vállalkozás

Vállalkozni szeretnék – a kezdeti lépések, és ami azután van

Vállalkozni vonzó dolog: saját magad főnöke lehetsz, te alakítod ki munkakörnyezeted, a saját koncepciód érvényesítheted – nem véletlenül határozza meg Európa történetét a tizenhatodik századtól kezdve az úgynevezett vállalkozó szellem.

Azt sem szabad azonban elfelejteni, hogy a vállalkozói lét sokkal rizikósabb, kiszámíthatatlanabb, mint alkalmazottnak lenni. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan lehet ma Magyarországon vállalkozásba kezdeni, hogyan teremtsd meg a kezdőtőkét akár egy pályázat segítségével, és mit kell tenned ahhoz, hogy ez jó eséllyel sikeres is legyen.

 

Első fázis: az Ötlet és a kezdeti lépések

vállalkozás fiatalon

A sikeres vállalkozás indításának két fontos alappillére van, egy mentális, és egy gyakorlati. Először is, hogy olyan vállalkozásba kezdj, amit valóban szenvedéllyel csinálsz, illetve, hogy az általad kínált szolgáltatásra vagy termékre legyen kereslet.

Szintén nagyon fontos, hogy tisztában legyél a törvényekkel és szabályokkal, amelyek vállalkozásodra vonatkoznak majd – bár fáradtságos munka beleásni magad a bonyolult jogi konstrukciókba, de a sikeres kisvállalkozáshoz elengedhetetlen feltétel.

Érdemes azt is végiggondolnod, honnan lesz elegendő kezdőtőkéd: a magtakarításod befektetése és a családi kölcsön mellett természetesen vehetsz fel hitelt, vagy szerezhetsz befektetőket, valamint célszerű utánajárnod a különféle pályázatoknak is (erről korábbi cikkünkben már írtunk).

Az alábbi oldalon találsz egy gyűjtést az aktuálisan futó pályázati lehetőségekről kezdő vállalkozóknak, előfizetést követően pedig részletes információt olvashatsz a pályázás feltételeiről.

Ameddig azonban lehetséges, érdemes megtartanod állásodat alkalmazottként is, nem pedig „minden hidat felégetve” azonnal belevetni magad a meglehetősen rizikós vállalkozói létbe.

 

Második fázis: tervezés

vállalkozás fiatalon

A jól átgondolt, koncepciózus tervezés és felkészülés szintén elengedhetetlen a vállalkozás sikeréhez. Első, vagy inkább „nulladik” lépésként fontos, hogy minden, a vállalkozással kapcsolatos ötletedet lejegyezd, hiszen – még ha nem is gondolnád – mi sem könnyebb, mint két perc alatt elfelejteni a legjobb gondolatokat is.

Nézz utána, hogyan működnek a hasonló profilú, sikeres és már befutott cégek, képezd magad szakkönyvek, tanfolyamok vagy akár beszélgetések által. Az is rengeteget segíthet, ha a vállalkozás alapítása előtt elmész egy olyan vállalathoz dolgozni, amilyet te magad is szeretnél alapítani!

Érdemes piackutatást is végezned: ismerd meg a potenciális riválisokat és vásárlókat, hogy fel tudd mérni, milyen esélyekkel, lehetőségekkel indulsz majd neki a kalandnak.

A tervezés talán legfontosabb eleme az üzleti terv elkészítése, sőt a legjobb, ha rögtön hármat is csinálsz: egy rövid-, egy közép- és egy hosszú távút (3 hónap, 1 év, illetve 5 év). Ebben reális célokat kell kitűznöd arra nézve, hogy hová akarsz eljutni ez alatt az idő alatt, és legfőképpen hogyan.

Nem kell félned: egy kisvállalkozás esetében ezek a tervek általában csupán pár oldalas dokumentumok, és egy racionális üzleti terv rengeteg csalódástól tud megóvni. Az üzleti terv elkészítéséhez további segítséget találhatsz például itt.

Az üzleti tervnek nem kell tökéletesnek lennie, viszont racionálisnak igen. Nem gond, ha egy egyszerűbb, „lebutított” koncepció megvalósításával kezded, a lényeg az, hogy minél hamarabb jelen tudj lenni a piacon – a Nagy Tervet pedig majd megvalósítod, mikor már kellőképpen stabil lesz a vállalkozásod.

 

Harmadik fázis: adminisztráció

vállalkozás

Bár a bürokrácia senkinek sem jó barátja, a vállalkozáshoz – nem meglepően – elengedhetetlen lépés a hivatalos bejegyeztetés. Magyarországon több opció is rendelkezésére áll a kezdő vállalkozóknak.

Az egyéni vállalkozás ennek a legegyszerűbb formája, tulajdonképpen egy rövid Ügyfélkapus procedúra után már bele is kezdhetsz. Ebben az opcióban veszteség esetén minden felelősség téged terhel, ráadásul a vállalkozásodhoz tartozó pénz és saját vagyonod sem különül el egymástól, viszont cserébe kiszámítható adózással jár.

A betéti társaság (bt.) alapítása már drágább, több adminisztrációval jár. Ennek alapításához minimum ketten kellenek: egy bel- és egy kültag, előbbi ugyanúgy teljes vagyona rovására felelős a vállalkozásért, ahogy egy egyéni vállalkozó utóbbi viszont nem. A bérleti társaság ráadásul hitelképesebb, mint az egyéni vállalkozás.

A harmadik opció a korlátolt felelősségű társaság alapítása. Ezt már drágább (minimum 3 millió forint) alapítani, de meglehetősen nagy biztonságot garantál: csupán a befektetett tőke mértékéig tartoznak kötelezettségekkel az alapítók, azon felül nem – hiszen ez a vállalati forma már önálló jogi személynek számít.

Míg egyéni vállalkozás esetén elegendő az Ügyfélkapu, illetve egy székhely választása, addig a másik két forma már több dokumentumot igényel, például társasági szerződést, adóhatósági bejelentést, és hasonlókat, amelyeket a cégbíróságra kell eljuttatnod. Mivel ez egy bonyolultabb és összetettebb folyamat, érdemes bővebben tájékozódnod róla itt.

 

Negyedik fázis: az indulás után

vállalkozás

Amint az adminisztratív körökön túljutottál, és vállalkozásod bejegyzésre került, újabb kihívások következnek, így zárásként ezekhez is adunk néhány tanácsot.

Készülj fel arra, hogy az indulás utáni néhány hónapban a vállalkozásod valószínűleg veszteséges lesz, így rendelkezned kell megfelelő likviditással.

Fontos, hogy folyamatosan bővítsd a vevőkört, újabb és újabb vásárlókat szerezz. Ennek remek eszköze a marketing (pl. hírlevelek, social media jelenlét), amit – legalábbis az elején – magad is csinálhatsz! Fontos, hogy mindig szükség van innovációra, újdonságokra is, hogy fenntartsd az érdeklődést.

Érdemes egyes területeken (pl. jogi, munkavédelmi, könyvelői oldalon) megfizetned a megfelelő szakembereket – ez olcsóbb, mint utólag a bírságokat fizetni. És végezetül: vezess statisztikákat, és elemezd őket!

Sok sikert kívánunk minden kezdő vállalkozónak!

Szerző: Simon Bence

 

One thought on “Vállalkozni szeretnék – a kezdeti lépések, és ami azután van

Comments are closed.