nyari lehetoseg

Nyári lehetőségek egyetemistaként és frissdiplomásként

A nyár általában az az évszak, amelyben a szabadidő eltöltése senkinek nem okoz problémát: általában már előre eltervezzük, miket fogunk csinálni, hová megyünk majd és kikkel.

Létezik azonban több olyan időtöltési opció a nyáron, amely karrier, önfejlesztés, és pénzkeresés szempontjából egyaránt roppant hasznosak lehetnek. Cikkünkben öt ilyen nyári időtöltési lehetőséget mutatunk be.

 

Nyári munka

Talán a legkézenfekvőbb, és így a legtöbbek által is választott lehetőség több munka vállalása a nyáron. Mivel ilyenkor nem kell az iskolai teendőkkel foglalkozni, több idő nyílik a pénzkeresésre, ráadásul a diákszövetkezeten keresztül vállalt munkák esetében a jövedelemadó csak 15%-os.

A diákszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás a vállalatoknak az alacsonyabb adókulcs mellett azért is éri meg, mert az állam az elmúlt években, és idén nyáron is külön dotációt garantál számukra ezért – így továbbra is érdekeltek a diákok foglalkoztatásában.

Ha sikerül, érdemes olyan nyári munkát választani, amely szakmai gyakorlatként is hasznosítható, illetve olyan területen dolgozni, amely karrier-szempontból releváns tapasztalatnak számít.

Fontos azonban, hogy alaposan utánanézzünk annak, milyen diákmunkát választunk, hiszen a diákokat különösen veszélyezteti az, hogy valamilyen munkáltatói trükközés, csalás áldozataivá válnak.

 

Nyári egyetemek, konferenciák, tudományos programok

Bár a nyárra a legtöbbeknek már elege van a tanulásból, az egyik legjobb nyári lehetőség egyetemistaként vagy frissdiplomásként a különféle nyári egyetemek, szabadegyetemek, konferenciák és összművészeti fesztiválok látogatása.

Az elmúlt időszakban ezek a rendezvények vagy teljesen elmaradtak, vagy online kerültek megrendezésre, a nyáron azonban újra élő konferenciákra és előadásokra járhatunk, amelyeket szép számmal találni minden országrészben, de elsősorban természetesen Budapesten.

A konferenciák és nyári egyetemek programjait leginkább az egyetemi, kari Instagram-fiókok story-jaiban, Facebook-oldalain, illetve különféle egyetemi és szakmai egyesületek honlapjain találhatjuk meg egyszerűen, bár lehetőségünk van a Facebook-események között is keresgélni.

Az ilyen jellegű programokon nem csak hasznos, szakmai fejlődésünkbe beépíthető tudással, de a különféle megközelítések megismerése által rengeteg hasznos, produktív ötlettel is gazdagodhatunk.

Az ilyen tudományos programok ezen felül a kapcsolatépítésnek is remek terei, hiszen sok hasonló érdeklődésű emberrel lehet itt találkozni. Amennyiben van lehetőséged és témaötleted, érdemes az ilyen programokon mind előadni, mind a szervezésben segíteni, hiszen ezek a CV-ben is jól mutatnak, és szintén sokoldalú, hasznos tapasztalatokat adnak.

 

Munkavállalás külföldön

A nyári szabadidő munkával töltését két ponttal feljebb már javasoltuk ugyan, de szintén remek lehetőség a külföldi munkavállalás is.

Ezek alapvetően fizikai munkákat, gyermektáborok felügyeletét, vendéglátós és turisztikai állásokat jelentenek, de gyakornoki állások elérése sem lehetetlen.

Mivel a nyugati országokban jelentősen több pénzt lehet keresni ezekkel a munkákkal, mint itthon, így érdemes nem odakint elkölteni a megkeresett pénzt, hanem hazahozni azt, és esetleg befektetni.

Ahogy a nyári diákmunkák kapcsán is írtuk, itt is fokozottan érdemes odafigyelni arra, nehogy csalás áldozataivá váljunk, ehhez érdemes tájékozódni a munkaadóról, beszélni más külföldön dolgozó magyar munkavállalókkal, és akár az adott ország konzulátusával is.

 

Önkéntesség

Remek nyári lehetőség az önkéntesség is. Az olimpiai években rendszerint ez a rendezvény az, ami a világ minden tájáról toboroz önkénteseket, és valóban életre szóló élményeket és tapasztalatokat garantál, idén viszont a covid miatt ez nem valósult meg.

Számos olyan önkéntes programot lehet azonban találni gyakorlatilag az ország összes megyéjében és külföldön is, amelyek nem csupán abban segítenek, hogy a világot a lehetőségekhez mérten jobb hellyé tegyük, hanem a CV-ben is jól mutatnak.

Az önkéntesség keretein belül is lehet ugyanis releváns, munkavállalóként hasznosítható tapasztalatokat szerezni, nem beszélve arról, hogy a közösségépítés szempontjából is remek lehetőségeket kínálnak, sok elhivatott, jó emberrel ismerkedhetsz meg egy-egy ilyen program során.

Az önkéntesség területei roppant széles spektrumon mozognak: a táboroktól a szociális intézményeken keresztül az állatmenhelyekig rengeteg lehetőséget lehet találni, így mindenki számára elérhető olyan opció, amely közel áll érdeklődési területéhez.

 

Önképzés, önfejlesztés

Mivel a nyáron rendszerint több az ember szabadideje, így az is egy érvényes választás, ha ezt saját magunk autodidakta fejlesztésére használjuk fel.

Ilyen lehet például a nyelvtanulás, valamilyen kurzus vagy tanfolyam elvégzése, de akár különféle, az egyetemi tanulmányainkkal kapcsolatos kutatás végzése, de akár egyszerűen az olvasás is, amihez ebben a cikkünkben adunk remek tippeket.

Ugyancsak sokat adhat mind közérzetünkhöz, mind (közvetve) karrierünkhöz is, ha ezt a szabadidőt az önkifejezés valamilyen formájára használjuk fel.

 

Szerző: Simon Bence