frissdiplomas

7 gyakorlat, mellyel felülkerekedhetsz a stresszen

Nem könnyű időszakot élünk éppen, így teljesen természetes, ha azt érezzük, sokkal több stresszt élünk meg mostanában. A bizonytalan körülmények, a sok változás és a kikapcsolódásai lehetőségeink megváltozása csak néhány olyan tényező, amely az elmúlt időszakban mindannyiunk mentális egészségére hatást gyakorolt.

Éppen ezért most mindenképpen érdemes olyan eszközökkel, módszerekkel felvérteznünk magunkat, amelyek segítenek, amikor túl sok frusztráció és negatív érzelem kerít bennünket hatalmába. Nézzünk néhányat, melyek közül érdemes szemezgetni:

 

1. Vizsgáljuk felül a stresszt keltő gondolatainkat!

Szorongás és stresszreakció megélése közben gyakori, hogy irracionális gondolatok bukkannak fel bennünk, melyek a legrosszabb forgatókönyvre irányítják figyelmünket. Ennek evolúciós oka van, hiszen korábban a negatív kimenetelek sorra vétele a túlélésünket is szolgálta. Jelen helyzetben azonban fontos tudatosítani magunkban, hogy a gondolataink nem egyenlők a valósággal. Gondoljuk végig, mi a valószínűsége, hogy a legrosszabb forgatókönyv valósul meg? Ha ez mégis megtörténik, hogyan tudom majd kezelni? Ha erre a kérdésre konkrét választ tudunk adni magunknak, csökken a bizonytalan, félelmet keltő helyzet okozta stressz vagy szorongás bennünk.

 

2. Helyezkedjünk megfigyelő szerepbe!

frissdiplomas

Egy kedvelt relaxációs módszer, ha a gondolatainkat felhőkként képzeljük el a fejünk felett és megfigyeljük azokat. Nem ítélkezünk felettük, csak megfigyelő szerepbe helyezkedünk: figyeljük, ahogy haladnak, váltják egymást, valamelyik többször visszatér. Ennek a gyakorlatnak a lényege, hogy mint egy külső szemlélő tudunk rátekinteni a saját érzéseinkre, gondolatainkra.

 

3. Ha túl sok valamiből, váltsunk fókuszt!

Sajnos a stressz csökkentését nem támogatja, hogy napjaink során egyre többet vagyunk online. Mégis, ha úgy érezzük, túltelítődtünk és egy témával kapcsolatosan kezd elviselhetetlenné válni a stressz szintje, tudatosan irányítsuk a gondolatainkat egy másik témára és lehetőleg aktuális tevékenységünket is változtassuk meg.

 

4. Koncentráljunk erőforrásainkra!

stessz

Nehéz helyzetekben megmutatkozik, mennyire vagyunk felvértezve, milyen eszköztárunk van ezek kezeléséhez. Olykor egy kis tudatosítás is sokat segíthet, így érdemes lehet végig gondolnunk a következő kérdéseket: legutóbb mi segített, amikor stresszesnek éreztem magam? Mi tudna most megnyugtatni engem? Mire vágyom igazán, mi tudna most kikapcsolni? Saját „best practice”-einket össze is írhatjuk, hogy legközelebb csak elő kelljen venni a stresszoldó listánkat.

 

5. Figyeljünk oda energiaháztartásunkra!

Azaz együnk, aludjunk és mozogjunk eleget és megfelelő formában. Ha ugyanis ezen alapszükségleteink hiányt szenvednek, könnyen frusztráltabbá, türelmetlenebbé válunk önmagunkkal és másokkal szemben is.

 

6. Relaxáljunk!

Amikor stresszt élünk át, megfeszülnek izmaink (ennek hatására kezdhet el fájni a fejünk, a hátunk stb.). Ennek enyhítésére mutat hatékony módszert a progresszív relaxáció, mely könnyen beilleszthető mindennapjainkba. A gyakorlat kb. 10 percet vesz igénybe, ülve vagy fekve is végezhetjük. Helyezkedjünk el kényelmesen, feszítsük meg izmainkat, lélegezzünk mélyeket, 5-10 másodpercig tartsuk bent, majd fújjuk ki! 10-20 másodpercig pihenjünk, majd ismételjük meg minden testrészünknél. Hasonlóképp segíthet a légzéstechnika is: mély levegő, beszívás, kifújás, ismétlés.

 

7. Ápoljuk pozitív kapcsolatainkat!

Szabadidőnket töltsük hasznosan, feltöltő tevékenységekkel és olyan emberekkel, akik energiát adnak és inspirálnak minket. A pozitív emberi kapcsolatok, az érintés, a nevetés nagymértékben képes csökkenteni a stresszt. Emellett mindennapjaink egymással történő megosztása is hasznos, hiszen kimondva rendszerezettebbé válhatnak a gondolataink és az érzelmi feszültségünket is csökkenteni tudjuk (nem összekeverendő azzal, amikor a másikon vezetjük le a frusztrációnkat!).

 

+1 Mozogjunk!

A felgyülemlett stressz leghatékonyabb levezetési formája a sport, mely endorfint, azaz boldogsághormont termel a szervezetünkben. Emellett ellazítja az izmokat és hozzásegít a jó minőségű alváshoz is.

 

Szerző: Novák Dóra