„A MAVIR különleges cég, különleges környezetben és küldetéssel, így az itt dolgozó kollégák sem mindennapiak” – interjú

A MAVIR, a villamosenergia-piac kiemelt szereplőjeként híres arról, hogy aki ide jön dolgozni, nagy eséllyel akár évtizedekre megtalálhatja a számításait. Pályakezdőként (főként a jelenlegi gazdasági környezetben) jellemzően nem tervezünk ilyen hosszú távra, ám azt kevesen tudják, hogy a MAVIR-nál az évek során lehetőséged van akár teljesen más területeken is kipróbálni magad. Ha műszaki végzettséged van, netán kacsintgatsz a projektmenedzsment felé is, akkor olvasd tovább Fekete Eszterrel, a Mavir HR vezetőjével készült interjúnkat!

Fekete Eszter, HR vezető, MAVIR

Eszter, kérlek, mesélj, hogyan indult a karriered a cégnél!

Visszatérő vagyok a szervezetben, először 2014-ben csatlakoztam, aztán egy kisebb kitérő után jöttem újra vissza. Ebben az a lényeg, hogy másodszor az ember már tudatosabban választ, így tettem ezt én is. Ami itt tart és ami motivál, az az a lehetőség, amelynek során a HR hozzáadott értékét meg tudjuk mutatni, napi szinten meg tudjuk élni. Kell hozzá mind a szakmai elhivatottság, mind a szociális érzékenység, és az a képesség, hogy mind a munkáltató, mind a munkavállaló szempontjait, érdekeit értsük, és ezeket egymáshoz tudjuk illeszteni.

A MAVIR rendszerirányítási és piacműködtetési tevékenysége révén teljesen egyedi feladatot ellátó, a kritikus átviteli infrastruktúrát üzemeltető és fejlesztő, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőséggel bíró vállalat, felelős küldetéssel, így az itt dolgozó kollégák sem mondhatók „átlagosnak”. Egy ilyen komplex szervezetben a HR-ért felelni különleges felelősség. Feszes, szabálykövető, fegyelmezett szervezet a miénk, ugyanakkor az adott keretek kihasználása teszi izgalmassá a munkánkat. Ezt pedig összedolgozva, egymást szakmailag és emberileg is támogatva tudjuk leginkább elérni.

Szerinted miért érezné jól magát nálatok egy pályakezdő kolléga?

Pályakezdőként olyan vállalatnál indulhat szakmai útján, ahol kiszámíthatóan, előre tervezetten szerezheti meg a szükséges tudást, tapasztalatot. A MAVIR a villamosenergia szektor csúcsszervezete, egyfajta szakmai elit, ahol ráadásul nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű, stratégiai tevékenység folyik.

Mesélj a cégről! Milyen kihívásokkal kell a közeljövőben szembenéznie a MAVIR-nak, mint az energiaszektor meghatározó szereplőjének?

A globális energiapiac radikálisan alakul át, egyfajta paradigmaváltás zajlik napjainkban. Ez minden szereplőt érint, a rugalmas alkalmazkodás, a gyors reagálás, a hatékonyság előtérbe kerülnek. Ennek megvalósítása és megnyilvánulása egyre inkább informatikai téren tapasztalható, így a MAVIR is ebben az irányban fejlődik legdinamikusabban.

A tevékenységeteket négy részre bonthatjuk (rendszerirányítás, piacműködtetés; átviteli tevékenység; hálózat-rendszerirányítás és piacműködtetés-fejlesztés; IT/projektek). Hogyan tudnád összefoglalni, mivel foglalkoznak az egyes területek?

A területek összefüggenek és egymásra épülnek. Közel 5000 km nagyfeszültségű hálózatot, 34 alállomást üzemeltetünk, tartunk karban és fejlesztünk. Ezen keresztül valósul meg Magyarország villamos energia ellátásbiztonsága, a hazai villamosenergia rendszerirányítása megszakítás nélkül immár 70 éve. A változó fogyasztást, a terhelés szabályozását, az állandó frekvenciaszintet nemzetközi szinten összekapcsolt hálózatban a rendszerirányítás menedzseli, ők őrködnek felette. Ehhez teljesen új, jövőbe mutató informatikai infrastruktúrát hozunk létre, ahol valós időben, hatalmas mennyiségű adatot dolgozhatunk fel, és ezek alapján hozhatjuk meg döntéseinket. Mindez professzionális projektmenedzsment keretében történik meg: jelenleg is több, mint 200 nemzetközi munkacsoportban folyik a szakmai munka. Ezen rendszerek kiesés nélküli működésének záloga a fejlett, naprakész informatikai rendszer, mely a MAVIR esetében valóban egyedülálló szakmai feladat.

Mely területekre és milyen feladatok ellátására kerestek elsősorban gyakornokokat és pályakezdőket?

Elsősorban rendszerirányítás és fejlesztési területre keresünk kollégákat. A pályakezdőkben mi a szakmai utánpótlásunk kivételes lehetőségét látjuk. A MAVIR híres arról, hogy aki hozzánk jön dolgozni, nagy eséllyel évtizedekre elköteleződik. Nagyon sok olyan kollégánk van, aki 15-20 éve lépett be fiatal pályakezdőként, és ma már szakterülete ismert, elismert képviselője, vezetője. Villamosmérnökök, energetikusok, műszaki végzettségű fiatalok nagy eséllyel találnak számukra izgalmas és perspektivikus feladatokat nálunk; olyan típusú tapasztalatot tudnak szerezni mindennapi munkájuk és projektjeik révén, amelyre az iparágon belül más szervezetben nincs ennyi lehetőség. Ezért abszolút versenyelőnyként éljük meg a MAVIR különleges feladat- és felelősségi köréből fakadó helyzetét, amikor a munkaerőpiacon versenyzünk más cégekkel.

Milyen szakmai és személyes készségek, képességek szükségesek ahhoz, hogy valaki felvételt nyerjen a céghez?

Amit keresünk a stabil szakmai ismereteken túl és ami érték nálunk az a nyitottság az új iránt, fejlett analitikus gondolkodás, a lényeglátás, az együttműködő készség, csapatjátékosság, a rendszerben való gondolkodás, a kommunikációs készség és idegen nyelvismeretként az angol műszaki és üzleti célú aktív, magabiztos használata.

Hogyan írnál le egy tipikus MAVIR-munkatársat?

A MAVIR – stratégiai jelentőségéből, egyedülálló státuszából adódóan – fegyelmezett, büszke vállalat, együttműködéseinkben nyílt és transzparens szervezet vagyunk. Egymásnak a maximális tiszteletet megadva tegeződünk, nincs kifejezett dress code, érezhető a családbarát mentalitás szemlélet, azonban legalább ennyire fontos a bizalom, a bevonás és az együttműködés. Enélkül nem éreznénk jól magunkat és nem is igen boldogulnánk. Már a Covid járvány előtt a munkakörök jelentős részében lehetővé tettük a rugalmas munkavégzést, azóta a home officeban történő munkavégzés természetesen elfogadott, általános gyakorlattá vált és ezt meg is tartjuk majd a jövőben is.

Milyen juttatási csomagot kínáltok pályakezdők számára?

A kötelező juttatás elemek mellett a kiterjedt szolgáltatások, a MAVIR saját sportegyesülete keretében elérhető sportolási és szabadidős lehetőségek, az egészségügyi szűrő-, és orvosi vizsgálatok és egyéb, hasonló juttatások versenyképesek és vonzók tapasztalataink szerint. Kiemelt figyelmet fordítunk kollégáink képzési lehetőségeinek biztosítására, legyen szó szakmai vagy egyéb kompetenciák fejlesztéséről.

Hogyan zajlik az új belépők betanulása?

Megújítottuk onboarding folyamatainkat, amely révén már a belépést megelőzően készülünk a kolléga fogadására, így amikor egy új munkavállaló belép, a legelső pillanattól kezdve figyelem és szakmai támogatás mellett kezdheti meg MAVIR-os életét. A betanulási tervben meghatározott tartalmakat mentor segíti elsajátítani, miközben a HR végig kíséri az új kollégát az első időszakon, folyamatos visszajelzési lehetőséget is adva számára.

Milyen jellemző karrierút áll a pályakezdők előtt?

A szervezet nyitott a horizontális mozgási lehetőségre, aminek révén a széles tudás megszerzését támogatjuk. Ezt azt jelenti, hogy az adott munkakörből, feladatból kimozdulva más társterületeken szerezhető tapasztalat, ami segíti az összefüggések jobb megértését, átlátását. 2-3 évente akár teljesen más feladatra is lehet vállalkozni, amennyiben arra igény mutatkozik és lehetőség adódik minden érintett fél részéről. A MAVIR szívesen biztosítja vezetői utánpótlását belülről, tehát az előre lepési lehetőség is adott.

Hol találhatnak meg titeket az érdeklődők?

Az érdeklődők megújult honlapunk karrieroldala mellett a közösségi média felületeken, szakmai rendezvényeken, állásbörzéken találkozhatnak velünk és ajánlatainkkal. Érdemes célzottan keresni bennünket!