Te is őszi lehangoltságban szenvedsz? Ezeket teheted ellene!

Az évszakok változását – főként, hogy egyre hamarabb sötétedik és egyre kevesebb a napsütés – a hangulatunk is visszatükrözi olykor. Ha Te is érzékeled, hogy gyakrabban rossz a kedved, nyomasztanak a munkával, sulival kapcsolatos teendők (amelyekre a nyári időszak után valószínűleg nagyobb hangsúly kerül) és olykor kedved sincs kikelni az ágyból a sötét reggeleken, íme néhány hasznos tipp és tevékenység, amelyekkel javíthatsz a hangulatodon.

1. Irány a természet!

Photo by bruce mars on Unsplash

 

Az ősz első felében a természet az egyik legszebb oldalát mutatja, így érdemes minél több időt a szabadban töltened. A természetben tett séták amellett, hogy nyugtató hatással vannak rád és csökkentik a stressz – és a szorongásszintedet, a szerotonintermelésedet is fokozzák, mely boldogságunkért felelős. Emellett érdemes napfénytartályaidat is feltöltened, hiszen ősszel sokkal kevesebb természetes fényhez jutsz, ami pedig szintén kihat a hangulatodra.

2. Építsd be az öngondoskodást a mindennapjaidba!

Photo by Rahul Jain on Unsplash

 

Ősszel érezhetően több a teendőd, így kevesebb időd juthat önmagadra, a minőségi én-időre. Sokunknak nehéz a lazább, rugalmasabb időbeosztású nyári napokból visszaállni a dolgos, pörgős mindennapokba, ezért ilyenkor még nagyobb hangsúlyt kellene fektetnünk saját magunkra is. Igyekezz beépíteni a napjaidba olyan dolgokat, melyek feltöltenek és csökkentik a stressz-szintedet. Írj egy listát azokról a dolgokról, melyek feldobnak, legyen ez egy finom étel vagy egy kiadós edzés – és amikor a hangulatod nincs a toppon, vedd elő ezt a listát és válassz valamit róla, amit megtehetsz önmagadért.

 

3. Tölts kevesebb időt a képernyő előtt!

Photo by Nijwam Swargiary on Unsplash

 

A kutatások egyértelműen kimutatják, hogy a számítógép/okostelefon előtt töltött idő szorongóvá tehet minket és növeli a stressz-szintünket. Főként úgy nézegetni mások boldog(nak tűnő) életképeit, hogy a kedved épp rossz, egyenes út afelé, hogy még negatívabban gondolkodj. Figyeld meg tudatosabban, milyen hatással van rád a közösségi média használata, és amikor csak teheted, cseréld olvasásra, főzésre, kirándulásra, barátokkal töltött időre – melyek valóban hangulatjavító hatásúak.

 

4. Kezdj bele valami újba!

Photo by Rahul Jain on Unsplash

 

Új évszak, új célok… miért ne kezdhetnél bele valami új hobbiba, tevékenységbe vagy akár egy új sportba? Vannak olyan dolgok, amiket már régóta be szeretnél iktatni szokás szinten a napjaidba? Érdemes lehet akkor az őszi bekuckózós napokat feldobni valamivel!

 

5. Használd ki, hogy korábban sötétedik!

Photo by Dayne Topkin on Unsplash

 

Bizony, ennek is vannak előnyei! Ez az idő kedvez a filmezős, társasjátékozós estek szervezésének, egy jó könyv olvasásának egy finom meleg ital mellett. Érdemes a dán boldogságrecept titkában is elmerülni – a hygge-ben -, amelynek lényege a lelassulás, a minőségi együtt töltött idő és a finom meleg italok, ételek élvezete.

 

+1 Nem kell úgy tenned, mintha minden oké lenne…

Ha éppen lehangolt vagy, ne próbáld meg ezt elnyomni és úgy tenni, mintha semmi sem történne. A jóllétünk fontos alappillére, hogy felismerjük érzelmeinket és tisztában legyünk azzal, hogyan tudjuk őket a leghatékonyabban kezelni. Erre lehet például jó megoldás a már fent is említett lista elkészítése. Ha megpróbálod elnyomni a negatív gondolataidat és érzéseidet, azok még erőteljesebben törhetnek rád. Éld meg őket és tudatosítsd, hogy ezek csak átmenetileg vannak veled!

 

Szerző: Novák Dóra

 

Forrás:

https://thriveglobal.com/stories/how-to-deal-autumn-fall-anxiety-seasonal-stress/

Vélemény, hozzászólás?