Mentor_FrissDiplomas.hu

Így válassz magadnak mentort!

Gondolkodtál már azon, milyen jó lenne, ha lenne valaki, aki támogat a szakmai céljaid elérésében és személyre szabott útmutatásokat, visszajelzéseket is ad? Karrierutunk bármely szakaszában, de főként pályakezdőként nagyon sokat adhat, ha van egy olyan tapasztalt mentor az életünkben, akihez szakmai kérdésekben, elakadásokban, döntéshelyzetekben fordulhatunk. De hogyan válasszuk ki a megfelelő személyt?

A mentor olyasvalaki, aki szakmailag tapasztalt, sikeres és hajlandó támogatni a karrierutad tanácsokkal, visszajelzésekkel. Na de hogyan profitálhatunk abból, ha van egy jó mentorunk?

Egy profi mentornak számos előnye van, például visszajelzésekkel és útmutatásokkal alakíthatja szakmai utunkat. Ezenkívül segítségünkre lehet önéletrajz vagy motivációs levél írásakor is, és egy pozíció megpályázása során is. Egy jó mentor ezenkívül új perspektívákat mutathat, egyedi ötleteket és megközelítéseket kínálhat és támogathat minket a szakmai kihívásokkal való megküzdésben is. Szakmai tudásával biztos támaszt ad számunkra, pályakezdőként pedig segíthet minket a megfelelő időbeosztás, munka-magánélet egyensúly kialakításában vagy akár a határok meghúzásában is.

Felvetődhet benned a kérdés, hogy hol találhatsz magadnak megfelelő embert erre a szerepre. A leggyakoribb, ha egy korábbi tanárunkat, kollégánkat vagy a munkahelyünkön egy tapasztaltabb kollégát kérünk fel erre a szerepre. Van azonban néhány szempont, melyet érdemes átgondolni, mielőtt elkezdünk kiépíteni egy ilyen kapcsolatot.

Olyan mentort válassz, akinek az értékrendje és a sikerhez való hozzáállása megegyezik a Tiéddel.

A sikeres mentori kapcsolat egyik fontos összetevője, hogy olyan valakit válasszunk, aki osztozik azokban az értékekben, amik számunkra is fontosak, hiszen így érezzük majd valóban hasznosnak és alkalmazhatónak a tőle érkező tanácsokat. Természetesen nem kell, hogy mindenben hasonlítsatok, hiszen a különbségek izgalmas perspektívákat képesek beemelni.

Olyasvalakit válassz, aki motivál és kihívások elé állít!

Ha valaki olyannal beszéled meg a szakmai kihívásaid, aki nagyon hasonlóképp gondolkodik, mint Te, előfordulhat, hogy nehezebb lesz új perspektívákat megtapasztalni. Ha arra vágysz, hogy valaki inspiráljon és fejlődésre motiváljon, akkor olyan mentorral dolgozz, aki kimozdít a komfortzónádból.

Válassz valaki olyat, aki elérte azokat a célokat, amikre te is vágysz.

Ehhez az első és legfontosabb lépés, hogy tudd, pontosan mik azok a specifikus célok, amiket el szeretnél érni. Ezt követően keress olyan szerepmodelleket, akik hasonló utat jártak be, és gyűjtsd be a tapasztalataikat, javaslataikat.

Egy jó mentor energiát fektet a szakmai kapcsolatok kiépítésébe és fenntartásába.

Mentorként fontos, hogy széleskörű kapcsolati hálózattal rendelkezzen az ember, így biztosítva a különböző perspektívákat és a szakmában való elmerülést is. Ezenkívül nagyon fontos kompetencia manapság a kapcsolatépítés, amit jó, ha el tudunk tanulni valakitől.

Azonosítsd a fejlesztendő területed és keress valakit, aki hitelesen tud benne segíteni!

A karrierünk fejlesztése során elengedhetetlen a folyamatos fejlődés, ehhez pedig hasznos, ha célokat tűzünk ki. Ha például szeretnél meggyőzőbben, asszertívebben kommunikálni, kérj valaki olyantól tanácsot, aki jó ebben. Hogyan tanulta, fejlesztette ezt a képességét? Milyen technikákat használ, amiket neked is át tud adni? Tud-e visszajelzést adni arról, hogy Téged hogyan lát ennek a képességnek a fejlesztésében?

Tedd próbára a választottad!

Mielőtt elköteleződtök egy mentor-mentorált viszonyba, érdemes leülni egy-két alkalommal, és ismerkedni, beszélgetni arról, mit tudtok adni egymásnak, miben tudsz majd számítani a mentorodra, milyen gyakran fogtok tudni beszélgetni, stb. Ezenkívül, még ha úgy is érzed, ismered őt, ez egy másfajta kerete lesz innentől a beszélgetéseiteknek, így érdemes egy konkrét kihívásodat megosztani vele és megnézni, hogyan reagál erre. Ezek alapján könnyebben el fogod tudni dönteni, a megfelelő ember ül-e veled szemben.

Szerző: Novák Dóra