Munkahelyvalasztas_Frissdiplomas.hu

Kiszemeltél egy munkahelyet? Így járj utána, milyen is ott dolgozni!

Amikor elkezdünk munkahelyet keresni, előfordulhat, hogy úgy érezzük, fogalmunk sincs, milyen vállalat passzolna hozzánk igazán. Mi rejlik a legtöbbször egy kaptafára felhúzható álláshirdetések mögött, és mégis hogyan tudjuk kideríteni, milyen is egy adott munkahelyen dolgozni? Cikkünkben olyan tippeket igyekszünk adni, melyekkel a felszínes megismerésnél egy kicsivel mélyebbre áshattok, amikor (új) munkahelyet kerestek.

 

Nézd meg, hogyan kommunikálnak Facebookon/LinkedIn-en!

A legtöbb vállalatnak ma már vannak aktív social media felületei, s az ott posztolt eseményekből, tartalmakból már a legtöbbször jóval többet megtudhatsz róluk, mint ha csak szimplán a weboldalukat böngészgetnéd. Nézd meg, milyen hangnemben írnak, mennyire szimpatikusak neked ezek alapján és mely munkavállalói értékek jelennek meg a posztokban. Szeretik megünnepelni a közös sikereket? Gyakran járnak csapatépítőre? Tesznek egy környezettudatosabb jövőért? És neked ezek közül melyek fontosak?

Passzolnak az értékeitek?

A következő kérdés az előzőekből adja magát: hiszen, ha olyan értékeket képvisel egy vállalat, amelyek számodra is fontosak és vonzók, akkor már van egy szuper összeillés, ami segítheti az elköteleződést is, főként, ha még a leendő pozíciód is passzol hozzád.

Network-ölj!

Igen, igen, én is tudom: az előző pontokra mind mondhatod azt, hogy egy cég azt mond magáról, amit akar, de valójában ennek mekkora része igaz a gyakorlatban is? Ennek felderítésére ajánlott keresni valakit, aki már egy ideje az adott cégnél dolgozik. Ha a közvetlen vagy közvetett ismerősi körödben nincs ilyen személy, akkor érdemes a LinkedIn-en nézelődni, és akár két legyet is ütni egy csapásra: keress egy olyan személyt, aki hasonló pozícióban (vagy legalább ugyanazon a részlegen) dolgozik, mint ahol te is keresgélsz munkakört magadnak. Így nem csak a céggel, hanem a pozícióval kapcsolatban is felteheted a téged foglalkoztató kérdéseket.

Figyeld meg, hogy képviseli magát a cég!

A közösségi felületeken túl előnyös, ha élőben is igyekszel valamiféle benyomást szerezni a számodra szimpatikusnak tartott vállalatokról. Ennek egyik formája lehet, ha ellátogatsz egy állásbörzére, ahol megnézheted, hogyan képviseli magát a kiszemelt cég, felteheted kérdéseidet, tájékoztatást kaphatsz a nyitott pozíciókról, sőt, akár egy próbainterjút is lefolytathatsz.

Március 1-2-án a személyesen is tájékozódhatsz a munkaadókról, beszélgethetsz képviselőikkel, és akár rögtön le is adhatod a jelentkezésed szimpatikus állásaikra. már most, ingyenesen!

Interjúzz!

Végül, de nem utolsósorban, menj el interjúzni ahhoz a céghez, amelyik szimpatikus számodra! Az interjún számos dologról képet kaphatsz: hogyan viszonyulnak hozzád, milyen is részleteiben a megpályázott pozíció, mennyire kommunikálnak következetesen és mennyire érdeklődnek irántad, az iránt, amit hozzá tudsz adni a cég értékeihez, tudásához.

 

Reméljük, a fenti tippek közül legalább néhány segíteni fog nektek abban, hogy megtaláljátok a hozzátok passzoló szervezeti kultúrát és pozíciót!

 

Novák Dóra