ellenajánlat

Menni vagy maradni? – Ezt tedd, ha ellenajánlatot kaptál!

Végre rászántad magad a nagy lépésre, és felmondtál, mire a cég váratlanul maradásra próbál bírni? Mit tegyél, ha a cég ellenajánlatot tesz, azaz ráígér a jövőbeli munkahelyedre, ahová sikerrel pályáztál? A Recruby, humánerőforrás-tanácsadó ügynökség véleményét olvashatod a témában.

A munkahelyváltás pályakezdőként is nehéz döntés lehet. Ha nem a változástól való félelem tölt el szorongással, akkor a gondolat, hogy végig kell menned egy kiválasztási folyamaton, és fel kell mondanod a főnöknél. Ráadásul, a legtöbb esetben még a felmondási időt is együtt kell töltened a csapattal. Van értelme komolyan megfontolnod az ellenajánlatot, vagy akár nekiállnod alkudozni? Ez a kérdés egyre többször felmerül, de most elmondjuk, miért ne foglalkozz vele!

A pandémia következtében egyes esetekben hatalmas mértékben nőtt a munkanélküliség, míg más szakmákban még nagyobb lett a munkaerőhiány, mivel azonban teljesen különböző területekről beszélünk, a két folyamat nem tudta lefedni egymást. A hiányszakmákban, mint például az IT vagy az építőipar továbbra is nehéz új munkavállalókat felvenni, vagy a kiesőket pótolni. Emiatt egyre gyakoribb, hogy a munkáltatók megpróbálják megtartani a távozni szándékozó munkavállalókat és ajánlatot tesznek a munkavállalóknak a maradás érdekében. Ezt az ajánlatot hívják ellenajánlatnak, melynek célja, hogy jelenlegi munkaadód ráígérjen az új munkáltatótól kapott ajánlatodra, és ezzel próbáljon maradásra bírni.

Milyen formái lehetnek az ellenajánlatnak?

Az ellenajánlat nem csak magasabb fizetés lehet, hisz sokszor a munkavállalók nem kizárólag a pénz miatt váltanak. Bár vannak generációs és ezzel együtt korral járó preferenciák, de az első helyeken ugyanazokat említhetjük.

A Deloitte 2019-es globális felmérése alapján az Y és a Z generáció is a fizetést és az előrejutás hiányát említi, majd az Y-ok a megbecsülést, a szakmai fejlődést és a munka-magánélet egyensúlyát, míg a Z-k a harmadik helyen az unalmat, majd az előbbi kettő után a munkahelyi kultúrát említik. Párat kivéve ezeket gyorsan lehet orvosolni a meglévő munkahelyen is, de a kultúrát, vagy a szakmai képzést már nem lehet csettintésre megváltoztatni.

Nézzük mik a legnépszerűbb ellenajánlati elemek:

  • Fizetésemelés,
  • További juttatások,
  • Elő-, vagy oldalra léptetés,
  • Több felelősség, új hatáskörök,
  • Módosított feladatok,
  • Komolyabb projektek,
  • Vagy ezek kombinációja.

Ha belegondolunk, több elemmel akár egy középvezető is tud élni. Érdemes azonban ezeket komolyan venni? A válasz sajnos több szempont miatt is a NEM. Manapság a munkáltatók körében egyre népszerűbb eszköz, azonban a háttérben nem a szimpátia áll, hanem szigorú üzleti szempontok.

Az ellenajánlat leggyakoribb okai a munkáltató részéről

  • A munkavállaló pótlása költséges és időigényes,
  • Hiánya bevételkiesést, esetleg ügyfél reklamációt okoz,
  • Megzavarhatja a vállalati költségvetést, mely sok tervezéssel és jóváhagyással jár, mely kérdéses lehet,
  • Túl hosszú idő a betanítás és plusz erőforrást köt le,
  • Időt nyerni, amíg megtalálják azt, akit helyettesként felvesznek,
  • Szeretnék, ha befejezné azt a projektet, mert nem lenne más a feladatra.

Ha jobban végiggondoljuk, világossá válik, hogy egyik sem a munkavállaló érdekeiről, vagy a kapcsolat megőrzéséről szól.

A statisztikák alapján az ellenajánlatot elfogadó munkavállalók két hónapon belül újra aktív álláskeresőként jelennek meg az álláspiacon, 60-80%-uk 6 hónap után, 90%-uk 12 hónap után már nincs a cégnél. Ezt a munkáltatók is tudják, melyre tudatosan készülnek! Ez a legfontosabb érv, ami miatt nem érdemes maradni, de emellett még számos oka van, melyet a munkavállaló szempontjából érdemes megfontolni:

  • Kérdéses lojalitás: Aki egyszer el akart menni, az bármikor megteheti újra, gondolhatják. Az ellenajánlat elfogadása után a következő előléptetés esetén, új felelősség kiosztásánál, vagy érdekes új projektek kapcsán biztos nem te leszel a kiválasztott.
  • Béremelés: Mivel a magasabb fizetés nem volt betervezve a budgetbe év elején, általában ezt azzal kompenzálják, hogy a következő béremelésből kimaradsz, így valószínűleg csak egy előrehozott emelést kaptál.
  • Változás hiánya: Ha valaki elkezd pályázni, akkor azt okkal teszi, mely általában több tényezős, legyen az a munkahelyi légkör, a főnök vagy egy új szakmai kihívás. Ha a béred több is lesz, ezek a tényezők akkor sem változnak.
  • Kapcsolataid, megítélésed: A felmondási szándékot jobb esetben csak a főnök, rosszabb esetben azonban a kollégák is megtudják, ez pedig hatással lehet a munkahelyi kapcsolataidra. Csak a pénz miatt maradtál, egyébként már itt sem lennél, miért bízzunk meg benned?
  • Feketelista: Az áhított munkáltatónál is elásod magad, hisz a jövőben valószínűleg már nem pályázhatsz újra oda, ahonnan az ajánlatot kaptad.

Érdemes kockáztatni? Egyértelműen nem – ha változtatni akarsz és végre belevágtál, miért állnál meg félúton? A statisztikák alapján úgyis csak elhúznád, ami már folyamatban van.

Nézz körül a nyitott pozíciók között a frissdiplomas.hu-n, vagy regisztrálj, és kérj álláshírnököt a neked való munkákról!

Sok sikert a munkahelyváltáshoz! 🙂

Szerző: Recruby

 

A szerzőről:

A Recruby egy specialista humánerőforrás-tanácsadó ügynökség, amelyet szakosodott iparági konzulensek hoztak létre értékes tehetségek és nagyra becsült munkáltatók kiszolgálása céljából. Startup és multinacionális ügyfeleket támogatnak, specialista és általános területeken egyaránt. Nem egyszerűen HR szakemberek: elkötelezettek és szakmailag magasan képzettek, hogy pontosan megértsék partnereink igényeit és a legmagasabb fokon ki is szolgálják azokat. Tudj meg róluk többet ide kattintva!