eudiakok

Jövőálló diákmunkák – hogyan válasszon, aki hosszú távon gondolkodik?

Első munkahelyes tapasztalatszerzésre és az önéletrajz felturbózására egyaránt alkalmas a diákmunka – feltéve, hogy elég körültekintően választjuk ki. Egyebek közt erről beszélgettünk Pataki Zoltánnal, az euDiákok Iskolaszövetkezet elnökével, aki szerint a pandémiát követő munkaerőpiaci lazítások legnagyobb nyertesei pont a diákok lehetnek.

 

Mit kell tudnod az euDiákok Iskolaszövetkezetről?

Az ország egyik legnagyobb és egyik legismertebb iskolaszövetkezete vagyunk. Több tízezer diák dolgozik velünk évről évre 16 éves kortól az egyetemen tanulókig. Lehetőséget biztosítunk arra, hogy a diákok kipróbálják a munka világát, megszerezzék az első munkahelyi tapasztalatokat. Könnyű fizikai vagy szellemi munkát ajánlunk vagy olyan gyakornoki pozíciókat, ahol felsőfokú tanulmányaikat gyakorlati ismeretekkel bővíthetik. Könnyű hozzánk kapcsolódni, mert a jelentkezéstől kezdve a munkaszerződésen át mindent online intézhetnek nálunk a diákok.

 

Kezdjük egy általánosabb kérdéssel: mennyiben változtatta meg a diákmunka jellegzetességeit a világjárvány?

Pataki Zoltán: A COVID-19 előtt lényegesen nagyobb volt a kereslet a munkákra a diákok és a munkáltatók részéről.  A járvánnyal érkező lezárások azonnal éreztették a hatásukat számos olyan ágazatban, amelyben elég magas volt a foglalkoztatott diákok száma, néhány esetben sajnos nullára redukálták azt.  Ez teljes mértékben érthető volt. Ellenben megnőtt a megrendelések között az otthonról végezhető munkák száma. Most, hogy már kinyitott az ország, napról napra egyre többen szeretnének újra diákokat foglalkoztatni velünk együttműködve.

Hogy viszonyultak a változásokhoz a diákok?

PZ: Érdekes kérdés, hadd válaszoljak rá annak a kutatásnak az alapján, amelyet több száz résztvevővel végeztünk el a közelmúltban. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan élték meg a fiatalok a járvány legutóbbi, novembertől mostanáig tartó időszakát, az ezzel járó kényszereket. A felmérésben megkérdezettek 91,6 százaléka vélte saját helyzetét sanyarúnak ebben a periódusban. A legtöbben, a válaszadók 48 százaléka válaszolta azt a hogylétét illető kérdésre, hogy „valahogy már kibírom”. Mivel az online kapcsolattartásból már kaptak ízelítőt a pandémia korábbi szakaszaiban, kevésbé okozott gondot számukra az átállás az otthoni munkavégzésre.

Mennyire vetette vissza a munkavállalási kedvüket a sajátos helyzet?

PZ: Ez egyáltalán nem volt jellemző, sőt épp a fordítottjára utaló jeleket láttunk. A felmérésünkben résztvevők 64,7 százaléka vállalt diákmunkát tavaly november óta, és ebben ugyanúgy a pénzkereseti lehetőség volt a döntő, mint korábban, a megkérdezettek 68 százaléka ezt jelölte meg. Ugyanakkor a válaszadók 48,6 százaléka mondta azt, hogy a munka abban segített neki, hogy végre kimozdulhatott otthonról, de 43,5 százalék volt azok aránya is, akik ezzel foglalták le magukat. Azaz a diákmunka sokaknak vált egyfajta mentsvárává.

Mennyire váltak tudatosabbá a munkakeresésben a diákok?

PZ: A mostani felmérésünk erre nem terjedt ki, viszont a következőben ezt is vizsgálni fogjuk – így viszont a személyes benyomásaimat kell megosztanom. Minél idősebbek a diákok, annál jellemzőbb rájuk, hogy az elképzeléseikhez, a tanulmányaikhoz passzoló munkát keresnek. Ez teljesen érthető részükről, hiszen szerencsés ízelítőt kaphatnak abból, amivel később is szeretnének foglalkozni. Ez az irány azonban már régebb óta jellemző, nem érzem úgy, hogy a pandémia mögött pluszjelentőséget kapott volna ez a mentalitás. Annál inkább változott a munkaadói oldal hozzáállása.

Böngéssz jövőálló diákmunkák között az EuDiákok oldalán!

frissdiplomas.hu-nál mindent megteszünk azért, hogy élménytelibbé és egyszerűbbé tegyük az elhelyezkedés, a karrierépítés folyamatát. Az egyetemistáknak és pályakezdőknek szóló karrierportálunk mellett tevékenységünk legújabb eleme Magyarország első élményközpontú állásbörzéje, a JOBVERSE Állásbörze. Csatlakozz, és emeld a karriered a következő szintre velünk! Tetszett a cikk? Küldd el valakinek, akinek szintén hasznos lehet!

Ha ismersz olyat, akinek jól jönne ez a lehetőség, oszd meg vele ezt a cikket! 🙂