Legett&Platt

Hogyan ismerd fel a hozzád illő munkahelyet? – a Leggett&Platt vendégcikke

Van, aki nagyon aktívan keres, és van, aki megvárja, míg megszólítják. Az internet tele van jobbnál jobb CV-író és interjú-tippekkel és trükkökkel, és aki kicsit is ügyes, elkél a piacon.

Nagyon hamar ki fog derülni, hogy a dolog lényeges része nem ez. Mert az életünk nagyobbik része a munkahelyen telik. Ez lehet értékes, izgalmas, minőségi idő! Van, hogy néha elfáradunk vagy stresszelünk, lehet a dolgunknak „favágás” része is… De tényleg csak a pénz miatt fogsz dolgozni?

 

A kiindulópont

Ha a munkában is a minőségi időt keressük (és ugye, ezt keressük, nem a gályázást?), akkor nagyon jól nézzük meg, mit, kikkel, milyen környezetben és cégkultúrában csinálunk majd.

Ne lepődj meg: kell némi önismeret is! Nézd meg magadat és a vágyaidat, elképzeléseidet! Felmérted, megfogalmaztad magadnak, miben vagy jó, miben vagy még bizonytalan, hogy szükséged van-e a pörgésre, váratlan helyzetekre, vagy azt szereted, ha hagynak nyugodtan dolgozni?
Mi a célod, és az a cél tényleg az egyéniségednek megfelelő-e? (Autós hasonlattal: a csoport motorja vagy kormánykereke lennél legszívesebben, esetleg az üzemanyagtartály?)

Ha nem jól méred fel, most hol tartasz és mire van és lesz valójában szükséged, nem leszel elégedett a legizgalmasabb, legjobban fizető munkával és céggel sem. Jön a vándorlás és bizonytalanság korszaka, el lehet jutni akár a „mindenki bicikli, csak én vagyok helikopter” állapotba. Nem vicc!

„Nem lehet kétszer első benyomást tenni”

Nem csak rád igaz: – az interjúztatóra is!

Érdemes előre átgondolni, hogy feladatban (elmondják), fejlődési lehetőségben (elmondják), de még inkább emberileg, közösség szempontjából mit vársz. Ez utóbbi a felfedezésre váró terület!
Van egy hírem: az interjún nem tudsz mindent feltérképezni!

Egy hangsúly, egy mosolyránc, vagy az, ahogy útközben másokhoz szólnak, vagy a stílus, ahogy „lepattintanak” egy telefonálót, segíthet eligazodni. El tudod-e képzelni magad annak vezetőnek az irányítása alatt és azzal a kollégával, akikkel találkoztál?
Tudnál-e velük, haladni, közben tudást adni-kapni, olyan közösséget találsz-e, akikre számíthatsz, akik támogatnak?
Lehetsz-e velük, köztük önmagad, vagy szerepet fogsz játszani egész nap?

Ezekre a kérdésekre nincsenek kész válaszok, ezekért meg kell majd dolgoznod, de megéri.

Amit ne felejts:  légy őszinte! Magadhoz is.

Lehet, hogy X darab tuti tippet vártál. Én inkább megosztottam veled a gondolataimat, hogy gondold tovább és járd körül, ha megmozgatott. Használd, ha találsz köztük  arra érdemeset!

Szerző: Völgyi Éva – Human Resources Business Partner

Legett&Platt

http://www.leggett-automotive.com

Cégünknél egymásra figyelő, egymást tisztelő közösséget,
értékes embereket és izgalmas munkát találsz.

Egy helyen találod a multikulturális rendszereket és gyakorlatot a családias légkörrel.

Hisszük, hogy a megosztott tudás a többszörösét éri. Várunk!