diákmunka eudiákok

Mire figyelj, ha diákként vállalsz munkát?

Szuper lehetőség a diákmunka, ha már a tanuló éveidben is saját keresetet szeretnél. Van azonban néhány dolog, amire figyelned kell, mielőtt diákmunkát vállalsz. Milyen adózási kötelezettségeid vannak? Milyen feltételeknek kell megfelelni? Milyen jogaid vannak? Mire figyelj a beosztásoddal kapcsolatban? És hogyan segít neked mindebben egy iskolaszövetkezet?

Olvasd el ezt is: Miért jó a diákmunka?

Hány éves kortól vállalhatok diákmunkát?

Diákmunkát 16 éves kortól vállalhatsz. A munka törvényköve (Mt.) azonban tartalmaz két kivételt:

  • munkavállaló lehet – az iskolai szünet alatt – az a 15. életévét betöltött (nappali tagozatos) tanuló, aki nappali rendszerű képzés keretében tanulmányokat folytat; továbbá
  • a gyámhatóság engedélye alapján a külön jogszabályokban meghatározott kulturális, művészeti, sport-, hirdetési tevékenység keretében a 16. életévét be nem töltött személy is foglalkoztatható.

Fontos tudni, hogy a 18. életévét be nem töltött munkavállaló úgynevezett „fiatal munkavállalónak” minősül. Neki a Mt. erősebb védelmet biztosít:

  • éjszakai munka (22.00–6.00 óra), valamint rendkívüli munkaidő (túlóra) nem rendelhető el;
  • napi munkaideje legfeljebb 8 óra lehet, ha több munkaviszony keretében végez munkát, akkor e munkavégzések munkaidejét össze kell számítani;
  • legfeljebb 1 heti munkaidőkeret alkalmazható (tehát max. 1 hét az az időtartam, amelyen belül a munkáltató a munkaidőt egyenlőtlenül is eloszthatja);
  • a felnőtteknél hosszabb munkaközi szünet és napi pihenőidő jár:
    • ha a beosztás szerinti munkaidő meghaladja a 4 és fél órát, min. 30 perc munkaközi szünetet kell biztosítani;
    • 6 órát meghaladó beosztás szerinti napi munkaidő esetén a munkaközi szünet legalább 45 perc;
  • legalább 12 óra tartamú napi pihenőidőt kell biztosítani (azaz a munkaidő vége és következő napi munkakezdés között legalább ennyi időnek kell eltelnie;
  • a heti pihenőnap és a heti pihenőidő egyenlőtlenül nem osztható be;
  • évenként 5 munkanap pótszabadság jár (utoljára abban az évben, amelyben a 18. életévét betölti).

Ez a 18 év feletti diákok esetében annyiban változik, hogy

  • éjszakai munka is elrendelhető;
  • ha a 6 órát meghaladja a munkavégzés, akkor legalább 20 percnyi, ha a napi 9 órát, akkor pedig minimum 25 percnyi munkaszünet jár;
  • 13 munkanap után jár egy szabadság.

Olvasd el ezt is: Jövőálló diákmunkák – hogyan válasszon, aki hosszú távon gondolkodik?

Milyen jogviszonyban dolgozhatsz diákként?

A diákok legnagyobb része iskolaszövetkezet tagjaként történő munkaviszonyban dolgozik. Hiszen ez a legkedvezőbb a munkavállaló és a munkáltató számára is. Ehhez nappali tagozatos hallgatói jogviszony szükséges, de passzív féléven lévő 25 év alatti diákok is alkalmazhatóak.

Előfordul továbbá, hogy főként esti és levelező tagozatos hallgatókat egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmaznak.

Érdemes tisztában lenni a foglalkoztatási formákhoz kapcsolódó feltételekkel, kötelezettségekkel is.

Az adóazonosító alapfeltétele a diákmunkának (is)

Ha még nincs adókártyád, igényelned kell egyet, hogy diákmunkát tudj vállalni.

Ahhoz, hogy megkapd az adókártyád – és vele az adóazonosító jeled –, a 21T34-es nyomtatványt kell kitöltened és eljuttatnod a NAV-hoz.

És ha már adózásról van szó, érdemes tisztázni a diákmunka közterheit is.

Szerződés nélkül soha

Bár az alkalmi munkánál és az idénymunkánál nem kötelező a munkaszerződés, mégis arra biztatunk, hogy dolgozz bárhol is diákként, mindig ragaszkodj az írásos munkaszerződéshez, amely tartalmazza:

  • legalább az alapbért,
  • továbbá a munkakört.

Hogyan kell adóznom a diákmunka után – munkavállalóként?

Az iskolaszövetkezeten keresztül vállalt diákmunka kivételével minden foglalkoztatási formára ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetén. A fizetendő közterhek mértéke viszont jelentősen más.

Hogy ez mit jelent pontosan?

Adózás és járulékok iskolaszövetkezeti tagság esetén

Iskolaszövetkezet tagjaként csak nappali tagozatos hallgatók dolgozhatnak. Esetükben nincs járuléklevonás a bérből – így nem minősülnek biztosítottnak. A félreértések elkerülése végett fontos tisztázni, hogy egészségügyi szolgáltatásra jogosult a diákmunkás is. Ez a jogosultság ugyanis a hallgatói jogviszony kezdetétől a diákigazolványra való jogosultság megszűnéséig fennáll.

És mivel az iskolaszövetkezeten keresztül megvalósuló foglalkoztatás nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, csak 15 százalékos személyi jövedelemadót vonnak le belőle. (Ezt az iskolaszövetkezet fizeti be az adóhatóságnak, diákként tehát nincs dolgod vele.)

Viszont a diákmunkával megszerzett jövedelmet is fel kell tüntetni az szja-bevallásban. Ezt a következő év május 20-áig kell megtenned. Tehát diákként is kötelező szja-bevallást készíteni.

Megijedni viszont nem kell, mert az iskolaszövetkezet minden papírt és útmutatót átad neked. Az euDiákoknál például a webfiókodon keresztül mindent elérsz. Sőt, olyan hasznos és informatív útmutatókkal is segítenek neked, mint ez itt.

Adózás és járulékok munkaviszony esetében

Ha a tanuló munkaszerződéssel munkaviszonyban dolgozik, az innen származó jövedelme bérjövedelem. A munkáltató tehát köteles levonni és megfizetni a 15 százalékos személyi jövedelemadót.

A tanuló továbbá 18,5 százalék társadalombiztosítási járulékot fizet. (Ezt a munkáltató állapítja meg és vonja le a bérből, a tanulónak tehát nincs vele dolga.)

Összehasonlítva a munkaviszony és az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás adó- és járulékköltségét, egyértelművé válik, miért is a szövetkezeti munkaviszony a diákfoglalkoztatási forma.

Adózás és járulékok egyszerűsített foglalkoztatás esetén

Estis vagy levelezős hallgatóként is van lehetőséged diákmunkát vállalni, egyszerűsített foglalkoztatás keretében.

Alkalmi munkára a munkáltató és a munkavállaló

  • összesen legfeljebb 5 egymást követő naptári napig,
  • 1 naptári hónapon belül összesen legfeljebb 15 naptári napig, és
  • 1 naptári éven belül összesen legfeljebb 90 naptári napig létesíthet határozott időre munkaviszonyt.

Egyszerűsített foglalkoztatásban a munkáltató fizeti a közterhet. A diáknak sem társadalombiztosítási járulékot, sem szja-előleget nem kell fizetnie.

Ha ennél is részletesebben szeretnél olvasni a témában, töltsd le a NAV oldaláról a 72. információs füzet – A diákok munkavállalása nevű PDF-fájlt.

Hogyan léphetsz be egy iskolaszövetkezetbe?

Szükség lesz az érvényes matricával ellátott – vagy legalább az ideiglenes diákigazolványod – bemutatására. Ha pedig passzív féléven vagy (és még nem töltötted be a 25. életéved), hallgatói jogviszony igazolást kell bemutatnod.

A regisztrációhoz szükséges még a következő dokumentumok bemutatása vagy feltöltése:

  • TAJ kártya fénymásolata
  • Adókártya fénymásolata
  • Banki papír a számlaszámról

(Erről itt találsz bővebb információt.)

Ahhoz, hogy diákszövetkezeten keresztül vállalhass munkát, az adott szövetkezet tagjának kell lenned. Ezt általában az első fizetésedből vonják le, kilépéskor pedig visszautalják neked.

Az összeg változó, az euDiákok Iskolaszövetkezet esetében például 1000 Ft.

És a legfontosabb – különösen a jelen helyzetben –, hogy az euDiákoknál mindent el tudsz intézni online is, otthonról.

Hogy ez miért jó?

Miután jelentkeztél egy munkára, nyomon követheted, hol tart a folyamat. Ha szükséged van egy formanyomtatványra, igazolásra vagy egyéb dokumentumra, a webfiókodból néhány kattintással eléred. (Nem kell utaznod és sorban állnod ezekért.)

Amikor tehát diákmunkát (és iskolaszövetkezet) választasz, érdemes azt is figyelembe venned, hogy mennyiben könnyítik meg a munkábalépést, az adminisztrációt és egyéb teendőket a számodra. Találsz-e hasznos és informatív anyagokat az oldalukon vagy más felületeiken?

frissdiplomas.hu-nál mindent megteszünk azért, hogy élménytelibbé és egyszerűbbé tegyük az elhelyezkedés, a karrierépítés folyamatát. Az egyetemistáknak és pályakezdőknek szóló karrierportálunk mellett tevékenységünk legújabb eleme Magyarország első élményközpontú állásbörzéje, a JOBVERSE Állásbörze. Csatlakozz, és emeld a karriered a következő szintre velünk! Tetszett a cikk? Küldd el valakinek, akinek szintén hasznos lehet!

Ha ismersz olyat, akinek jól jönne ez a lehetőség, oszd meg vele ezt a cikket! 🙂