célkitűzés

Így alakíthatod fogadalmaidat szokásokká! – Számolj le a halogatással! 3. rész

Három részes cikksorozatunk első részében a hatékony célkitűzésre fókuszáltunk. A második részben a tettek mezejére léptünk, és legyőztük a megvalósítás útjában álló akadályokat. Most pedig nézzük meg, mit tehetsz a halogatás elkerülése érdekében, és hogyan lesznek a céljaid a mindennapjaidba automatikusan illeszkedő szokások! Ha pedig karrierrel kapcsolatos célokat is megfogalmaztál, találsz egy kis muníciót írásunkban, aminek mentén elindulhatsz.

Január végéhez közeledve egyre több helyzet vagy körülmény teszi próbára az év eleji céljaidat vagy fogadalmaidat… például a januári depresszió. Természetes, hogy vannak nehezítő körülmények és olyan napok, amikor legszívesebben ki sem kelnél az ágyból, nemhogy a teendőid listáján végighaladj… Éppen ezért nézzük meg, hogyan válhatnak a kitűzött céljaid a mindennapjaid természetes részeivé, és mit tehetsz, ha felüti a fejét a halogatás!

 

1. Oszd meg másokkal!

Ha komolyan gondolod a fogadalmaidat, akkor oszd meg másokkal is! Na persze nem kell mindenkivel, de a hozzád közelállók jó, ha tudnak az elhatározásodról, így tudnak támogatni.

Miért lesz ez hasznos számodra? Óriási segítség, ha diéta alatt nem tukmálják rád a pizzát, vagy, ha épp leszoknál a cigiről, nem kell kézzel-lábbal tiltakoznod, hogy végre megértsék. Ráadásul sokkal elkötelezettebbé válhatsz a saját céljaid iránt, amennyiben mások is tudnak róla, hiszen számítasz rá, hogy kérdeznek majd a haladásodról, eredményeidről.

Mi több, simán lehet, hogy találsz valakit, aki veled tart ezen a rögös, ámde annál kifizetődőbb úton. Így bátoríthatjátok, motiválhatjátok egymást, sőt, akár segíthettek is, mielőtt a másik feladná.

 

2. Keress egy már meglévő szokást és kapcsold hozzá az újat!

Egy új tevékenység megszilárdítását elősegítheti, ha egy már meglévő, automatikus, jóleső szokásodhoz próbálod kapcsolni.

Hogyan? Például, ha minden reggel megiszol egy kávét, miért ne olvashatnál vagy tanulhatnál közben néhány oldalt? Ezzel a módszerrel könnyebb lehet egy új szokásnak helyet találni az életedben.

 

3. Jutalmazd meg magad!

célkitűzés

Egy új szokás kialakításához elengedhetetlen, hogy olykor megjutalmazd magad. Igenis fontos, hogy megdicsérd magad az erőfeszítések árán elért eredményeidért. Márpedig a dicséret nagyon motiváló tud lenni, még akkor is, ha saját magadtól jön. Ne becsüld alá ennek az erejét, sőt, az egyes részcéljaid teljesítésekor kötelező megjutalmaznod magad!

Hogyan? Tűzz ki motiváló jutalmakat, melyek egy-egy részcél elérésekor aktiválódnak számodra.

 

4. Mielőtt halogatni kezdesz, ezt a 3 kérdést válaszold meg!

célkitűzés

Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy olykor csökken a motivációnk, és ilyenkor bizony a legkönnyebb az lenne, ha a halogatás útjára lépnénk. Ezzel azonban a pillanatnyi örömünket helyezzük előtérbe, a hosszabb távú eredményekkel szemben. Egy ausztrál pszichológus kidolgozott néhány önreflektív kérdést, melyek a halogatás pszichológiai gyökerét célozzák meg, és segíthetnek rávilágítani, hogy minden kis lépés haladás, mellyel fenntarthatod az elköteleződésed, ellenben a halogatás a céljaidat koptatja.

  1. Miért halogatsz? – Talán félsz a kudarctól? Túl nagy elvárásokat támasztasz magaddal szemben? Azzal, hogy tudatosítod magadban az okokat, egy lépéssel közelebb kerülsz ahhoz, hogy feloldd őket.
  2. Hogy éreznéd magad, ha nem végeznéd el a soron következő feladatodat? – Azaz tudatosítsd, milyen következményekkel járna a halogatás.
  3. Mit jelent sikeresen teljesíteni a következő feladatot? – Azaz vedd sorra a feladat elvégzésének lépéseit, követelményeit és a teljesítés várható előnyeit. Ezután könnyebben meg tudod határozni, hogy:
  4. Mi a következő lépés, amit meg kell tenned? – Ahogy már korábban is említettük, a nagyobb célok kisebb egységekre bontása pozitívan hat a motivációra és a megvalósítási folyamatra.

Ne feledd, „a kész néha jobb, mint a tökéletes”, és ha nincs kedved… csináld meg kedv nélkül. 😉

Ha úgy érzed, a halogatásod az önkontrolloddal áll összefüggésben, itt találsz 5 dolgot, amivel fejlesztheted.

5. Változást szeretnél elérni a munkád terén? Akkor ezt az eseményt nem hagyhatod ki!

Amennyiben idén aktuális számodra a pályaválasztás, a karrieredben való előrelépés vagy egyszerűen csak fejlesztenéd magad, ott a helyed a hamarosan megrendezésre kerülő JOB4me-n, a Virtuális Állásbörzén!

Ha voltál már korábban, akkor tudod, hogy egyedülálló látványvilágra, és interaktív, kapcsolódós élményre számíthatsz (mindezt az otthonodból vagy bárhonnan). Ráadásul, megújult chatfelülettel várunk, hogy minél kénelmesebben és hatékonyabban beszélgethess a kiállítókkal.

Leadhatod le a jelentkezésedet a szimpatikus cégek számára, bejárhatod standjaikat, feltöltheted a CV-det, chatelhetsz vagy akár videóinterjúzhatsz is velük! A visszajelzésekre pedig végre nem kell heteket várnod, hála az azonnali kapcsolatteremtési lehetőségnek.

Ha pedig fejlődésre vágysz, szakértők előadásain is részt vehetsz karrier- és önfejlesztő témákban, a személyes tanácsadások alkalmával pedig a saját életedre vonatkozóan teheted fel kérdéseidet. Ha mindezek felkeltették az érdeklődésedet, érdemes mihamarabb regisztrálnod, ráadásul a regisztrációdhoz ajándékcsomagot is kapsz, mely támogat a felkészülésben!

Tudj meg többet a JOB4me-ről és a jelentkezésről ide kattintva!

 

Szerző: Novák Dóra