GE_FrissDiplomas.hu

„Aki tud azonosulni a kreatív-alkotó mérnöki szenvedéllyel, annak a GE maga az alkotói paradicsom” – Interjú a GE Gas Power Szenior vezető mérnökével

Mérnökhallgatóként vagy frissen végzett mérnökként többfelé el tudsz indulni, azonban, ha a legtöbbet szeretnéd kihozni a karrieredből, akkor érdemes olyan céget választani, ahol mind az erőforrás, mind a szakmai tudás rendelkezésre áll. A GE Gas Power-nél minden feltétel adott, kérdés, hogy kik azok, akiknek jó választás lehet, és akik jól érzik magukat ebben a közegben. Erről, valamint a mérnöki pálya szépségeiről, a szakmát övező sztereotípiákról, és a kezdők számára elérhető lehetőségekről kérdeztük Sarkadi Dávidot, a GE Gas Power gázturbina alkatrész gyártó és felújító üzem szenior vezető mérnökét. Görgess lejjebb az interjúhoz! 😊

Interjúalanyunk:

SarkadiDavid_FrissDiplomas.hu

Sarkadi Dávid

Szenior vezető mérnök

Kérlek, mesélj egy kicsit arról, hogy hogyan indult a karriered a GE Gas Power-nél!

Öt és fél éve dolgozom a GE-nél, eleinte több területen is besegítettem, hogy megtanuljam az itt gyártott gázturbina termékeket, később pedig az egyik gázturbina égéstéri átmeneti egység termékcsalád mérnöke lettem. Itt már jött minden: új termékek bevezetése, új technológiák, új megoldások, szakmai konferenciák és külföldi utazások, illetve ezen a ponton fontossá vált az is, hogy kommunikáljunk a javítóüzemekkel a világ minden tájáról, megosszuk egymással a tudást – ez tehát egy nagyon izgalmas munkakör volt.

Mára több szempontból is a globális piac élcsoportjához tartozik a cég annak a gázturbina égéstéri átmeneti egység terméktípusnak a gyártásában, amivel ez alatt az idő foglalkoztam. Ezt követően, – ahogy kezdtem szenior lenni – már több termékcsaládba is bekapcsolódtam, hogy támogassam, tanítsam és mentoráljam az ottani, fiatalabb mérnököket, átadva nekik azt a tudást, amit megszereztem.

És hogyan kerültél a mostani pozíciódba?

Miután minden gázturbina égéstéri termékcsaládot megismertem, olyan projektek következtek, amiket korábban sosem gyártottunk, így teljesen a nulláról kellett felépítenünk. 2019-től bevezettük a „LEAN-szemléletet”, ami által az energiaiparban alkalmazott lokális csoportos operációkról az autóiparban is jellemző tömeggyártásra, gyártósorokra álltunk át. Ekkor léptettek elő vezető pozícióba, és lettem irányító gyártástechnológiai mérnök.

Örültél a lehetőségnek?

A teljesen új termékek bevezetése véleményem szerint mérnökként a legjobb lehetőség a szakmai szenvedély és kreativitás kiélésére. A vezető pozíció pedig együtt jár a már korábban említett mentorálás mellett a döntéshozatallal, nagyobb felelősséggel, de azzal is, hogy a szakmai tekintélyeddel tudod ténylegesen segíteni mind a gyártást, mind irányítani a csapattagok szakmai fejlődését.

Eddigi karriered sikeres építéséhez milyen skillekre volt szükséged a GE-nél?

A szakmai tudás, és a szakmai alázat mellett legalább olyan fontos a kommunikáció és az együttműködés, csapatmunka ebben a hatalmas hálózatban: a különböző területek közötti összhang és a kölcsönös szívességek, segítségek, a feladatok delegálása, illetve, hogy tudd, adott esetben kitől kell segítséget kérned. Ehhez ismerned kell a saját munkaköröd mellett a többiek feladatköreinek tartalmát és határait is, hogy ez a gépezet olajozottan működjön.

Kiegészült mindez, amióta vezető vagy?

Vezetőként különösen fontos a munkahelyen belüli networking és a konszenzus-keresés, valamint az empátia olyan értelemben, hogy megértsd, hogy a munkatársad milyen nézőpontból áll a dolgokhoz, milyen nézőpontból kérdez. A kommunikációban lényeges a konkrét, lényegre törő, világos beszéd, illetve szükség esetén a narratívagyártás egy-egy termék eladása során. Illetve kiemelném az önreflexiót is, elengedhetetlen, hogy a hibáidon dolgozni tudj, és fejlődhess.

Szerinted mi az, ami összetart és sikeressé tesz egy csapatot?

A legfontosabb a sikerélmény és az elismerés, ami a jó munka legfőbb motivációja. Úgy gondolom, hogy a szakmai dicséret sokkal többet számít, mint a pénzjutalom – ami persze szintén fontos, de önmagában nem segíti a csapathoz tartozás érzését. Még ha egy „száraz” szakmai dologról is van szó, ugyanúgy meg kell próbálnunk élménnyé, történetté, eseménnyé formálni a csapattagok számára.

Mit gondolsz, helytálló az a sztereotípia, hogy a munkád alapvetően férfias szakma?

Nem. Azért sem, mert most nyáron volt egy lány mérnök gyakornok a csapatban, és őszintén mondom: egy nálam is okosabb fiatal tehetség, aki nagyon gyorsan tudott alkalmazkodni a környezethez, a srácokhoz, az operátorokhoz, a hegesztőkhöz, és félelem nélkül ment és csinálta a dolgát a termelésben. De korábban is volt már tehetséges női mérnök kollégám, és bátran mondom azt, hogy ezt a szakmát nem az határozza meg, hogy milyen nemű vagy, inkább az ember saját személyiségétől függ az, hogy hogyan tud beilleszkedni ebbe a szakmába és igazi mérnökké válni.

Persze ott, ahol idősebb, negyven fölötti generáció van döntő részben, előfordul, hogy kevésbé elfogadóak a kollégák, és jobban ragaszkodnak a hagyományos nemi-szerep felfogáshoz a munkahelyen. Nálunk viszont generációk tekintetében is diverz a csapat.

Azt is hozzá tudom tenni – bár ez is egy nemi sztereotípia – hogy a férfiaknál előfordul, hogy nehezebben tudnak csapatként működni saját szakmai ambícióik miatt, jobban érvényesítik egyéni szerepüket, jelentőségüket a csapatmunkában is, míg a lányok sokkal inkább célorientáltan, a csapat érdekében hátralépve tudnak dolgozni. Egyébként itt is a nemileg diverz csapatok kialakítása a megoldás a lehető leghatékonyabb csapatmunka elérésére.

Ha már szóba került a csapatok diverzitása, hogyan lehet pályakezdőként jól integrálódni és hatékonyan, produktívan részt venni egy ilyen csapat munkájában?

Fontos, hogy merjenek kérdezni, hiszen senki sem érkezik kész tudással, a legtöbbet a gyakorlat közben, kérdések által tanuljuk, hiszen egy pályakezdő azért jön, hogy tapasztalatot szerezzen. Nálunk nagyon támogató a közeg, minden kérdésre valódi segítség érkezik. Ha az ember nyitott a tanulásra, az új tudásra, akkor egy jó lehetőség számára a GE.

A betanítási folyamat minden csapatnál egységes?

Alapvetően igen, de mivel a más-más területek, gázturbina termékek, pozíciók különböző komplexitású felkészítést igényelnek, így természetesen vannak különbözőségek. Nálunk egyébként meglehetősen hamar kapnak a gyakornokok önálló projektfeladatokat. Valamint mindenkinek van egy mentora, aki segít – amikor kezdtem a cégnél, nekem is volt ilyen mentorom, akinek az a feladata, hogy segítsen az indulásban.

Egy ilyen kezdőknek, gyakornoknak tipikusan elérhető projektfeladatra tudsz konkrét példát mondani?

Már gyakornoki szinten is jellemzők a szakdolgozati témák, mint projektfeladatok, például készüléktervezés. Csak két konkrét jelenlegi esetet említve: az egyik szakdolgozatot író gyakornokunk moduláris kalodáról készít tervezetet, illetve az ehhez kapcsolódó számításokat, például a gazdasági megtérülést vizsgálja, míg egy másik préskészüléket készít, amihez egyébként a téma szempontjából indokolt magas szintű hidraulikai képzettsége nem volt meg, viszont a cégen belül biztosítottuk számára ennek a tudásnak az elérését.

Ezek a szakdolgozati készüléktervezések gyakran valódi innovációt jelentenek akár a gyártásban is. Onnantól kezdve pedig, hogy valaki a gyakornoki státuszból átlép a mérnökibe, folyamatosan érkeznek az újabb és újabb projektek, csak pár példát említve, új termék és új technológia bevezetés támogatása, lean gyártósor telepítések tervezése és építése, méréstechnikai feladatok gázturbina termékekre, folyamatfejlesztés, NC programírás, készüléktervezés.

Milyen tanácsot adnál annak, aki hozzátok megy állásinterjúra?

Fontos, hogy szakmailag magabiztos legyen, és hogy maradjon azokon a szakmai területeken, ahol biztos a tudása. Ne menjen bele olyanokba, amikről csak hallott, vagy felületesen ismer! Illetve az is fontos, hogy legyen érdeklődő: először is nézzen utána a cég profiljának vagy akár az interjúztatók Linkedin-jének, és érdekelje például akár a gyártástechnológia, akár a fejlesztések, gázturbina termékek helyzete, vagy bármilyen folyamat működése nálunk, amire az interjún rá is kérdezhet. Az angol nyelvtudás alapvető elvárás – ezt az interjún is teszteljük – más idegen nyelvet viszont nem igazán használunk.

Hogyan hoznád meg a kedvét valakinek, aki gondolkodik a mérnöki pályán, de még nem döntött?

Ebben a szakmában olyan munkát végezhetsz, ami által el tudsz jutni A-ból B-be, közben pedig értéket tudsz teremteni, ráadásul fizikai produktumot, legyen szó robotprogramozásról, CNC-programozásról, hegesztés- és forrasztás-technológiákról. Maga a fejlesztés, a mérnöki alkotás igénye és élménye olyan pluszt tud adni az embernek, amitől szárnyalsz.

Mi az, ami szerinted meggyőzheti az álláskereső mérnököket arról, hogy a GE-t válasszák, és ne egy másik, hasonló profilú céget?

Úgy gondolom, hogy aki a fent említett teremtő-alkotó mérnöki attitűddel azonosulni tud, annak a GE maga a mérnöki paradicsom, hiszen nálunk minden gyártási és tervezési technológia elérhető. Az a belső szakmai képzési rendszer, a változatos és motiváló munkakörök, a világszínvonalú technológiák, illetve az előrelépési lehetőségek (amire az én karrierem is példa), mind olyanok, amik miatt nem csak bekerülni, de a cégnél maradni is érdemes, ráadásul szerintem ez utóbbi folyamat gyorsabb is, mint más cégeknél. Ha valahol, itt érdemes hosszú távra tervezni!