diákmunka

Miért jó a diákmunka?

Szeretnél úgy kilépni az egyetem falai közül, hogy nem csak a diplomádat, de akár néhány év szakmai tapasztalatot is fel tudsz mutatni?

Amint elkezdesz egy szakon tanulni a főiskolán vagy az egyetemen, lehetőséged nyílik élesben is kipróbálni magad egy-egy cégnél.

Ebben segítenek a szakmai gyakornoki programok és a diákszövetkezeteken keresztüli diákmunka. Talán azt gondolod, az óráid és az utazás mellett nem fér bele egy munkahely, de ma már a legtöbb cégről elmondható, hogy rugalmasan állnak a munkaidődhöz, az órarendedet is figyelembe véve.

Szórakozás, szabadidő… de miből?

Egy darabig érthető, hogy a szüleink finanszírozzák ezeket a kiadásokat, azonban egyetemistaként ideje a saját lábadra állni. Fesztiválbérlet kell, vagy új sportot próbálnál ki? Teremtsd meg az anyagiakat saját magad számára! Próbáld ki kicsiben, milyen megdolgozni valamiért, és élvezni a gyümölcsét! Hidd el, sokkal jobban fog esni az a koncert, amit te finanszírozol.

Mi érdekel igazán?

„Nem tudom, de emberekkel szeretnék foglalkozni… Azt hiszem.”

Amikor jelentkezel egy egyetemi, főiskolai szakra, (jó esetben) él benned egy kép arról, mi is érdekel, milyen területen tudod magad elképzelni az évek múltán. Ez a kép ritkán korrelál a valósággal. Ezért érdemes minél előbb levadásznod az adott területen elérhető diákmunkákat, hogy még időben ráébredj, ha az a szak mégsem a célodhoz visz közelebb.

A diákmunka a legjobb lehetőség, hogy megtudd, milyen céges kultúrában és közösségben érzed jól magad, hogyan állsz a hierarchiához, csapatban dolgoznál szívesebben vagy inkább magányos farkas vagy.

Olvasd el ezt is: Mire figyelj, ha diákként vállalsz munkát?

Előny az önéletrajzban

Biztosan találkoztál már meghökkentő adatokkal, miszerint több ezren végeznek a te szakodon minden évben, valamint a kérdéssel, hogy mivel fogod megkülönböztetni magad a többi versenytársadtól. Ezekkel sajnos valóban foglalkozni kell, és ha sikerül felmutatnod egy jó szakmai gyakorlatot, máris hatalmas előnyre tettél szert ezen a téren.

Kapcsolati háló

Már az egyetem alatt sokat tehetsz a megfelelő ismeretségekért, amelyek a karrierépítés során hasznodra lesznek. Ha felvesznek egy céghez diákmunkára, ne bújj el az íróasztal mögé! A kávéautomatánál vagy az ebédlőben egész nyugodtan megkérdezheted a kollégákat, hogy telik a napjuk, mivel foglalkoznak. Talán éppen grafikust keresnek, neked pedig akad egy megbízható ismerősöd erre a feladatra. Ajánlj jó szakembereket, és jó szívvel fognak emlékezni rád! Ezeket a kapcsolatokat bármikor hasznosíthatod a későbbiekben.

Ha eljössz egy cégtől, ajánlást is kaphatsz, amit magaddal vihetsz a következő munkahelyedre, így ők visszajelzést kaphatnak arról, hogy (legalább) egyszer már beilleszkedtél egy céges közösségbe és elégedettek voltak az elvégzett feladataiddal, ez pedig olyan előny, amit kár kihagyni!

Soft skillek fejlesztése

A diploma megszerzése bizonyít egy bizonyos szintű rátermettséget, szakmai felkészültséget, azonban a napjainkban egyre fontosabb soft skilleket, amilyenek a problémamegoldó készség, és a multitasking, nem képes jelezni a munkaadó számára. Mi sem bizonyíthatja jobban azt, hogy képes vagy megosztani a figyelmedet és fókuszálni a feladataidra, minthogy tanulás mellett munkát vállalsz?

Olvasd el ezt is: Jövőálló diákmunkák – hogyan válasszon, aki hosszú távon gondolkodik?

Ha nincs kötelező szakmai gyakorlatod, akkor keress magadnak

Szomorú, de az az igazság, hogy a cégek furcsán néznek azokra a pályakezdőkre, akik még semmilyen munkát nem végeztek korábban. „Biztosan nehezebb a betanítás, mert sosem kellett még céges környezetbe beilleszkednie.” vagy „Nem tudni, vajon a gyakorlatban is megállná-e a helyét.” Ugye te sem szeretnéd, hogy ilyen kételyek merüljenek fel a HR-esekben veled kapcsolatban? A diákmunka nem egyenlő a szakmai gyakorlattal, így, ha az nem is elvárás a diplomád megszerzéséhez, diákszövetkezetek segítségével lehetőséged van rugalmas munkaidőben munkát vállalni.

Olvass további cikkeket tapasztalatszerzés témában itt.

frissdiplomas.hu-nál mindent megteszünk azért, hogy élménytelibbé és egyszerűbbé tegyük az elhelyezkedés, a karrierépítés folyamatát. Az egyetemistáknak és pályakezdőknek szóló karrierportálunk mellett tevékenységünk legújabb eleme Magyarország első élményközpontú állásbörzéje, a JOBVERSE Állásbörze. Csatlakozz, és emeld a karriered a következő szintre velünk! Tetszett a cikk? Küldd el valakinek, akinek szintén hasznos lehet!

Vélemény, hozzászólás?