frissdiplomas

Fordítsd előnyödre a home-office-t egyetemistaként!

Megőrjít az otthonülés? Mégsem annyira jó a home-office, mint ahogy vártad? Nincs gond: cikkünkből kiderül, hogyan tudod tartalommal megtölteni ezt az időszakot úgy, hogy a munkában is hatékony legyél, és közben fejlődj is!

A home-office egy olyan munkaszervezési forma, amely első hallásra gyakran csábítóan hangzik, és valóban sok előnye van. A jelen munkaerőpiacán, munkakultúrájában ez az egyik leginkább terjedőben lévő trend – és jelen pillanatban a szükség is ezt diktálja.

A legtöbb jel arra mutat, hogy a home-office rendszer mind a munkavállalónak, mind a munkáltatónak kecsegtető lehetőség, erről itt olvashatsz bővebben.

Ennek ellenére sokan – gyakran az egyetem mellett dolgozók is – nem tudják jól használni ezt a lehetőséget, akár a felettesi kontroll hiánya, akár más okból, de nem tudnak olyan szintű munkát végezni, mint munkahelyi körülmények között.

 

A sikeres home-office alapszabályai

Első körben a sikeres home-officehoz csupán annyira van szükséged, hogy vedd komolyan. Mivel a home-office-szal az otthonod válik a munkahelyedé és az egyetemi oktatás színterévé, ezért nem szabad az otthonlét csapdájába esned: tudatosítsd magadban, hogy dolgozol vagy éppen tanulsz, és alakítsd ki ennek megfelelően az új munkakörnyezet és napirended!

Először is állíts fel egy munkatervet!

Mindenki maga döntheti el, mi testhezállóbb számára (éppen ez a home-office egyik lényege): akár egy fix időintervallum kijelölése a munkaórák és a tanulásra szánt órák számára, akár egy saját preferenciák szerint felállított terv, a lényeg, hogy hatékony legyen, és összhangban legyen a munkahelyi elvárásokkal.

Határozd meg a munkaidőd végét!

Az viszont fontos, hogy határozd meg a „munkaidőd” végét, amely után már nem foglalkozhatsz vele, különben félő, hogy napjaid túlságosan szét fognak csúszni, és hogy a több szabadidővel csábító home-office éppen az ellentétére fordul.

home-office

Teremtsd meg a megfelelő körülményeket!

A megfelelő munkakörülmények megteremtése fizikai értelemben is fontos. Sokan azt tanácsolják, hogy ennek érdekében otthon is öltözz fel abba a ruhába, amit a munkahelyeden is viselnél – számomra azonban például a home-office egyik nagy előnye, hogy kényelmes, otthoni ruhában végezhetem a munkámat. Az azonban biztos, hogy érdemes az asztalhoz ülni a laptopon való munkavégzéshez is, és nem a kanapén fekve dolgozni – persze ez is belefér néha.

A hatékonyság kulcsai

Ennyi azonban még nem elegendő ahhoz, hogy valóban effektív legyél home-office közben. Fontos az is, hogy bezárd, lehalkítsd, kikapcsold az értesítéseket, legyen szó akár a közösségi médiáról, akár híroldalakról, akár bármi másról, ami potenciálisan alkalmas arra, hogy elvonja a figyelmed.

Tarts szünetet!

Hogy ez fél óránként öt, vagy óránként tíz percet jelent, esetleg más beosztást, azt te szabhatod meg, a lényeg itt is az, hogy testhezálló, de emellett eredményes is legyen.

A szünetben mozogj egy kicsit, ez ugyancsak lehet bármi: pár fekvőtámasz, vagy akár néhány kör séta a szobádban, vagy az udvaron, amennyiben van, közben meghallgathatsz egy-két számot, hogy kikapcsolódj. Ez a kis mozgás meglepően sokat segíthet abban, hogy frissen vágj neki újra a munkának!

 

Lefújták a gyakornoki helyedet? Keresd meg az igazit a frissdiplomas.hu-n! Ha most regisztrálsz karrieroldalunkra, ajándékba küldünk egy 5 perces videót, amivel segítünk felturbózni a CV-det!

 

És hogy miket tudsz mindebből profitálni egyetemistaként?

A home-office a legtöbbek számára jelen pillanatban kényszerhelyzet. Nem meglepő, hogy sokaknak éppen ezért nagy nehézségeket okoz az átállás a szokványos munkarendszerről a home-office-ra.

home office

Bizonyíts a munkahelyeden!

Egyetemistaként nagy előnnyel indulsz: valószínűleg nem okoz neked gondot a laptop és a munkahelyi szoftverek használata, sokkal egyszerűbben tudsz átállni, mint sokan mások. Éppen ezért ez remek lehetőség arra, hogy bizonyíts a munkahelyed, hogy kiemelkedőt alkoss – csupán komolyan kell venned a home-office-t!

Töltsd hasznosan az időd!

Érdemes kihasználnod a home-office másik nagy előnyét: a felszabaduló időt. Valószínűleg nincs olyan sok dolgod, mint egy Y vagy X generációs munkavállalónak ebben a nehéz időszakban: az extra szabadidődet pedig töltheted valamilyen önfejlesztő tevékenységgel a tespedés helyett.

És hogy mit tudsz tanulni a hatékonyan végzett home-office-ból? Nem kevesebbet, mint önfegyelmet és önállóságot, amely a karriered további építésében igazán jól jöhet.

És végezetül egy jó tanács: a home-office ellenére tartsd fenn a kapcsolatot munkatársaiddal! Persze élőben sokkal jobb a kapcsolattartás, de mivel jelenleg gyakran nem igazán van más út, az online beszélgetést sem szabad elhanyagolni, hiszen a home-office egyik legnagyobb veszélye éppen a munkakapcsolatok leépülése.

 

Lépj be a Neked való Facebook csoportunkba, hogy időben értesülhess a friss állásokról!

Gazdasági és pénzügyi gyakornoki állások
Informatikai gyakornoki állások
Mérnöki és műszaki gyakornoki állások
SSC állások jó nyelvtudással

 

Szerző: Simon Bence

Vélemény, hozzászólás?