Így éld túl az online oktatást, hogy még profitálj is belőle! – A Hageni Távegyetem tippjei

Ahogy valószínűleg a saját bőrödön is érezhetted, a vírushelyzet miatt a felsőoktatási intézményeknek egyik pillanatról a másikra kellett online oktatásra váltaniuk. Néhányuk már korábban is használta a digitális oktatásban rejlő lehetőségeket, mások két hét alatt próbálták megugrani ezt az akadályt – egyetemenként változó sikerrel.

 

Legtöbbször általános és középiskolai környezetben hallani az online oktatás nehézségeiről, míg az egyetemisták problémái kisebb figyelmet kapnak. Pedig az online oktatás az Y és a Z generációnak ugyanolyan kihívás, mint a sokszor jóval idősebb oktatóknak. Hiába instagramozik vagy tiktokozik valaki, az még nem garancia arra, hogy az interneten közvetített tanulnivalót is fel tudja dolgozni. Ráadásul az online megkapott tananyag és oktatás távolról sem azonos a digitális oktatással, ez utóbbi ugyanis teljesen más módszertant követ, és egészen más tanulási stratégiákat igényel – az új stratégiákat, kompetenciákat pedig el kell sajátítani.

 

A távoktatás veszélyei és a megoldások

A különböző egyetemek és főiskolák az online és a digitális oktatás más és más egyvelegét vetették be, aminek eredményeképpen a legtöbb hallgató lényegében távoktatásban találta magát. Ha te is hasonló cipőben jársz, érdemes lehet megfogadnod az alábbi három buktatóval kapcsolatos jó tanácsunkat:

 

1. Rossz időgazdálkodás

A nagy szabadság az időbeosztást gyakran nemhogy segíti, inkább megnehezíti. Megszokott napi rutin és órára járás helyett hirtelen valahogy az egész napot strukturálni kellene, akkor is, ha még soha nem tanulta meg az ember, hogyan. Ezzel a szabadsággal akkor tudsz a legjobban élni, ha tervezel – e nélkül teljesen szét fogsz esni, és csak kapkodod a fejed a vizsga előtt.

Megoldás: Tervezz! Minden nagynak tűnő feladatot bonts apró részekre, és a részfeladatokhoz rendelj pontos idősávokat. Minél kisebb egy feladat, annál könnyebben megoldható. Így például a 400 oldalas szociológiakönyv sokkal kevésbé riasztó, ha fejezetekre bontod, és az adott idősávnál mondjuk az szerepel: „szociológiakönyv 1-50. old.”. A tervezésnél jól jöhet egy naptár, de a beosztás elkészítéséhez használhatsz különböző appokat is.

 

Ha még keresed azt a platformot, ahol minden feladatot és tantárgyat (sőt, akár a munkádat is) egy helyen tudod menedzselni, olvasd el a Trello használatáról írt cikkünket.

 

2. Halogatás

Sok minden elterelheti a figyelmedet az egyetemen is, a nagyobb előadásokon például könnyű hátul elbújni, otthon viszont még több veszély leselkedik rád. Hívogat az ágy, takarítani is kellene, nincs éppen kedved az adott feladathoz, és olyan kifogásokat találsz, mint a „majd tanulok, miután levittem a kutyát” vagy „na jó, csak megnézek pár videót, és utána jöhet a matek”. Gyakran észre se veszed, hogy halogatsz, az online oktatásnál ráadásul az egyedüli fenyegető határidő egy-egy – általában egészen távoli – beadandó-leadás vagy vizsgadátum.

Megoldás: Vedd észre, hogy halogatsz. Onnantól már csak haladni kell (igen, tudjuk, de olvass tovább, most jön a lényeg), amit megkönnyíthet, ha minden elvégzett feladat után megjutalmazod magad. Találj „motivációs segítséget” az egyes feladatokhoz: például, ha elolvastál egy fejezetet, előveheted az addig némára állított telefonodat, megnézheted az üzeneteidet, cseveghetsz a barátnőddel, vagy éppen ehetsz egy falat csokit.

 

3. Rambo leszel, magányos bozótharcos

Az online oktatás elveszi a hallgatóktól az egyik legnagyobb segítséget: a hallgatótársak és a közösség támogatását. Nem futsz össze a stréber csoporttársaddal, aki már rég leadta a beadandót, Teréz anyuval, aki mindig minden határidőre figyelmeztet mindenkit, de a többi sorstárssal sem, akivel egy-egy éjszakára összeülhetnél tanulni.

Megoldás: Hozz létre csoportot a hasonló cipőben járó és/vagy számodra szimpatikus hallgatótársaiddal, akikkel akár együtt is elkészíthetitek az ütemtervet és fel is oszthatjátok a feladatokat. Nagyon inspiráló lehet, ha tudod, hogy számítanak rád és te is számíthatsz rájuk.

 

 

Hogyan profitálhatsz az online oktatásból?

Minden nehézsége ellenére az online oktatás sokat segíthet abban, hogy felkészülj az egyetem utáni életre, így panaszkodás helyett érdemes azt nézni, mit tanulhatsz belőle. Hiszen a munkahelyeden sem fog senki végig melletted állni és motiválni vagy számonkérni. Ha már most megtanulod beosztani az idődet és menedzselni a feladataidat, ha ellenállsz a halogatás szirénjének, aki mindig valami érdekesebbel csábít, hatalmas lépést teszel az önállóság és szervezettség felé. Ezek pedig olyan tulajdonságok, amiket minden munkaadó örömmel fogad vagy kifejezetten keres.

 

Miért higgy nekünk?

A Hageni Távegyetem (FernUniversität in Hagen) és jelenleg 77 ezer diákja több mint 45 éve hivatalból tartja a távolságot (másfél méter helyett akár több ezer kilométert is), hiszen az egyetem megalakulása óta csak távoktatást kínál. A papír alapú tananyagot online konzultációk, szemináriumok és mentori foglalkozások segítik feldolgozni. Ha úgy érzed, belejöttél a távoktatásba, szerezz német diplomát Magyarországról, költségtérítés nélkül a Hageni Távegyetemen!

Olvasd el, mit mondanak a diákok az egyetemről, vagy nézd meg itt az egyik hallgatónkkal készült videót!

 

 

Vélemény, hozzászólás?