Te tudod, hogy mi motivál? – Interjú a Coca-Cola HBC Magyarország HR Business Partnerével

Olyan munkát szeretnél, ahol használhatod a nyelvtudásod? A Coca-Cola HBC Magyarország a Hellenic Csoport egyik regionális gyártóközpontja, és egyben Magyarország legnagyobb üdítőital-palackozó üzeme, mely Dunaharasztiban található. A cég különlegessége, hogy rengeteg a külföldi kolléga, így ha szeretnéd egy meghatározó vállalatnál építeni nemzetközi karriered, a velük készült interjú kihagyhatatlan! 😉

Rácz-Székely Évával, a Coca-Cola HBC magyarországi HR Business Partnerével és OD menedzserével beszélgettünk, aki IT Recruiterként kezdte, majd a ranglétrán lépkedve mára sikeres karriert futott be. Az interjúban elárulja, mi volt a titkos összetevő! 😉

 

Évi, mesélnél nekünk saját karrierutadról? Hogyan lettél a Coca-Cola HBC Magyarország HR Business Partnere?

Teljesen véletlenül csöppentem bele a HR területbe még a 2000-es évek elején, de nagyon hamar a szerelmese lettem. Kezdetben toborzóként informatikusokat kerestem az ügyfeleink számára, később saját ügyfeleim is voltak, majd üzletfejlesztőként, akárcsak egy értékesítő, kutattam fel az újabbnál újabb megbízásokat. A munkám során dolgoztam kisebb tanácsadó cégeknél és nemzetközieknél is, majd 2010-ben egy kis időre visszavonultam babázni. A kislányom születése után sok minden átértékelődött bennem, és tudtam, hogy továbbra is a HR területén szeretnék maradni, de inkább az érem másik oldalán, a vállalati HR-t próbálnám ki. Céltudatosan kerestem a lehetőségeket, így kerültem be többek között a Tetra Pak csapatába, ahol nagyon sokat tanultam, majd 5 év szakmai út után a Coca-Cola HBC Magyarország által ajánlott HRBP&OD menedzseri pozíció elcsábított. Egy álom vált valóra, és néha még mindig nem hiszem el, hogy itt vagyok.

 

Milyen szerepe volt a karrieredben a nyelvtudásnak?

Nagyon korán kezdtem angolul tanulni, mire iskolába mentem, már alapszinten beszéltem a nyelvet. Az iskola első néhány évében volt lehetőségem anyanyelvi tanárral tanulni, akinek sok mindent kézzel-lábbal magyaráztunk, hiszen a tanárunk nem beszélt magyarul. Sok szó, kifejezés van, ami a mai napig hirtelen nem jut eszembe magyarul, inkább körülírom. ? Egészen a főiskoláig nagyon aktívan tanultam angolt, az idegenforgalmi és pénzügyi vonulatát is több éven keresztül. Majd a korai munkahelyeim egyikén angol főnököm volt, azóta (egy-két kivétellel) csak nemzetközi környezetben dolgoztam, kifejezetten angol nyelven. A nyelvtudásom hol aktívabb, hol passzívabb, hiszen nem mindent használok a napi munkám során, amit korábban megtanultam, így ez a tudás sajnálatosan megkopik.

 

Egyetemi éveid során milyen lehetőségeket vettél igénybe a nyelvtudásod fejlesztése érdekében?

Későn jártam főiskolára, levelezőre már felnőtt fejjel. Sajnos a levelezőn nem igazán volt aktív nyelvoktatás, így önállóan fejlesztettem a nyelvtudásomat, nyelvtanár, könyvek és internet segítségével. Elsajátítottam az idegenforgalmi szakszavakat, majd az üzleti nyelvvizsgámat is idegenforgalomból szereztem.

 

Mindenképp kell a jó nyelvtudáshoz külföldi tapasztalat?

Szerintem nem elengedhetetlen, de mindenképpen előny külföldi tapasztalat. Például nekem van egy erős, ámde passzív német nyelvtudásom, ha kint vagyok Ausztriában, vagy Németországban, egy napon belül átáll az agyam és elkezdek németül beszélni. Hiszem, hogy ezen impulzusok hatására könnyebben tanul az ember.

 

Hogyan érdemes fejleszteni szerinted az üzleti nyelvtudást?

Egyszerűen merni kell használni, és olyan környezetet kell választani, ahol az embernek van is rá lehetősége. Kezdetben kicsit nehéz és melós, de 1-2 hónapon belül rááll az ember. Illetve nagyon szuper könyvek, online anyagok, podcastok vannak a témában, ezeket is érdemes hallgatni és gyakorolni.

 

A Coca-Cola HBC a világ egyik legismertebb nemzetközi vállalata. Mit gondolsz, mi a „titkos összetevő”, ami miatt ilyen jól tudtok működni?

A mi titkos összetevőink a kollégáink. Olyan elhivatottsággal, odaadással támogatjuk egymás munkáját, ami egységes csapattá kovácsol minket. A gyorsan változó környezethez energikusan, agilisan alkalmazkodunk és mindemellett fontos számunkra, hogy fejlesszük a kollégáinkat, és megtartsuk a munkavállalóinkat.

 

Kinek való a nemzetközi kultúra? Milyen tulajdonságok kellenek ahhoz, hogy valaki megállja a helyét egy ilyen környezetben?

Olyan jövőbeli kollégáknak való ez a kultúra, akik szeretnek tanulni, vágynak a fejlődésre, és eredményeket szeretnének elérni egy nagyon együttműködő, támogató közegben. Azoknak, akik nem ijednek meg a mély víztől, hanem úgy fogják fel, annál gyorsabban tanulnak meg úszni. Sok innovatív megoldást tanulunk meg rövid idő alatt, ezért szerintem olyan tulajdonságok kellenek, mint önállóság, felelősségvállalás, agilitás, kitartás, eredmény-orientáltság, együttműködés, aktív figyelem és kiváló kommunikáció, tanulni akarás és vágyás, energikus, vidám, kreatív személyiség.

 

Hogyan segíti a Coca-Cola HBC Magyarország a beilleszkedést?

Szisztematikus és egyénre szabott onboarding programunk van, coach, mentor és buddy rendszerrel kiegészítve, valamint az elméleti anyagok mellett sok a gyakorlati példa és az online anyag, ami segíti a beilleszkedést.

 

Miért szeretsz a vállalatnál dolgozni?  

Közhelynek hangzik, de azért szeretek itt dolgozni, mert azt csinálom, amit szeretek és szeretem, amit csinálok. Szerintem ebben minden benne van. Na jó nem, talán még azért is, mert itt önmagam lehetek.

 

Kiválasztási folyamatotokban mely lépcsőfoknál méritek elsőként a nyelvtudást? Hogyan?

Már az első lépéseknél, hiszen nemzetközi vállalat révén az angol nyelvtudás nálunk a szakmai területek többségénél elvárás. A szűrő interjúk részét képezi a nyelvismeret mérése.

 

Mi az a kérdés, amit mindenképp feltesztek az idegen nyelvű interjún?

Mi motivál téged, azaz – What motivates you?

 

Számít a nyelvvizsga bizonyítvány?

Nem feltétel a bizonyítvány, de az angol nyelvtudás kommunikációs szinten mindenképpen.

 

Hogyan támogatja a cég a nyelvtanulást?

Nagyon klassz online interaktív nyelvtanulási lehetőséget biztosítunk kollégáink számára.

 

A napi feladatok szintjén hogyan jelenik meg nálatok az angol?

A munka nyelve: riportokban, a különböző külföldi kollégákkal való együttműködésben és vezetők számára történő prezentációk során is az angol nyelvet használjuk. Tehát a nyelv a mindennapok része.

 

Gondolom, nem mindig zökkenőmentes ennyiféle kollégával kommunikálni. 🙂

Különböző akcentusok vannak a szervezeten belül, így elég nehéz mindegyiket megérteni, adódtak már vicces helyzetek és félreértések a kiejtés vagy a szóhasználat miatt.

 

Milyen tanácsot adnál azoknak a fiataloknak, akik nemzetközi karriert szeretnének befutni?

Igyekezzenek már korán értékes tapasztalatokat megszerezni, tudatosan olyan lehetőséget választani, ami a céljaikat és az egyéni fejlődésüket támogatja. Ha látnak egy kevésbé jól fizető, ámde remek tanulási lehetőséget adó pozíciót, mérlegeljék a tudást, amit meg tudnak szerezni és a jövőben tudnak kamatoztatni.

Tudd meg, milyen karrierlehetőségek várnak téged a Coca-Cola HBC Magyarországnál!

Vélemény, hozzászólás?