„A kommunikáción nagyon sok múlik” – Interjú a GE Gas Power-rel / 1. rész

Kell manapság arról beszélni, hogy női megkülönböztetés? Hogyan állnak helyt a hölgyek egy maszkulin(nak tűnő) iparágban, és mit tanulhatunk tőlünk? A GE Gas Power-től két „superwoman”, Janiga Barbara és Lőkös Hedvig meséltek a munkájukról, mindennapi kihívásokról, és azt is megosztották velünk, hogy ők találkoztak-e diszkriminációval. Tanácsokkal is elláttak, szóval, ha hasonló karrierutat járnál be, erősen ajánlott a cikk! 🙂

 

Interjúalany: 

Janiga Barbara, Production control leader

 Barbara, mesélsz nekünk egy picit a karrieredről?

2003 óta dolgozom a GE-nél kis megszakítással, először még nem a Power, hanem az Industrial üzletágban kezdtem, ahol kismegszakító-gyártással foglalkoztunk, majd az egyetem utolsó hónapjaiban kezdtem dolgozni mint Production Planner. Itt töltöttem 9 évet különböző területeken, aztán szerettem volna megismerni más típusú vállalati kultúrát, így 2 évre egy kisebb multinál helyezkedtem el. Aztán 2014-ben hallottam, hogy a GE veresegyházi gyárában van nyitott pozíció egy korábbi kollégám vezetésével, és megpályáztam az állást, így kerültem újra vissza a gyárba. Azt gondolom, hogy egy kitekintést követően teljesen más perspektívából tudja nézni az ember, hogy mik a fontosak számára.

Számodra mi volt meggyőző?

Itt egy befogadó közösség várt, és a mai napig megkapok minden támogatást a kollégáktól, vezetőktől. Illetve a parkos környezet, modern irodaház sem utolsó sem utolsó szempont, ezt hiányoltam az előző munkahelyemen, hiszen jelentős időt töltünk itt, számít, hogy hova megyek be mindennap. A GE-nél nem unatkozik az ember sosem, ha tenni akar, mindig van lehetőség új dolgok kipróbálására, úgyhogy 2 évnél többet nem töltöttem egyik pozícióban sem így a közel 20 év alatt.

Jelenleg milyen feladatokkal foglalkozol?

A GE-nek van Greenville-ben (USA) és Franciaországban egy-egy hasonló gyára, mint itt Veresegyházon, és a három gyár közötti együttműködéssel, vevői igények kiszolgálásával, támogatásával foglalkozom. Tulajdonképpen egy összekötő kapocs vagyok a vevő és a gyárak között.

Mi az, ami ennyi év és pozíció után még mindig inspirál a cégnél?

Az, hogy nincs egyforma nap, és mindig jönnek új dolgok. Fontos terméket gyártunk, hiszen energiával látjuk el a világot. Én a gázturbina-alkatrészek koordinálásáért vagyok felelős, tehát, ha például leáll egy turbina, akkor mielőbb el kell juttatni a megfelelő alkatrészt. Együtt kell dolgoznunk a mérnökséggel, a beszerzéssel, valamint a gyári termelési csapatokkal.

Gondolom, angolul folyik a kommunikáció…

Igen, a jelenlegi főnököm amerikai, a csapatban pedig, akikkel dolgozom, van kínai, svájci, angol, amerikai és magyar is. Ez egy nagyon jó dolog itt, hogy a világ minden tájáról meg tudsz ismerni embereket.

És az angoltudás mellett mi az, ami még fontos lehet, ha a GE-hez szeretne jelentkezni valaki?

Az, hogy meglegyen a tűz, a tettvágy. Bármit el lehet sajátítani, ha van valakinek egy diplomája, az már mutatja, hogy meg tud tanulni dolgokat. Viszont, ha nincs akarat, akkor nincs miről beszélni. Fontos, hogy kihozzuk a maximumot magunkból.

Ahogy említettem, jelenleg Inspiráló Női Karrierhetek futnak az oldalunkon, ezért kapcsolódik a kérdés, hogy te találkoztál diszkriminációval a karriered során?

Szerintem ebben a multinacionális világban jobban érződik, hogy egyenrangú félként tekintik az embert. Ebből a szempontból a GE nagyon támogató, ugyanúgy vannak női vezetők, és itt a cégnél azt nézik, hogy milyen eredményeket tudsz felmutatni, nem azt, hogy ki vagy, honnan jöttél. Emellett tavaly alakult egy Diversity Council, melynek igazából az a funkciója, hogy a lényegre fókuszáljunk, ne a másik vallási, faji, nemi hovatartozására.

Szerinted vannak olyan dolgok egyébként, amelyekben erősebbek a nők?

A szociális érzékenység mindenképpen, más szempontokat helyez előtérbe egy nő, például amikor egy csapat légkörét kell kialakítani. Illetve a multitaskingot mondanám, ez előnyt jelenthet, ha nem csak egy problémára tudunk fókuszálni, hanem többet is tudunk kezelni egyszerre.

Van olyan dolog, amit tanácsolnál azoknak, akik mostanában fognak végezni az egyetemen?

Nagyon fontos szerintem, hogy elsőként milyen tapasztalatokat szerez valaki. Aki nyitott személyiség, annak ajánlom a multi környezetet, akár a GE-nél, hiszen itt is vannak gyakornoki programok, melyek során bele lehet látni a cég működésébe, ami által elkezd körvonalazódni, hogy milyen területen szeretné megmérettetni magát a jövőben. Diploma után pedig előnyt jelent, ha van munkatapasztalatod vagy külföldi ösztöndíjon vettél részt, ami pedig a nyelvtudásodhoz tesz hozzá, valamint mutatja, hogy mennyire tudtál helyt állni egy idegen környezetben. És ne féljenek alulról kezdeni, így tudják majd átlátni a teljes képet.

Te gondoltad volna a pályád elején, hogy ilyen karriert futsz be?

Nem, egyáltalán. Mindig az aktuális pozíciómban igyekeztem a maximumot nyújtani, és folyamatosan kaptam az új lehetőségeket.

Van most előtted egy következő célkitűzés?

Másfél éve vagyok ebben a pozícióban, ez egy teljesen új csapat volt, de folyamatosan épülünk, úgyhogy még nagyon sok feladat áll előttünk, most egyelőre ezeknek a folyamatoknak a kialakítása a cél. Ez egy nehezebb dolog, amikor tulajdonképpen nincs beosztott-főnöki viszony, hanem keresztfunkcióban kell ellátni feladatokat, megoldani problémákat. A közös célok megtalálásával és a kommunikációval lehet előrehaladni.

A GE Gas Power-rel készített interjúnk 2. részében Lőkös Hedvig Aero projekt mérnökség vezetővel beszélgettünk, kattints ide a folytatásért!

 

Az interjút készítette: Bányai Nikoletta