Accenture_Frissdiplomas.hu

„Az Accenture az a hely, ahol mindent megadnak ahhoz, hogy fejlődj és karriert építs” – Interjú

Nőként az IT szakmában? Természetesen! Suth-Halász Alexandra, az Accenture Backend developer-e mesélt arról, hogy hogyan indult a karrierje a szakmában, hogyan kötött ki az Accenture-nél, miért olyan lelkes a munkája miatt, és hogy mivel támogatja munkavállalóit az Accenture.

 

Interjúalanyunk:

HalaszAlexandra_Frissdiplomas.hu

Suth-Halász Alexandra, Backend developer, Accenture

 

Mesélsz egy kicsit arról, hogy hogyan indult a pályafutásod az IT világban?

Az Óbudai Egyetemen végeztem mérnök-informatikusként. Már az egyetem alatt részt vettem gyermekek táboroztatásában, ahol többek között lego robotok programozásával, fejlesztésével, oktatásával és 3D nyomtatással foglalkoztunk az egyetem által. Ez gyakorlatilag egy informatikai fejlesztésnek mondható, és az a cél, hogy a gyermekek megismerjék a különböző modern technológiákat. Sokszor dolgoztunk hátrányos helyzetű gyermekekkel is ezekben a táborokban. Emellett kisebb előadásokat is tartottam, olyan helyeken jártunk, ahol nem feltétlenül ismerik a gyerekek a digitalizációt, így bevezettük őket az IT világába és megmutattuk nekik az ebben rejlő lehetőségeket.

Wow! Mik a legkedvesebb tapasztalataid ebből az időszakból?

Az előadások és a táborok során sokféle korosztállyal találkoztam. Hihetetlen élmény volt azt tapasztalni, hogy valaki azt sem tudja gyermekként, mi az a számítógép. Aztán az előadások során az ott töltött nagyjából három óra alatt eljutottunk odáig, hogy elkezdtünk programozni velük. Nagyon jó érzés volt megszerettetni a gyerekekkel ezt a világot úgy, hogy előtte egyáltalán nem ismerték. Azt tapasztaltam, hogy a figyelemnek nagyon nagy ereje van, ezen keresztül lehet őket igazán megnyitni. Ezenkívül érdekes volt látni számomra, hogy akiknek viszonylag korán megadatnak a digitális eszközök és teljesen természetes számukra, hogy az életük része, talán kevésbé tudják értékelni mindezt, míg akiknek nincsenek, ők sokkal jobban vigyáznak is a technológiai eszközökre, amikor a kezükbe kapják őket.

Ezek után hogyan jött az Accenture?

Tavaly márciusban kezdtem a  vállalatnál, backend fejlesztőként. Eddig webalkalmazásokat fejlesztettem, de éppen egy új projektre fogok kerülni. Előtte sok cégnél fordultam meg junior fejlesztőként, főként kisebbek cégeknél, ahol sokszor ütköztem nehézségekbe amiatt, hogy kevés tapasztalatom van. Az Accenture előtt közvetlenül automata raktárak működtetésével foglalkoztam, és bár nem volt könnyű, de nagyon komplex és izgalmas feladat volt. Aztán megkerestek az Accenture-től, pont egy olyan időszakomban, amikor úgy éreztem, hogy nem akarok fejlesztő lenni, inkább elmegyek tanárnak.

Nincsenek véletlenek… 🙂 Hogyan zajlott a kiválasztás?

Két interjúm volt, az egyik a HR-es kollégával, a másik pedig a szakmai interjú volt. Az interjún a szakmai kérdések mellett felmérik az angol tudást is, hiszen nem csak magyar kollégákkal dolgozunk együtt, hanem találkozhatunk más és más országok fejlesztőivel is.

Az interjúk nagyjából két hét alatt lementek, aztán visszajeleztek, hogy felvennének, lelkesen vártam az első munkanapokat. Home office-ban kezdtem el dolgozni.

Sokszor halljuk, hogy másképp kezelik a nőket ebben a szakmában. Szerinted ez tényleg valós jelenség? A te fejedben volt egy gát ezzel kapcsolatban? Mi a véleményed?

Szerintem sokak fejében van ez a fajta gát nőként. Nagyon örülök, hogy egyre több nő választja a fejlesztést. Sokáig ez egy férfias szakma volt, de azt érzem, minél több nő van a csapatban, annál érzékenyebb az egész munka. Megerősödött bennünk az is, hogy kérdezzünk, ha nem tudunk valamit, ugyanis örülnek annak, ha az adott fejlesztő odamegy a vezető fejlesztőhöz és kérdez. Én abban szocializálódtam, hogy nehezebb a kommunikáció, a kisebb cégeknél új tagként sokkal nehezebb volt integrálódni. Az Accenture-nél úgy gondoljuk, hogy egy adott csapat sokszínűsége nagyban befolyásolja a projekt sikerességét és innováció felé vezeti a vállalatot, ezért is fontos, hogy minél több nem legyen egy csapatban. Belecsöppentem abba a kultúrába, hogy keressük a másikat, nem ciki kérdezni vagy nem tudni valamit. Megtapasztaltam, hogy ha nem merek, nem is tanulok semmit. Itt bárkit megkérdezek, olyan pozitívan válaszolnak, hogy na akkor gyere, csináljuk… Az első gondolatom az volt, hogy ez létezik?

Az IT világot sokan mintha egy külön világként kezelnék, mit gondolsz erről?

A férjem szakács, ő az informatikát varázslatnak érzi, az informatikusokat pedig külön világnak. Ő már nem lát bele ebbe a szakmába, ahogy sokan mások sem, akik nem ebben dolgoznak. Mintha egy lepel rejtené el mit is csinálunk, pedig nincs így.

Mára már nagyon gyorsan változik a szoftveres és hardveres világ. Néha nagyon nehéz követni, hogy milyen új technológiák vannak. Nekünk, fejlesztőknek is folyamatosan tanulni kell, hiszen gyorsan változnak a használt fejlesztői felületek. Természetes, hogy aki nincs ebben napi szinten benne, azt érzi, hogy ez egy külön világ.

Te milyen projekteken dolgozol az Accenture-nél?

Nagyon sok fejlesztésünk van, orvosi és banki területen. Olyan vásárlói felületeket hozunk létre a csapattal, ahol lehet rendelni. Jelenleg éppen projektet fogok váltani. Az előző projekt egy meglévő technológiát alakít át felhő alapú szolgáltatások használatával egy új, jobb és gyorsabb rendszerré.  Üzleti rendszer ez, amely egy webes alkalmazás lesz. Most C#-ban fejlesztek. Terveim közé tartozik majd a backend fejlesztés mellett a frontend irány megtanulása is.

Van lehetőség előrelépésre?

Kezdetben egy a szintednek megfelelő karrierszintre beosztanak, majd mindenki kap maga mellé egy olyan szakembert (a saját pozíciójához mérten), aki a karrieredért felel, amíg a cégnél dolgozol. Segít abban, hogy hogyan érheted el a céljaidat, hogyan tudsz minél hamarabb szinteket lépni, hogy sikeres fejlesztővé válj. Minden évben van évértekelő, ahol van lehetőség felfelé lépni.

Mi az, amit a leginkább szeretsz a cégben?

Az Accenture lehetőséget biztosít a tanulásra és a fejlődésre, például az említett felhőszolgáltatásokat is kipróbálhatjuk és rengeteg előfizetéshez és korai hozzáféréshez férünk hozzá. Nem csak projekteken keresztül lehet tanulni, hanem magunktól is, ami érdekel. Minden hónapban van egy kreditünk, hogy kipróbálhassunk különböző programokat. Én úgy látom, hogy az Accenture megad mindent a tanuláshoz és fejlődéshez, amit csak lehet. Nekem ez egy nagyon pozitív élmény, korábban nem tapasztaltam még ilyet. Fizetős vizsgákat is támogat, így meg tudsz szerezni tanúsítványokat, amiket aztán megjeleníthetsz a profilodon vagy az önéletrajzodban. Én nagyon élvezem, hogy egyszerre tanulhatok és dolgozhatok is, és úgy érzem, az Accenture-nél egyszerre lehet fejlődni és egyben motiváltnak maradni is.

 

Ismerd meg az Accenture-t!

Az Accenture a világ egyik vezető IT szolgáltatásokat nyújtó multinacionális vállalata, amely vezető szerepet töltünk be a digitalizáció, a felhő alapú technológiák és a security terén.

Ügyfeleik többek között bankok, high-tech vállalatok, mobiltelefon-szolgáltatók, gépjárműgyártók, sörfőzdék, energiaipari cégek és sok más érdekes iparág szereplői.

A vállalat kiemelt figyelmet fordít a nemek közötti egyensúlyra, ugyanis úgy vélik, a sokszínű, befogadó, inkluzív és innovatív vállalati kultúra kulcsszerepet játszik versenyképességükben. Céljuk, hogy globális szinten 2025-re 50%-ban női és 50%-ban férfi munkatársakat foglalkoztassanak. Fontos számukra egy olyan munkahely kialakítása, ahol mindenkit egyenlően kezelnek és fogadnak el.

Magyarországon több mint 500 tanácsadóval, mérnökkel és informatikussal dolgoznak azon, hogy versenyképes szolgáltatásokat tudjanak nyújtani ügyfeleik számára a világ bármelyik táján.

Ha te is szívesen csatlakoznál az Accenture csapatába, nézd meg itt az általuk kínált karrierlehetőségeket!