Minden, amit a KATA-ról tudnod kell – Tanácsok a sikeres egyéni vállalkozáshoz

Az egyéni vállalkozás Magyarország egyik legnépszerűbb és legdinamikusabban növekvő adózási, munkavállalási opciója: napjainkban már több mint félmillió egyéni vállalkozó van hazánkban.

Korábbi cikkünkben már – a vállalkozásindítás lépései mellett – érintettük a témát, hogyan lehet vállalkozásod sikeres és hatékony, most pedig alaposabban kifejtjük néhány hasznos tanácson kívül azt is, hogy milyen csapdákra kell figyelned KATA-s vállalkozóként.

Törvények hálójában

Ha sikeres egyéni vállalkozó akarsz lenni, az első és talán legfontosabb szabály az, hogy legyél tisztában a rád vonatkozó törvényekkel! Ugyan ez meglehetősen pepecselős és fárasztó munkának tűnhet, még mindig jobban megéri belefektetni az energiát, mint a büntetéseket fizetni.

Fontos tudni, hogy bár a tételes, havonta ugyanolyan összegű adó heti legalább 36 órás alkalmazotti jogviszony után 50 ezer forintról 25 ezer forintra csökken, ez az összeg növelhető és csökkenthető is. Ha például nappali tagozatos hallgatói jogviszony mellett vállalkozol, akkor is 25 ezer forintra csökken a tételes adó mértéke, de választhatod azt is, hogy 75 ezer forintot fizess.

Ez utóbbi elsőre ugyan furcsán hangzik, de különösen hosszabb táppénz (ami KATA-sként is lehetséges!) vagy nyugdíj előtt érdemes lehet ezt választani, hiszen ezen esetekben többet „látsz majd viszont” a befizetett adódból.

A különféle rád vonatkozó adótípusokkal azért is érdemes tisztában lenned, mert ezek közül egyesek (pl. a helyi iparűzési adó) területenként változhatnak. Sokan nem tudják, de amennyiben táppénzen vagy, vagy szünetelteted a vállalkozásod, akkor mentesülsz az adó alól.

Azt is fontos megjegyezni, hogy bár egyre inkább terjed az a gyakorlat, hogy egyes cégek a munkavállalóikat csupán azért foglalkoztatják KATA-s vállalkozóként, hogy kedvezőbb adózást érjenek el saját maguk számára – viszont attól, hogy csak egyetlen cégnek számlázol, még nem feltétlenül áll fenn a bújtatott foglalkoztatás esete.

Amennyiben ugyanis ennek a cégnek egyéni vállalkozóként, de projektszerűen, saját időbeosztásban, saját eszközökkel (például a saját laptopodról) dolgozol, az teljesen törvényes dolog.

Az ÁFA-mentesség csapdája

A KATA-s vállalkozás egyik kardinális kérdése az, hogy a vállalkozó az évi 12 millió (pontosabban havi 1 millió) forint bevétel alatt maradjon, és így jogosult legyen a nagy segítséget jelentő ÁFA-mentességre és az alacsonyabb adókulcsra egyaránt.

Figyelni kell arra, hogy ebbe a 12 milliós keretbe az olyan egyéb bevételek is beleszámítanak, mint például a lakáskiadás, és arra is, hogy az éves keret számításánál nem a számla kiállításának, hanem kifizetésének időpontja az irányadó – például egy decemberben kiállított, de januárban fizetett számla már a következő évhez számít hozzá.

További trükk az is, hogy míg a KATA hónapokra van számolva, addig az ÁFA napokra, és ez is okozhat félreértéseket. Ha például október közepén kezdesz egyéni vállalkozásba, akkor ugyan úgy tűnik, lehetséges a 3 millió forint árbevétel az ÁFA-mentesség mellett, ez azonban tévedés, hiszen az ÁFA napokra számítása miatt ez valamivel kevesebb összeget maximalizál.

Az ÁFA-mentesség csapdáiról és lehetőségeiről itt tudsz bővebben és remek ábrákkal kiegészítve olvasni!

Praktikus tippek

Az egyéni vállalkozás örök kérdése az is, hogy szükséges e könyvelő segítsége az adóbevallás elkészítéshez? Amennyiben nem valamilyen különleges tevékenységet számlázol ki (amelynek könyvelői kódolása sem egyértelmű), amennyiben nem élsz az ÁFA-mentességgel, vagy nem számlázol külföldre – nos, akkor nem igazán.

Persze azt is figyelembe kell venned, hogy fáradtságos órákat spórolhatsz azzal, ha könyvelő segítségét kéred. Magadnak kell eldöntened, hogy inkább az idődön, vagy inkább a pénzeden spórolnál ebben a vonatkozásban.

Ha valamilyen okból a manuális számlázást preferálnád, itt az idő, hogy áttérj az online számlázó-szoftverek valamelyikére. Ezzel nem csak a saját dolgod könnyíted meg, de a hibalehetőséget is minimalizálod.

Kezdő vállalkozóként is érdemes honlapot (pl. webshopot) csinálnod, esetleg YouTube-on vagy valamilyen social media felületen is profilt készítened – ezek hatékony használata sokat segíthet vállalkozásodon.

Különösen vidéki, kisebb településeken működő vállalkozások esetében lehet jó marketinggel kiemelkedőt alkotni, mivel ebben a szegmensben nem gyakori az ezzel való foglalkozás, hiszen az ilyen vállalkozások többsége úgy vélekedik, hogy a helyi információáramlás miatt ez felesleges.

Érdemes a pályázatokat is figyelemmel követned, hiszen fiatal vállalkozóként több különböző forrás is elérhető – erről korábban ebben a cikkünkben írtunk. (A Pályázatfigyelő szolgáltatását egyébként a Frissdiplomáson keresztül kedvezményesen veheted igénybe, de erről bővebben írunk az említett cikkben.)

Ugyancsak sokat segíthet, ha vállalkozói bevételed körülbelül 10%-át mindig félreteszed – így a nehéz helyzetekben mindig lesz tartalékod, és saját „nyugdíjalapodat” is megteremtheted ez által.

Szerző: Simon Bence