szerethető munkahely

„A Colánál dolgozni olyan, mint egy folyamatos önismereti tréning” – interjú a Coca-Cola OD Manager-ével

Rácz-Székely Évával, a Coca-Cola HBC Magyarország Szervezetfejlesztési vezetőjével beszélgettünk. Telefonon keresztül is átjött, hogy Évi imádja a munkáját, de ezen felül, azért is sokat tesz, hogy mások is így érezzenek a cégnél. 😉 Ha érdekel, milyen a Coca-Colánál dolgozni, és szeretnél egy kis motivációt meríteni a mindennapokhoz, olvass tovább!


Hogy mutatnád be a nagyidnak, hogy mivel foglalkozol?

A munkám egy része, hogy a stratégiánkat szem előtt tartva, a nulláról olyan ötleteket dolgozzak ki, melyeket meg is valósítunk. A munkám nagyon sokszínű és igen kreatív munkakör. A személyügyi feladataim mellett a munkám része az is, hogy bemutassam, mitől szerethető a Coca-Cola HBC Magyarország, mint szervezet.  Fontos számomra, hogy ez a kialakított kép valóban egyezik-e a dolgozóink élményeivel. Ha igen, akkor sikerrel jártam. 🙂 Ezen kívül a vezetőinknek állítok össze olyan programokat, amelyek által bővíthetik a vezetői eszköztárukat és látókörüket. S bár ez egy teljesítményorientált szervezet, az egyén legalább ennyire fontos.

Tudnál mondani egy ilyen eszközt?

A storytelling (=történetmesélés) módszerét nagyon szeretik a vezetőink. Vállalták, hogy elmesélik, hogyan élnek meg bizonyos szituációkat, beszámolóikból pedig videós és írásos tartalmakat készítettünk, és megosztottuk a többi vezetővel. Szerettem volna, ha a vezetők ki alakítanak egy fórumot, ahol beszélgetések alakulnak ki és inspirálódhatnak. Ezért úgynevezett „coffee-talkokat” vezettem be. 🙂

Milyen probléma foglalkoztat mostanában a leginkább?

Az, hogy hogyan fog kinézni a közelebbi vagy távolabbi jövőben a szervezet. Milyen képességekkel kell majd rendelkeznie a kollégáknak és a vezetőknek? Hogyan tudja mindenki legjobban kiaknázni saját tehetségét? A jövőben is lesznek kialakult munkakörök vagy ezek átalakulnak képességhalmazokká? Nem a munkaköri leírás lesz a hangsúlyos, hanem hogy az ötletekhez csapatokat rendeljünk. Felértékelődik majd a képességek szerepe (mint például az alkalmazkodóképesség), és erre a vezetőinket is fel kell készítenünk. Szerintem a presztízs-jellegű feladatkörök el fognak tűnni. Több egyenlőség lesz, mint egyenlőtlenség. Nálunk már most is jellemző a projektszemlélet, és a jövőben is efelé igyekszünk terelni a szervezetet.

Aktuális tematikus hetünk a szenvedélyes és szerethető munkahelyekről szól.  2020-ban a Coca-Cola HBC Magyarország lett a PwC Legvonzóbb Munkahelye díjának győztese FMCG kategóriában a fiatal munkavállalók visszajelzése alapján. Szerinted minek köszönheti ezt a cég?

Immár három éve ismer el minket a PwC ezzel a díjjal, ami nagyon megtisztelő. 🙂 Az ilyen pillanatokban igazán érzem azt, hogy van eredménye a munkámnak. A Coca-Cola HBC Magyarország  számára mindig fontosak voltak a jövő tehetségei. Minden évben sikeresen indítjuk el a „Management Trainee” az új tehetséges fiatal vezetőknek passzoló programunkat. Valamint aktívan és célirányosan helyezzük a fókuszt a jövőbeli fiatal tehetségekre.

Hogyan értelmezze a díjat egy pályakezdő a gyakorlatban?

Biztosítjuk azokat a feltételeket, amelyeket a fiatal munkavállalók fontosnak tartanak a piacon. (Szerk.: A PwC felmérésében 16-28 év közöttiek vettek részt.) A fiatalok azért szeretnek itt dolgozni, mert  sokat tudnak nálunk tanulni és fejlődni, a környezet és a vezetők is nagyon támogató. A cég mérete ellenére nálunk családias a légkör. A vállalat amellett, hogy kihívásokat ad, stabilitást is nyújt. Ezen kívül persze a márka vonzereje is sokat nyom a latban. 🙂

És te mit szeretsz legjobban a munkádban?

coca_cola

Számomra a legfontosabb szempont egy munkahellyel kapcsolatban, hogy energikus legyen, tudjak fejlődni, és azt érezzem, ki kell lépnem a komfortzónámból. Amikor a Colától felkértek arra, hogy Szervezetfejlesztési vezető legyek, már az interjúk során az volt a megérzésem, hogy ez az, amit keresek. Ahogy telt az idő, ez a megérzés beigazolódott.

Emellett a Colánál dolgozni olyan, mint egy folyamatos önismereti tréning: sokszínű projektekbe tudok bekapcsolódni, amelyek tágítják a látókörömet, és nemzetközi szinten tudok együtt dolgozni kollégákkal, akiktől rengeteget tanulok. A funkciókon átívelő projektek miatt, olyan stratégiai szemléletet sajátíthatok el, amelynek az életben is nagy hasznát veszem.

Hogyan lehet felmérni egy céghez jelentkezve, hogy jól fogjuk-e érezni ott magunkat a feladatokon túl?

Nulladik lépésben legyenek elvárásaid a leendő munkahelyeddel szemben, amelyek mentén keresgélhetsz! Olyan ez, mint a párkeresés. Az elején megadjuk a lehetőséget arra, hogy megismerjük egymást, és kérdések mentén feltérképezzük, mennyire van meg a „match”. 🙂 Az interjúkon mindig megadjuk a lehetőséget a jelölteknek, hogy kérdezzenek. Hiszen egy randi esetén sem csak az egyik fél faggatózik. Bátran tedd fel a kérdéseidet a cégnek, a kialakult kép alapján valószínűleg jó döntést fogsz hozni! 🙂

Melyik Coca-Cola termék lennél, és miért?

Nem akarok önzőnek tűnni, de maga a Coca-Cola lennék. Gyerekkorom óta rajongok a Coláért, a legújabb kedvencem az új termékünk, a fahéjas Coca-Cola. Imádom. Képes voltam az áruház legfelső polcáról is kihalászni a vágyott egy zsugor 1,75L-es csomagot, ami a magam 165 centijével vicces látványt nyújtott.

És hogyan motiválod magad a munkában hasonló kihívások esetén? ?

Ez nagyon aktuális kérdés, hiszen az elmúlt év hozott hideget-meleget mindenki számára. A legfontosabb, amit megtanultam az évek során, hogy elfogadjam azt, amin nem tudok változtatni. Így sokkal könnyebben túl lehet lépni dolgokon. Emellett hatalmas erőt tud adni, amikor egy komplexebb feladatot sikerül befejeznem. Ezeket mindig kezelhetőbb részfeladatokra bontom. Sokat számít az elismerés is – ha megköszönik a munkádat, akár a vezetődtől, akár egy inspiráló kollégától érkezik a dicséret. Ezen kívül még két munícióim van: az egyik a pozitív hozzáállás, ami a pocsék napokon is átlendít. Tudom, elcsépeltnek hangzik, de van az a kép, amikor ott áll az emberke a szakadó esőben esernyő nélkül… 🙂 Ebben a helyzetben azon is bánkódhatsz, hogy nincs esernyőd vagy megtanulhatsz táncolni az esőben. A negyedik faktor a családom, akik mindig támogatnak.

És hogyan lendülsz túl azokon a feladatokon, amelyek nem tartoznak a kedvenceid közé?

Minden munkahelyen vannak „nemszeretem” feladatok. A legrosszabb, amit tehetünk, hogy halogatjuk ezeket… 🙂 Mindenkinek meg kell találnia azt a módszert, amivel hatékonyan ki tudja őket pörgetni. Nekem például az adminisztráció a mumusom. Sosem volt az erősségem, mert hajlamos vagyok hibázni. Korán kelőként azt találtam ki, hogy reggelre időzítem a monoton feladatokat, mert ekkor vagyok a legéberebb. Ezen kívül próbálok arra gondolni, hogy mennyire fogok mosolyogni, amikor ezekkel elkészülök. 🙂 Ez az esetek 90%-ában működik. És nincs olyan dolog, amit ne lehetne kijavítani megfelelő igyekezettel és persze bocsánatkéréssel.

Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. 😉

Bizony, nem kell félni, és a mumusokat szerethetővé kell tenni!

Egy korábbi interjúnkban említetted, hogy a titkos összetevőtök a munkatársaitok. Hogyan fejleszti a Coca-Cola HBC Magyarország a kollégákat? Egy ekkora vállalatnál figyelembe tudjátok venni az egyedi igényeket?

Van olyan programunk, ami az előrelépési lehetőségekre készíti fel a kollégákat. Ezen kívül vannak belső tréningek és szakmai fórumok, melyek ugyanúgy elérhetők a munkatársak és a vezetők számára is. Egy következő láb a Management Trainee Program. Ez egy két éves, strukturált program, amely tréningekből, coachingból, mentorprogramból és rotációból áll. Ha valaki ezen kívül is szeretne egyénileg fejlődni, több partnerkapcsolatunk is van, melynek révén különböző online tréningeket lehet igénybe venni. Emellett igen erős a belső mentor és a coach program is.

Hogyan írnál le egy tipikus Coca-Cola Magyarország HBC munkatársat? Milyen sorozatokat néz? Hogyan öltözködik? Milyen stílusban beszél? 🙂

Mindenképpen energikus és sportos személyt képzelek magam elé – több maratonfutónk is van a cégnél. Csinos és jól öltözött – nálunk a srácok a Cola színeivel is jó barátságot ápolnak. 🙂 Ezen kívül határozott, magabiztos és eredményorientált személyiség, akinek fontos, hogy lássa, hogyan járul hozzá a munkája a cég életéhez. Emellett nagyon vidám, kedves, elfogadó és támogató.

Milyen állat lenne a cég?

Egy olyan állatra gondolnék, ami erős, nagyon gyors mozgású, könnyen alkalmazkodik és jó rejtőzködő. 🙂 Biztosan ragadozó vagy valamilyen macskaféle…

Mi lesz a legnagyobb kihívásod HR-esként 2021-ben?

A még mindig meglévő bizonytalanságból a bizonyosság felé lavírozás. Sokan abban reménykednek, hogy visszatérünk a „normális” felé, én pedig abban, hogy valami teljesen új és izgalmas jön, amihez agilisan kell majd alkalmazkodni. A nagy kihívás az lesz, hogy HR-esként mindezt hogyan kezeljük.

 

Találd meg álmaid munkáját a frissdiplomas.hu-n! Gyakornoki és pályakezdő munkák rád szabva.

 

Szerző: Kurinyec Anna