierportálunk mellett tevékenységünk legújabb eleme Magyarország első élményközpontú állásbörzéje, a JOBVERSE Állásbörze. Csatlakozz, és emeld a karriered a következő szintre velünk!