„Mindenki az önállóságtól fejlődik” – Interjú a KUKA Hungária Kft. minőségirányítási és EHS vezetőjével

A híres KUKA robotról a mérnöki világ már biztosan hallott – de pontosan mivel is foglalkozik a cég? Németh Attila, a KUKA Hungária Kft. minőségirányítási és EHS vezetője mesélt nekünk a vállalatról, gyakornoki éveiről, a szakmai kihívásokról és a cég által kínált lehetőségekről. Ha az egyetemi éveid végéhez közeledve olyan tapasztalatot szeretnél, ami az egész karrieredre kihatással lesz és büszkén írhatod be a CV-dbe, akkor olvass tovább!

Interjúalanyunk:

Németh Attila, magyarországi minőségirányítási és EHS vezető

Attila 2009 óta a KUKA Hungária Kft. munkatársa. Első 2 évét gyakornokként töltötte a cég füzesgyarmati illetve taksonyi telephelyein. Nem sokkal később már Taksonyban dolgozott minőségügyi mérnökként, és a KUKÁ-nál töltött 3. évében csoportvezetőként folytathatta munkáját. 2018 márciusa óta újabb mérföldkőhöz ért karrierjében: a KUKA Hungária Kft. minőségirányítási és EHS vezetője lett.

 

Attila, már 12 éve dolgozol a KUKA-nál. Anno mi motivált arra, hogy jelentkezz?

Kíváncsi voltam arra, hogy az iskolapadban megszerzett elméleti tudást hogyan tudom átültetni és kamatoztatni a gyakorlatban is. A Szent István Egyetemre jártam, ahol minden évben tartott előadásokat a KUKA, elmesélték, milyen területekre lehet jelentkezni a vállalatnál, és 2009-ben volt lehetőség egy kooperációs gyakornoki programban való részvételre. Az interjú másként zajlott, mint manapság: a vállalat minden területének képviselője jelen volt egy teremben, és a jelentkezőket közösen interjúztatták. Nagyon izgatott voltam, mert előtte nem volt ilyen tapasztalatom. Ma már természetesen másként zajlik az interjúztatás, a telefonos előszűrést követően a jelentkezőt az adott terület vezetője és a HR osztály munkatársa interjúztatja egy kötetlenebb beszélgetés keretein belül.

Milyen pozícióban kezdtél?

Minőségirányításra és folyamatos fejlesztés területre jelentkeztem, és felvételt nyertem. A megpályázott pozíció akkor épp Füzesgyarmaton volt elérhető, de így sem hezitáltam a jelentkezésen. Kíváncsi voltam, úgyhogy bele is vágtam a dologba, és leköltöztem Füzesgyarmatra. Volt lehetőségem egyéni tanrendre, így szerencsére nem kellett ingáznom. A KUKA biztosított számomra szállást is, úgyhogy abszolút pozitívan és teljes nyitottsággal indultam neki ennek a programnak. A füzesgyarmati telephelyen egyébként a mai napig a gyakornoki juttatási csomag részét képezi a szállás, lakhatás támogatása.

Hogy nézett ki az első néhány heted?

Ami a betanítást illeti, az első 1-2 hónap azzal telt, hogy megismerjem a telephelyet, a társosztályokat, a tevékenységeket, és emellett szépen fokozatosan kaptam a feladatokat, amelyekkel a kollégáim bevezettek a munka világába. Először adminisztratív feladatokat végeztem, aztán egyre jobban bevonódtam a futó projektekbe is. Nekem nagyon tetszett a folyamat, nem szeretem, ha be vagyok skatulyázva és részletesen elő van írva, hogy mit kell csinálnom. Sokkal szimpatikusabb, ha bemutatják az elérendő célt, majd a saját belátásaim alapján, az általam jónak ítélt eszközök segítségével vágok bele a projektbe. Persze eleinte elengedhetetlen, hogy a tapasztaltabb kollégákkal időnként egyeztessünk, hogy hogyan haladok a kivitelezéssel. Számomra ez célravezető, így én ugyanezt a nézetet képviselem vezetőként is.

Általánosságban is jellemző a cégre, hogy a munkavégzésben szabadságot adnak már a gyakornokoknak is?

Ha a saját területemről beszélek, akkor mindenképpen. Én szabad kezet adok bizonyos területeken, és igyekszem átadni ezt a tudást a közvetlen beosztottjaimnak is, hogy ők is hasonlóan tanítsák a saját gyakornokaikat. Természetesen meg van adva a cél, meg van adva az eszköz, de onnantól az ő feladatuk, hogy végig vigyék a projektet az előre megadott határidőre. Mindenki az önállóságtól fejlődik, a szakmai fejlődés pedig egyre nagyobb stabilitást nyújt.

A mai napig dolgozol együtt gyakornokokkal?

Természetesen, a hozzám tartozó minőségirányítási és EHS területeken több gyakornok is dolgozik velem. A kérdezés elvét képviselem: egy adott probléma, vagy akár érdeklődés kapcsán is nagyon fontosnak tartom a kommunikációt. Alapvetően nyitott vagyok bármilyen problémára és annak a megoldására.

Rögtön mélyvízbe van dobva az a gyakornok, aki kezd nálatok?

Habár a nyüzsgő mindennapok tele vannak kihívásokkal, de nem mondanám, hogy mélyvízbe dobjuk a gyakornokainkat. Igyekszünk fokozatosan megismertetni minden új munkatársat a vállalattal, folyamatainkkal.

Az első napon egy beléptető programon vesznek részt az új kollégák és gyakornokok, ahol a munkavégzéshez szükséges oktatásokat biztosítjuk számukra, majd ezt követően a belső vállalati folyamatokat és irányelveket is ismertetjük. A második napot azonban már a saját csapatával tölti az újonnan csatlakozott munkatárs, akik bemutatják a különálló, terület specifikus ismereteket és folyamatokat – hogy idővel már az új kolléga is otthonosan mozoghasson a hétköznapokban egy projekt kapcsán.

Melyek az első időszak kihívásai?

Én mindig készítek előre egy betanulási tervet, amely segít minél előbb integrálódni az új kollégának. A legnagyobb kihívást talán a területek megismerése jelentheti, mert több ezer terméket gyártunk, több ezerféle folyamatunk van. A mindennapi rutin megszerzése időigényes, de a megfelelő tapasztalatszerzésre mindig biztosítunk lehetőséget.

Jellemző nálatok a rotáció?

Van rá példa. Én gyártásfejlesztő és minőségbiztosítási területen kezdtem. Egy év után már csak ez utóbbival foglalkoztam, mert jobban érdekelt. A KUKA természetesen biztosít lehetőséget, hogy a munkatársak jelentkezzenek belső álláspályázatokra, ezeket a pozíciókat rendszeresen meg is hirdetjük kollégáink között. Egy mérnöknek mindig könnyebb átkerülnie más mérnöki osztályra, de úgy gondolom, kellő proaktivitással és céltudatossággal semmi sem lehetetlen – a lehetőséget mindenki számára biztosítjuk.

Ez is lehet egy karrierút, de mesélj, hogy még milyen lehetősége van egy pályakezdőnek hosszú távon. A tiéd mondjuk egy élő példa, gyakornokból váltál egy 80 fős csapat vezetőjévé…

Én azt gondolom, hogy a kellő szorgalommal, nyitottsággal és érdeklődéssel ugyanazt a karrierutat be lehet járni, amit én. Nagyon sokat tettem azért, hogy ide eljussak, és minden pozícióból vagy előrelépésből tanultam. Végtelen mennyiségű karrierút létezik, de mindenkinek ki kell járnia a saját ösvényét, és a tapasztalatszerzést jobb minél előbb elkezdeni.

Vezetőként a people management mennyire veszi át a szakmai feladatok helyét?

Nagymértékben, aminek örülök, hiszen a csapatjáték híve vagyok, így nagyon szeretek emberekkel együtt dolgozni. Emellett van lehetőség a szakmai oldal kidomborítására is, de nem olyan mélységben, mint például egy szakértői pozícióban. Azt gondolom, nem jobb egyik feladatkör vagy pozíció a másiknál, mert más-más kompetenciákat igényel – az a fontos, hogy élvezzük, amit csinálunk!

Mit gondolsz, mi az a tulajdonság, ami nagyon fontos, ha hozzátok szeretne jelentkezni valaki?

Nagyon fontos, szinte elengedhetetlen a nyitottság. A 12 év alatt, mióta a KUKA-nál dolgozom, nagyon sok gyakornokkal találkoztam és láttam pozitív, de negatív példákat is. Nálunk az is előny, ha van valakinek műszaki beállítottsága, könnyebben meg tudja érteni a problémákat. Hosszú távon mindenképpen szükséges a proaktivitás és az önállóságra való törekvés is.

Mi vár azokra, akiket felvesztek?

Aki hozzánk érkezik, mindig olyan csapathoz csatlakozik, ahol várják. Az új munkatárs, – legyen gyakornok vagy főállású kolléga, – olyan emberekkel dolgozhat együtt, akiknek hasonló az érdeklődésük, hasonlóak a törekvéseik, és készek átadni azt a tudást és tapasztalatot, amit az évek során összegyűjtöttek. A csapatszellem mindegyik osztályon megvan, hiszen egy hajóban evezünk és a hajónk úgy halad előre, ha mi egy csapatként működünk.

Gondolom, hogy amikor te jelentkeztél, nem feltételezted, hogy ennyi idő múltán is itt leszel, vagy igen?

Természetesen igyekeztem bedolgozni magam a vállalathoz, de alakulhatott volna másként is. Nagyon érdekelt a robotikai szegmens, így egy idő után már nehezen tudtam volna magam elképzelni máshol. Az egyetem előtt eltöltöttem egy évet egy másik vállalatnál, ahol olyan tapasztalatokkal gazdagodtam, hogy bátran ki mertem jelenteni: a KUKÁ-hoz szeretnék jönni dolgozni.

Most is szereted a munkád?

Nagyon szeretem. Összesen közel 80 emberrel dolgozhatok együtt Magyarországon és nemzetközi szinten, így minden napom színes, kihívásokkal és felelősséggel teli. Előfordulnak stresszes időszakok is, de ez nem hátráltat – szeretem a munkám.

Mitől stresszes?

A minőségirányítási munkakörömből kifolyólag általában én szállítom a rossz híreket, mert hozzánk futnak be a reklamációk. Ilyenkor két tűz között van az ember, mert a gyártás és a vevő felé is képviselnünk szükséges a másik fél érdekeit.

Van olyan dolog egyébként, amit a cég hátrányaként említenél?

Nem feltétlenül hátránynak mondanám, inkább fejlesztendő területnek: a gyártóterületünk nagy része Békés megyében található, ahol nagyon nehéz gyakornokot találni, mert főként Budapestre és annak vonzáskörzetébe jelentkeznek a legtöbben. A távolság hátrány lehet még akkor is, ha a vállalat segít a lakhatásban.

Ha tőled megkérdezi egy laikus, hogy mi a munkád, mit szoktál válaszolni?

Olyan vállalatirányítási rendszereket tartunk karban, amelyek stabilizálják a vállalat folyamatait, és ebből kifolyólag a termékminőséget. Ez az egyik része, a másik pedig az EHS vonal, amivel megteremtjük a munkavégzéshez szükséges biztonságot dolgozóink részére.

Milyen formában?

Például kiszűrjük azokat a kockázatokat, amelyek veszélyesek.

A KUKA tevékenységi körét is össze tudod foglalni ilyen velősen?

Az ipar legkülönbözőbb területein találkozhatunk KUKA robotokkal, például az elektronikai-, élelmiszer-, műanyag- vagy autóiparban, de az egészségügyi szegmensben is. Robotjaink általában az összeszereléstől kezdődően a gyártáson, válogatáson keresztül egészen a kisebb motorikus mozdulatok, tevékenységek elvégzésében is segédkeznek partnereinknél.

Ez tényleg lényegre törő. 🙂 És az utolsó kérdésem, hogy van-e valamilyen tanácsod annak, aki fontolgatja, hogy jelentkezik hozzátok?

Persze! A tanácsom az, hogy azonnal tegye meg, ne hezitáljon! Ki kell próbálni magad a gyakorlatban, mert az hozza meg a tapasztalatot, amire lehet építkezni. Merjetek kilépni a valóságba!

 

Ha benned is megvan a kalandvágy és a tettrekészség, akkor tényleg ne gondolkozz sokáig, böngészd át a KUKA Hungária Kft. nyitott pozícióit ITT, és katt IDE a jelentkezéshez! 🙂