konyvajanlo

Könyvajánló – Formabontó írások a munka világáról

Cikkünkben olyan könyveket igyekeztünk összegyűjteni, amelyek segítenek megérteni napjaink – és hazánkban sok esetben inkább a jövő – munkaerőpiacát. A válogatási szempont elsősorban az volt, hogy kevésbé megszokott látásmódú, innovatív, vitára ingerlő írások kerüljenek terítékre.

Az itt bemutatott négy könyv mindegyike tudományos munka, így némileg nehezebben emészthetőek a hagyományos „tíz tipp, amivel sikeresebben építheted a karriered” típusú könyveknél, mégis mindegyikük viszonylag könnyen olvasható.

 

Csíkszentmihályi Mihály – William Damon – Howard Gardner: Jó munka – Amikor a kiválóság és az etika találkozik

A könyvet, amely olyan kérdéseket feszeget, mint például: mi a jó munka mércéje, mit jelent az, ha valaki jó munkát végez, vagy hogy hogyan őrizzük meg saját moralitásunkat a szakmai siker mellett? nagy tudományos tekintélyű pszichológusok írták, köztük a flow-elmélet atyja, Csíkszentmihályi Mihály.

A kérdések, amiket felvetnek, implicite a teljes kortárs munkafelfogásra kérdeznek rá, feszegetik a munka és a társadalmi hasznosság kapcsolatát.

Számos olyan morális kihívásról beszélnek különféle történetek kapcsán, amelyek a technológiai fejlődés, az egyre inkább holisztikus rendezőelvvé izmosodó piaci logika és hasonló kortárs folyamatok által jönnek létre, vagy erősödnek fel.

 

Cal Newport: So Good, They Can’t Ignore You

A Georgetown Egyetem informatikus professzorának könyve elsősorban azt a hiedelmet járja körül, hogy jó tanács e szenvedélyeinket követni karrierépítésünkben, korrelál e napjainkban a munka és a szenvedély?

Newport vitatja, hogy lenne olyan „biztonságos pont”, ahol – karrierje céljaként – az ember megáll, és ami az elérés napjától kezdve folyamatosan és véglegesen boldoggá teszi.

Sokkal inkább arra fókuszál, hogyan tudja az ember maga megteremteni a szenvedélyes, de legalábbis jókedvű munkavégzés lehetőségét: körüljárja, milyen skilleket érdemes megszerezni ezen az úton, és konkrét „útiterveket” is felrajzol arra vonatkozóan, hogyan tud mégis egy platformra kerülni a munka és a szenvedély.

konyvajanlo

 

David Graeber: Bullshit jobs

A magyarul is nemrégiben megjelent Bullshit munkák című könyv David Graeber antropológus professzor munkája, amely meglehetősen nagy sikert aratott mind hazánkban, mind nemzetközi viszonylatban: a londoni metró plakátjait például egy underground csoport ennek a könyvnek az idézeteivel cserélte fel.

A Bullshit jobs olyan munkákról szól, amelyek csupán a gazdasági rendszer cizellálására, tökéletesítésére szolgálnak, de igazán nem teremtenek értéket, azaz – leegyszerűsítve – „ha holnap eltűnnének, az sem változtatna a világon”. Ezek az állások nem ritkán nyomasztják az őket végző munkavállalókat is értékhiányukkal.

Graeber könyve nem csupán az értelmetlen munkákat támadja, ennél jóval többet állít: napjaink munkafelfogásának és munkamoráljának átfogó kritikáját adja, sokszor provokatív szellemben.

 

Erik Brynjolfsson – Andrew McAfee: Second machine age

A magyar kutatók recenzióiban A gépek korszaka – újratöltve munkacímmel fordított, de magyar nyelven még nem megjelent könyvet két amerikai gazdasági-informatikai szakember szerezte.

A könyv középpontjában elsősorban a technológiai fejlődés, különösen az automatizáció jelentette kihívások állnak, illetve ezeknek hatásai a munkaerőpiacra, és közvetve a teljes globális gazdaságra és társadalomra – egyben az ember új helyét keresve ebben a változó környezetben.

Ugyan a másik három bemutatott könyvvel ellentétben nem kínál olyan viszonylag praktikus, egyénenként is megvalósítható gyakorlatokat a kiegyensúlyozottabb élet elérése vonatkozóan, de olyan komoly összegző munka napjaink és jövőnk munkaerőpiacáról, ami megkerülhetetlenné teszi a témában.

 

Szerző: Simon Bence

One thought on “Könyvajánló – Formabontó írások a munka világáról

Comments are closed.