„Az a jó, amikor egy cég támogat abban, hogy megtaláld önmagad” – Interjú az E.ON Hungária Csoport munkáltatói márka szakértőjével

Inspiráló női karrierutak sorozatunk aktuális részében Nagy Andrea, az E.ON Hungária Csoport munkáltatói márka szakértője osztotta meg velünk, hogy számára mit jelent az inspiráció, hogyan támogatja a hölgyek előmenetelét az E.ON, és mit tanácsol azoknak a lányoknak (és fiúknak), akik a pályájuk elején járnak.

Interjúalanyunk:

Nagy Andrea, Munkáltatói márka szakértő, E.ON Hungária Csoport

Andi, számodra mit jelent az inspiráció?

Minden olyan dolog, amire felfigyelsz, amire rácsodálkozol, ami valamitől más, amitől ihleted lesz, ami ösztönöz és hajt előre.

Téged mi motivál?

Szeretek csapatban dolgozni, inspirálnak az új feladatok, az új kihívások.  A vezetői példamutatást nagyon motiválónak tartom. Az E.ON-ban több olyan vezetővel dolgozom együtt, akik a mindennapokban számomra példaértékűek. Egy vállalat akkor tud hatékonyan működni, támogató-motiváló környezetet kialakítani, ha ezt személyre szabottan teszi, és mindenkit a saját céljai elérésében támogat. Én például nagyon szeretem, hogy szakértőként az időm nagy részét arra tudom fordítani, hogy a kreativitásomnak éljek. Az a jó, amikor egy cég segít abban, hogy a munkatársak ki tudjanak teljesedni a munkájukban, és ehhez megadják a támogatást, biztosítják az eszközöket, feltételeket is.

Mit gondolsz a női diszkriminációról, létező jelenség?

Szívesen mondanám azt, hogy nem, nincs ilyen, de a jelenség létezik. Tudatosan és szisztematikusan kell dolgoznia a munkaadóknak, hogy megszüntessék.

Te találkoztál ilyesmivel a karriered során?

Saját részről nem éreztem ilyen megkülönböztetést. Nagyon szerencsésnek érzem magam, mert egy olyan vállalatnál dolgozom, ráadásul munkáltatói márka szakértőként, amely támogatja a nők karrierjét, semennyire nem különbözteti meg a női munkavállalókat, sőt lehetőséget teremt számukra a kiteljesedére. Így én is nagyon transzparens kommunikációt tudok felépíteni, és hiteles lehetek, amikor ezeket az értékeket közvetítem, képviselem.

Hogyan képzeljük ezt el?

Az E.ON Hungária komplex női esélyegyenlőség startégiával rendelkezik, melynek három fő pillére van. Ezek közül az egyik a karrierút támogatása: figyelünk a gender kvótára és arra, hogy azonos munkakört betöltők esetében ne legyen különbség a férfi és női bérekben. A gyermekvállalási időszakban kismama kapcsolattartó hálózatunk támogatja a kismamákat a rendszeres kapcsolattartásban, és a kismamák helyére csak határozott idejű szerződéssel veszünk fel pótlást. Nem utolsósorban a rugalmas foglalkoztatási formákat az összes lehetséges munkaköre kiterjesztettük.
Nemzetközi szinten pedig létrehoztuk a Women@E.ON közösséget. Ennek célja a cégen belüli karriertámogatás, a tagok segítik egymást a karrierépítésben, beleértve például azt is, hogy hasznos gyakorlati tippeket osztanak meg egymással a munka-magánélet összehangolására vonatkozóan, hogy csak egy példát emeljek ki. A közösség segíti a hölgyeket a karrierjük építésében, szemléletük formálásában is.

Honnan jött ez az indíttatás, hogy ennyire széles körűen foglalkozzatok a kérdéssel?

Arra törekszünk, hogy a legjobb munkahely legyünk, ahol mindenki egyformán számít. Több ezer fős vállalatként támogatjuk a sokszínűséget és azt szeretnénk, ha minden munkavállalónk megtalálná a számítását az E.ON-nál.

Tudsz mondani olyan nőt, aki példakép lehet mások számára is?

Nagyon sok jó példa van erre az E.ON-nál, nehezen tudnék választani. Inkább azt emelném ki, hogy munkatársaink a mindennapi munkájuk során és a magánéletben is büszkén képviselik az E.ON-t, ezzel is erősítve a munkáltatói márkát. Ez nagyon inspiráló számomra.

Szerinted van olyan dolog, amiben erősebb lehet egy női vezető?

Azt gondolom, hogy nem az határozza meg, hogy valaki jó munkatárs vagy vezető, hogy férfi vagy nő. Általánosságban vannak dolgok, amelyekben a nők az érzékenységük, nyitottságuk miatt hatékonyabbak tudnak lenni, de nagyon sok férfival találkoztam, akikre ez ugyanúgy igaz. Sokkal inkább személyiség, illetve egyéni képességek kérdése, hogy mennyire tud valaki helytállni egy munkakörben.

Nálatok milyen tulajdonságok fontosak?

Aki nyitott az új dolgokra, képes arra, hogy fejlődjön, törekszik az önállóságra, vannak ötletei, az E.ON-nál biztosan megtalálja a helyét. Ugyanakkor a szakmai tudáson túl például a villanyszerelő munkakörökben nagyon fontos a felelősség, a szabályok betartása, hiszen emberéletek múlhatnak ezen a hozzáálláson. Az energia világa nagyon izgalmas és sokrétű, nálunk rengeteg féle munkakör van, de minden munkatársat összeköt a saját maga és mások iránti érzett felelősségvállalás, a tisztelet és az, hogy törekszünk arra, hogy mindig a legjobbat hozzuk ki magunkból.

Mit tanácsolnál a pályakezdő fiataloknak?

Legyenek magabiztosak és mutassák meg magukat, az ötleteiket, mert szükség van az új szemléletre. Ma már nagyon sok lehetősége van a fiataloknak, én arra biztatom őket, hogy vegyék észre és próbálják maximálisan kihasználni ezeket.