fogadalmak

Így valósítsd meg az újévi fogadalmaidat! – Lépj a tettek mezejére! – 2. rész

3 részes cikksorozatunk első részében arról olvashattál, hogy hogyan tudsz hatékonyan kitűzni olyan célokat, melyek túlélik a januári lendületet is. Mai témánk pedig a tervezés folyamata, illetve a megvalósítás útjában álló akadályok lebontása lesz, ugyanis nagyon sok esetben ezek szabnak gátat a megvalósításnak. Nézzük, mi mindent tudsz megtenni azért, hogy be tudd tartani a fogadalmaidat!

Tehát eljutottál oda, hogy megvannak a terveid a következő évre, azonban a neheze most jön: meg is kell valósítanod ezeket, és szokás szintű tevékenységekké kell formálnod őket.

A legtöbbünk ott rontja el a fogadalmainak a megvalósítását, hogy nem tervezi meg a megvalósítást kellőképpen. Például, kitűzöm célul, hogy egészségesebben fogok étkezni, de ha nem megyek el bevásárolni és nem töltöm fel a hűtőt azokkal a hozzávalókkal, amiket enni szeretnék, nem tervezem meg a heti menüsort, akkor könnyen lehet, hogy az első tervezetlen pillanatban, amikor épp farkaséhes vagyok, a Netpincérhez nyúlok… Szóval nézzük, hogyan kerülhetjük el a hasonló hibákat!

1. Iktasd ki a zavaró tényezőket!

Visszatérve az előző példához, a céljaid elérését támogatja, ha tudatosan alakítod a környezetedet. Azaz nem tartasz otthon doboznyi édességet, vagy nem mész fel addig a Netflixre megnézni a kínálatot, amíg nem végeztél a nyelvtanulással. Teremts olyan körülményeket, melyek segítenek a céljaidra való fókuszálásban, sőt, akár plusz motivációt is hozhatnak!

Hogyan? Például beszerezhetsz olyan összetevőket, hozzávalókat, melyeket eddig kevésbé használtál, de beleillenek az új étrendedbe és így kísérletezhetsz velük. Kereshetsz új, izgalmas recepteket, azaz körbeveheted magad olyan plusz „segítségekkel”, melyek motiválnak a megvalósítási folyamatban!

2. Bontsd kisebb lépésekre a nagy célodat!

Talán az egyik legfontosabb tanács. Az rendben van, hogy látod, hova akarsz eljutni egy év alatt, viszont azt is tudnod kell, mi mindent tehetsz ezért egy nap alatt.

Hogyan? Írd le lehetőleg minél kisebb, kezelhető lépések formájában, hogy milyen tevékenységek elvégzése segíthet napi szinten a célod elérésében. Mi az elég jól kezelhető, elég kicsi egység, amit aztán meg is fogsz valósítani?! Nos, az, amelyiket ha a napi to-do listádra felveszed, azt érzed, ez nem egy plusz teher és be tudod építeni a napodba, ráadásul motivál is a megvalósítása!

3. Legyen mérhető, máskülönben könnyen elveszítheted a lelkesedésed!

Hihetetlenül motiváló, ha azt látod, hogy sikerült elérned azt, amit kitűztél, éppen ezért érdemes mérhetővé tenned a céljaidat és azokat meg is jelenítened.

Hogyan? Határozz meg célszámokat vagy olyan konkrétan mérhető elemeket, amelyek segítségével objektívan megállapíthatod, hogy sikerült-e teljesítened. Ne csak a fő célra, hanem a részcélokra is alakítsd ki a mérhetőséget! Készíthetsz akár ábrákat, szokáskövetőket is, melyen nap mint nap jelölheted a haladásod, így vizuálisan is láthatóvá válik az eredmény.

Ezek az évtervező füzetek biztosan tartalmaznak olyan szokáskövetőket vagy más vizuális módszereket, amelyek segítenek ebben!

+1 Ne hagyj ki kétszer egymás után!

Ahogy már az első részben is említettük, nem mehetünk el amellett a tény mellett, hogy az életünkben nem mindig ideálisak a körülmények a produktivitáshoz és a céltartáshoz. Éppen ezért, a csalónapoknak és a megtorpanásoknak bele kell férniük! Azonban van egy szabály, melyet ha betartasz, nagyobb eséllyel viszed végig a céljaidat: ez pedig az, hogy ne hagyj ki kétszer egymás után!

Hogyan? A szakirodalmak alapján, ha egy szokást kétszer egymás után kihagyunk, akkor gyengül az elköteleződésünk. Éppen ezért, ha úgy is érzed, a körülmények kevésbé teszik lehetővé, hogy elvégezd a szokásos, céljaidhoz köthető kis lépéseket, akkor is igyekezz foglalkozni valamennyit a témával: például, ha nincs időd nyelvet tanulni, akkor nézz az adott nyelven egy sorozatot vagy ha nincs erőd edzeni, sétálj egy kicsit – a lényeg, hogy tartsd fenn az elköteleződésed!

 

Nézz vissza a jövő héten is, mert a 3. részben mélyebben foglalkozunk azzal, hogy mit tehetsz a halogatás ellen, és hogy hogyan lesznek a kitűzött céljaidból a mindennapokba illeszkedő, automatikusan működő szokások!

 1. rész: Az újévi fogadalmaknak leáldozott – Ezt tedd helyette a céljaidért! 1. rész

Szerző: Novák Dóra