frissdiplomas

Így illeszkedj be és hozd ki a legtöbbet a próbaidőből – home office-ban is!

Jelen helyzetben, amikor a legtöbb cég átállt home office-ra vagy hibrid működésre, nem könnyű egy új munkahelyre beilleszkedned és eldöntened a próbaidő során, hogy jó helyen vagy-e. Cikkünkben adunk néhány hasznos tippet, melyeknek célja, hogy támogassanak ebben a folyamatban.

A próbaidő célja, hogy a munkavállaló és a munkáltató is eldöntse, hogy kölcsönösen megfelelnek-e egymásnak, az előzetesen támasztott elvárásaik és reményeik beteljesültek-e. Sokan nem helyeznek elég nagy hangsúlyt arra, hogy mire érdemes a próbaidő alatt odafigyelni és hogyan lehet ebből a legtöbbet kihozni annak érdekében, hogy eldöntsük, el tudjuk-e képzelni magunkat az adott munkahelyen hosszabb távon.

Ez most még nehezebb, s valószínűleg a beilleszkedés maga is sokkal több energiát igényel – hiszen előfordulhat, hogy nem is találkozol élőben a munkatársaiddal, nem a leendő irodából dolgozol, illetve sokkal nagyobb önállóságra is szükséged lehet.

Jöjjön néhány tipp, melyekkel nem csak, hogy átvészelheted ezt az időszakot, hanem nagyobb rálátást is kaphatsz arra, hogy a megfelelő helyen vagy-e!

Kezdeményezz!

A beilleszkedés során fontos, hogy merj nyitni mások felé. Online környezetben ez még nehezebb – a cégeknek is át kellett alakítaniuk az onboarding folyamataikat. (Nézd meg, hogy csinálta ezt a TOPdesk!) Jó eséllyel lesz valamilyen virtuális felület, ahol megismerkedhetsz a többiekkel.

próbaidő

Ha ez elmarad, bátran vesd fel a közvetlen kollégáidnak, hogy szervezzetek egy rövid, ismerkedős, beszélgetős alkalmat. Virtuális környezetben nehéz az élő beszélgetéshez hasonló benyomásokat szerezni, de érdeklődő, nyitott attitűddel felmérheted, hogy milyen a munkahelyi közösség és mennyire találod meg a közös hangot az új munkatársaiddal.

Kérj visszajelzést, amilyen gyakran csak lehet!

Természetesen a próbaidőnek fontos részét képezi, hogy szakmailag mennyire találod meg a számításaid. Valószínűleg a munkavégzés során érezni fogod, hogy mennyire vagy kompetens az egyes feladatok elvégzésében, és, hogy azok hogyan sikerülnek, és milyen érzéssel tölt el a velük való foglalkozás. Ám a visszajelzések mindenképpen hasznosak a fejlődésed és a megerősítések szempontjából.

Valószínűleg ezek maguktól is érkezni fognak a kollégáidtól és a felettesedtől, de amennyiben nem érzed megfelelő mennyiségűnek a visszajelzéseket, kérdezz rá bátran, hogy mit gondolnak az elvégzett, leadott munkáidról.

Ismerd meg a szervezeti kultúrát!

Az egyik legfontosabb jelzője a hosszú távú beválásnak, hogy a saját elvárásaid, értékeid és a szervezet értékrendje mennyire illeszkedik egymáshoz. Így mindenképpen érdemes nyitott szemmel járni és folyamatosan monitorozni például a visszajelzési kultúrát (Elég gyakran kapok visszajelzést? A visszajelzések mekkora hányada pozitív és negatív? Támogatnak-e a fejlődésben javaslatokkal?), a munkakörülményeket, a feladatok elosztását (Mennyire figyelnek oda arra, hogy valaki túl van-e terhelve? Van-e lehetőség delegálni, elosztani a feladatokat?).

Érdemes még feltérképezni a fejlődési lehetőségeket, a munkahelyi légkört (pl. Milyen a meetingek hangulata? Kizárólag csak a feladatokra és a projektekre koncentrálunk vagy jut idő arra is, hogy megbeszéljük, ki hogy van? Mennyire formális vagy informális ezeknek a megbeszéléseknek a hangulata?).

Azt is ajánlott figyelembe venni, hogy a szervezetnek mik a jövőbeli céljai, ambicionálja-e a fejlődést, és ha igen, milyen irányban? Mennyire van lehetőség kreatív, innovatív ötleteket bedobni, és ezt képesek-e befogadni?

A fentiek csak példaként szolgálnak arra vonatkozóan, hogy ami számodra fontos egy jó munkahely kapcsán, azokat a szempontokat érdemes a próbaidő alatt tesztelni – hiszen ha ezek megvannak, akkor valószínűleg könnyebben válhatsz igazán elkötelezett munkavállalóvá.

Vesd össze az előzetes elvárásaidat és a jelenlegi tapasztalataidat!

Az előző ponthoz kapcsolódva pedig éppen ezért fontos, hogy összevesd, hogy milyen elvárásokkal érkeztél, és ezekből mi az, ami teljesült. Gondold át, mik voltak számodra a prioritások: hogy kibontakoztathasd a szakmai tudásod és az erősségeid? A fejlődés? Esetleg, hogy egy támogató, jó hangulatú közegben dolgozhass? Vagy még ennél is fontosabb, hogy rugalmas legyen a munkavégzés és inspiráló legyen a munkakörnyezet? Bármi is az, ami számodra a legfontosabb, légy őszinte magadhoz és igyekezd folyamatosan monitorozni, hogy mennyire vagy a helyeden.

 

Jegyzetelj!

beilleszkedés

Egy új munkahelyre kerülni nem könnyű, hiszen egy aktív betanulási időszakkal indul a folyamat, aminek során rengeteg információval leszel elárasztva. Éppen ezért azt javasoljuk, jegyzetelj, amennyit csak tudsz! Ne csak a feladatok elvégzésének menetéről és a folyamatokról, hanem a munkatársaidról is készíts nyugodtan rövid feljegyzéseket – hiszen valószínűleg több új embert fogsz rövid idő alatt megismerni. Írd fel nyugodtan a nevüket, és, hogy kihez milyen elakadással vagy kérdéssel fordulhatsz, mert így sok plusz kört megspórolhatsz.

Ahogy már korábban utaltunk rá, ebben az időszakban valószínűleg minden munkahelyen nagyobb önállóságot várnak el már a betanulás során is, ehhez pedig a jegyzetelés jó támasz lehet. Emellett kérdezz bátran, mert így a saját bizonytalanságaidat is tudod csökkenteni, illetve ez segít abban, hogy az elvásároknak megfelelően végezd el a nálad lévő feladatokat.

 

Reméljük, a fentieket hasznosnak találtátok és kipróbáljátok őket, amennyiben éppen aktuális számotokra ez a helyzet. Sok sikert kívánunk a beilleszkedési folyamathoz!

 

Szerző: Novák Dóra