onboarding

Onboarding home office alatt – A TOPdesk Product Owner-e mesél

A TOPdesk kollégáinak többsége tavasz óta home office-ban dolgozik, már az új belépők is ebben a formában kezdenek a cégnél. Hogyan zajlik az interjúztatás, betanulás folyamata otthonról? Miként tudsz beilleszkedni a csapatba új kollégaként? Hogyan telnek az első hetek HO-ban? Pölöskei Péter mesél erről, aki a nyár elejétől Product Owner-ként erősíti a TOPdesk csapatát.

 

Tavasszal közvetlenül a TOPdesk karrieroldalán jelentkeztél a céghez. Milyennek találtad az online jelentkezés folyamatát?

Szerintem a folyamat könnyű és természetes volt. Az, hogy online interjúztam, teljes mértékben normális dologként van meg az emlékezetemben, és úgy érzem, hogy természetes beszélgetésekben volt részem a kiválasztás során. Például ugyanúgy emlékszem belőle vicces sztorikra, mint egy kellemes személyes interjú esetén.

 

Milyen lépésekből állt a folyamat?

Két körös volt a kiválasztás, az első interjú magyar kollégákkal, a második pedig holland interjúztatókkal zajlott. Az első kör része volt egy feladat kidolgozása is, ahol szerintem jól próbára tettük a technikát. Gyakorlatilag teljesen jól leképeztük azt, ami egy irodai környezetben, személyes helyzetben történik: megkaptam a feladatot, plusz egy kis időt átgondolni, amikor szükségem volt rá, kérdezhettem, majd kidolgoztam a választ, így a feladat online megoldása sem okozott nehézséget. Sőt, valahol egyébként még komfortosabb is, mert senki nem látja azt, hogy mit csinálsz, például simán megvakarhatod a fejedet. Pozitív volt az is, hogy a saját szobámban a saját gépemen dolgozhattam a feladat során, mégis tudtam kérdezni, de ha felnéztem, nem egy idegen helyen voltam, számomra ez egy nagyon komfortos érzés volt. Az interjúztató kollégák pedig mind pozitív, konstruktív emberek voltak, és jól tudtunk beszélgetni.

 

Hogyan telt az első napod a TOPdesknél?

A céges gépem később érkezett meg, így az elején saját gépről dolgoztam, de az első TOPdeskes interakcióm már a kezdésem előtt megtörtént. Brigi, a Talent Leadem, volt olyan kedves, hogy hozott nekem egy webkamerát (a sajátom éppen elromlott), hogy azon keresztül tudjuk majd együtt tölteni az első napot. Így el is jutottunk az első napomig, amit gyakorlatilag végig Brigivel töltöttem, aki végigvezetett az alapokon. Úgy érzem, talán könnyebb is volt fókuszáltnak maradni és tartani a menetrendet így, hogy online ment ez az első nap. Emellett azonban a személyes interakció szerintem tud adni egy extra biztonságot. Könnyebben tudsz kérdezni, a másik fél olvassa a testbeszédedet is, könnyebben tudtok reagálni egymásnak. Úgy éreztem – és ez lehet Brigin múlt, illetve az egész kiválasztási folyamaton – hogy nem is volt szükségem erre az extra biztonságérzetre, így is minden rendben ment.

Milyen volt a betanulás, az onboarding otthonról?

Szerencsések voltunk, hiszen a Product Management részlegen egyszerre hárman is kezdtünk egy már Budapesten dolgozó kolléga mellett, a részleg nagy része viszont Hollandiában ül. Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján azonban a kollégák szerint is szerencsés, hogy az online munkavégzés miatt most „közelebb kerültek” külföldön dolgozó munkatársaink. Korábban a magyar, vagy német kollégák egyedül ültek a videokonferencia szobában, most azonban „mindenki egyenlő” és mindenki egyforma messze van egymástól, így senkit nem ér semmilyen hátrány, és ebből a szempontból nekem is nagyon jó dolgom van. A mi pozíciónk szempontjából ez egy egyértelmű előny, hogy egy ilyen helyzetben tanulhattunk be!

 

„Az, hogy online interjúztam, teljes mértékben normális dologként van meg az emlékezetemben, és úgy érzem, hogy természetes beszélgetésekben volt részem a kiválasztás során.” – Péter

 

Hogy éled meg azt, hogy kollégáidat nagyrészt csak webkamerán keresztül látod?

Kicsit nehezebb az a része, hogy kevesebb lehetőséged van beszélgetni azokkal az emberekkel, akikkel egyébként egy szobában ülnél. A reggeli stand up során figyel a Scrum Master arra, hogy ez ne legyen negyedóránál hosszabb, viszont van egy délutáni check in, ahol a humornak és az elkalandozásnak is van helye. Ez segít kicsit jobban megismerni egymást. Ez az ismerkedés most általában napi egy meetingbe sűrítve történik meg, ami által kicsivel lassabb a folyamat. Ha viszont ott ültök egy szobában, erre több lehetőséged van.

Mi az, amit a legjobban hiányolsz az otthoni munkavégzés kapcsán?

A csapattal való kapcsolat, mert így újként kicsit lassabban lehet hozzájuk közelebb kerülni. Mostanra nekünk is megvolt már az éves Summer Party helyetti piknik a csapattal, ami nagyon sokat segített ezen, és mivel egy IT-cég vagyunk, ezért mindent meg tudunk oldani digitálisan is. A hetek lezárásának szánt pénteki közös sörözést otthonról is meg lehet ejteni, csak az élő játékok helyett a gépeinket használjuk, ami a legtöbbünk érdeklődésébe azért bele tud illeszkedni. A különbség csak annyi, hogy a chipses zacskót nem látod, és a többieket is csak kamerán keresztül.

Hogyan néz ki egy tipikus home office-ban töltött napod?

Általában nyolc körül kapcsolom be a gépet. A reggeli meetingünk, vagyis a stand up pedig 9:30-tól kezdődik, de van olyan csapat, ahol ez az időpont 9:45. Ebben az időszakban megreggelizem, ráhangolódom a munkára. Előfordul, hogy nekünk, Product Ownereknek és Scrum Mastereknek már kilenctől vannak meetingjeink, a fejlesztőknél ez kevésbé jellemző, de ahogy én látom, ezt a reggeli időszakot mindenki a saját ritmusa szerint osztja be

A stand up-on mindenki részt vesz, és ha valamiért nem tudsz ott lenni, jó indokod kell, hogy legyen rá. Az elalvás ebben az esetben persze nem jó indok. ? Dél körül ebédelünk a legtöbben. A reggeli meeting és ebédidő között van, hogy olyan témákat beszélünk meg, amik a meeting során merülnek fel. Ez általában közvetlenül a stand up után meg is történik. Ma pont egy ilyen napon vagyok egyébként túl. 10-től 11-ig semmi nem volt betervezve a naptáramba, de ezt az időt valójában végig a csapatommal töltöttem, mert felmerült két téma, amiket meg kellett beszélnünk. 11-től volt egy meetingem egy másik Product Ownerrel, utána volt az ebédszünet. Általában az ebéd utáni sávban szoktak aztán megint meetingjeink lenni.

Az én megbeszéléseim általában három kategóriába sorolhatók: vagy a saját feladataink, projektek tervezésével foglalkozunk a Product Managamenttel, vagy ügyfélélmény, ügyfélvisszajelzés megbeszélésével, amiben az IT-tanácsadó kollégák is érintettek. A harmadik pedig a modulspecialistákkal zajlik a supporton belül. Az ő feladataik része az is, hogy az ügyfelek felől érkező visszajelzést továbbítják a Product Ownerek felé, ha például valamilyen kérdés, probléma merül fel. Nekünk pedig meg kell érteni, mennyire van baj, és mennyire sürgős az a baj.

Mi az, amit a legjobban vársz az irodába való visszatéréssel kapcsolatban?

Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy a fejlesztőknek, akiken valójában múlik, hogy hogyan haladunk, hogy telik egy napjuk az irodában, amikor együtt ülünk ott. Elég humoros, cinikus emberekről van szó, és biztos vagyok benne, hogy nem hagyják szó nélkül, hogy mi történik körülöttük, akár a programban, akár az emberi interakciók során. Erre nagyon kíváncsi vagyok, mert szeretem tudni, hogy mi történik a kollégákkal, és ez úgy tud megvalósulni, hogy egy helyen ülünk.

Maradt esetleg még bármi, amit szeretnél velünk megosztani a home office alatt történt belépéseddel, betanulásoddal kapcsolatban?

Dolgoztam teljes home office időszakban két másik helyen is, az egyik helyen csak elég rövid ideig, de az alapján, amit láttam, és másoktól is hallottam, azt gondolom, hogy a TOPdesk mind szervezetileg, mind emberileg nagyon jól áll ehhez az otthonról dolgozós időszakhoz. Úgy látom, hogy a kollégák – legalábbis a fejlesztésen biztosan – szeretik is. Ők ezt most élvezik is, és bár előtte nem láttam bele, de úgy gondolom, hogy a munka hatékonysága sem változott. Viszont a komfortérzetre sokszor jó hatással tud lenni.

 

Találd meg álmaid munkáját a frissdiplomas.hu-n! Gyakornoki és pályakezdő munkák rád szabva.