getwork

„Van olyan partnerünk, ahol több milliós projekteket kap a gyakornok is” – Kerekasztal-beszélgetés a Get Work Iskolaszövetkezet csapatával

A váratlan válsághelyzet sok diákot elbizonytalanított, hogy milyen esélyekkel vág neki a munkakeresésnek, különösen, ha most végzős. Milyen a gyakornokok helyzete jelenleg a munkaerőpiacon? Mi az, amit érdemes megtenned, ha szeretnél elhelyezkedni? Hogyan tud segíteni ebben egy önéletrajz? A Get Work Iskolaszövetkezettel beszélgettünk, kérdéseinkre Nyiri Emőke, projektvezető, Soós Réka, HR projektvezető, Jáhny Ákos, ügyvezető és Sedlák Csaba, operatív cégvezető válaszolt.

 

Hogyan látjátok jelenleg a munkaerőpiacot?

Diákmunkák szempontjából a nyár egyébként is erős, sokan vállalnának munkát, de idén minden eddiginél nagyobb érdeklődést tapasztaltunk. A szakmai gyakorlat ebben a helyzetben is kötelező, így ahhoz mindenképpen keresnek helyet, ha pedig valaki továbbtanulást tervez, akkor is jellemzően még kihasználja ezt az időszakot. Viszont azt látjuk, hogy ennél tovább nem nagyon terveznek a diákok, hiszen az mindenkinek kérdés, hogy ősztől mi lesz.

 

És hogy állnak a diákmunkához a cégek?

Vállalati oldalról két végletet tapasztalunk, az egyik oldalon vannak, akik a vállalati létszám bővítése érdekében alkalmaznak diákokat, a másik oldalon pedig azok vannak, akik kockázatot látnak bennük, nem merik bevállalni a foglalkoztatásukat.

 

Mit tapasztaltok, változtak a munkaadók kiválasztási preferenciái az utóbbi hónapokban?

Nem különösebben, maximum annyiban, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt helyeznek a megtartásra, illetve, aki nem tudott felvenni fizikai munkaerőt, most megtehette.

 

Az igaz, hogy a gyakornokok voltak az elsők, akiket elküldtek a járványhelyzet bejelentésekor?

Az tény, hogy szerződésükből fakadóan őket a legkönnyebb elbocsájtani, de a szellemi munkakörökben inkább az volt a jellemző, hogy ők is otthonról folytatták a munkát. Azoknál a cégeknél, ahol egyébként sem a kávéfőzés az elsődleges feladatuk, nagymértékben múlik rajtuk is az eredményesség, így a megtartásuk sem volt kérdés. Sokaknál a gyakornokokat „kinevelik” a teljes munkaidős pozíciókra, és van olyan partnerünk, ahol több milliós projekteket kap a gyakornok is.

 

Mennyire könnyű a jelenlegi körülmények mellett állást találnia annak, aki gyakornoki helyet keres?

A szellemi munkakörökben az otthoni munkavégzés a jellemző, van, ahol ez év végéig kitart, ezekre a helyekre bekerülni is nehezebb. Általánosságban is elmondható, hogy jobban megválogatják a cégek, hogy milyen pozíciókra és milyen kiválasztási folyamat mellett vesznek fel új kollégákat, akár gyakornokokat is. A járványhelyzet másik hatása, hogy a távoktatásnak köszönhetően a személyes jelenlét igénye nullára csökkent, ezáltal sokkal nagyobb gyakornok-kapacitás zúdult a piacra, hiszen akár heti 5 napot is el tudtak vállalni a fiatalok. Ezáltal a munkákra való kereslet nőtt, vagyis sokkal hangsúlyosabbá vált, hogy 1-1 jelentkező mennyire tűnik ki a többiek közül.

 

Tudtok valamilyen tippet vagy tanácsot adni ezzel kapcsolatban?

Kérdés, hogy a gyakornokoknak mi a célja. Ha valaki hosszú távra tervez, akkor már a nulladik pontnál érdemes extra erőfeszítést tenni, és megkeresni azokat a lehetőségeket, amelyekkel magára irányítja a figyelmet. Például volt, aki személyiségtesztet csatolt a jelentkezése mellé, rá most is emlékszem, annyira egyedi volt az ötlet. De a munkába állást követő első napok is nagyon fontosak, hiszen a cégek csak akkor tudnak elköteleződni az adott munkavállaló mellett, ha látják az ambíciót, a tenni akarást.

 

Mennyire számít, hogy milyen a jelentkező önéletrajza?

Ez még mindig fontos téma, kivéve talán a kávéfőző pozíciókban. 🙂 De a viccet félretéve ez a belépő gyakorlatilag, azonnal leszűrhetők belőle olyan fontos dolgok, mint a kompetencia, a kommunikációs készségek, a kultúra, és egy kiválasztást végző személy gyorsan összerakja a képet, hogy kivel érdemes továbbmenni.

 

Jellemzően sikerül megugrani az elvárásokat akkor is, ha még nem tudnak annyi tapasztalatot felmutatni, mint egy senior?

Ez csak egy kibúvó, hogy valakinek nincs több éves munkatapasztalata, hiszen akkor is lehet írni a tanulmányokról, nyári munkákról, és teljesen mindegy, hogy fagyit árult vagy dobozokat pakolt az illető, normális formába öntve egy ilyen önéletrajz segíteni fogja a jelentkezőt, nem pedig hátráltatni. De szerencsére úgy látjuk, hogy egyre jobb CV-ket írnak az egyetemisták. 🙂

 

Ha most Nektek kellene diákként állást keresnetek, mit tennétek?

A kétségbeesést leküzdve írnánk egy jó CV-t. És persze felkeresnénk egy iskolaszövetkezetet! 🙂

 

Miért érdemes hozzátok fordulnia egy diáknak?

Még keressük a megfelelő szót a „baby sitting-re”, de tényleg erről van szó. Nagyon emberközpontúak vagyunk, odafigyelünk a diákokra, ha kell, szájbarágósan átbeszéljük, amit kell, és a munkába állás után is velük vagyunk. Mindent megteszünk, hogy ne vesszen ki az emberi kapcsolat, mert jó érzés együtt örülni velük, ha élvezik a munkát, amit találtunk nekik, és olyan visszajelzést kapni tőlük, hogy felvették őket teljes munkaidőbe.

 

Mik a várakozásaitok az év további részére?

Az a célunk, hogy legalább olyan évet zárjunk, mint a tavalyi. Küldetéstudat szempontjából pedig szeretnénk felnyitni a partnereink szemét, hogy a minőségi munkaerő-állomány sokkal fontosabb, mint, hogy konkrétan hány emberrel vagyunk kapcsolatban. Mi szinte minden diákunkról tudjuk, hogy milyen munka illene hozzájuk, és hisszük, hogy ez a szemlélet be fog érni azáltal, hogy eljutunk a hasonló értékrendű partnerekhez. Szeretnénk az a szolgáltató lenni, akiről tudnak 5 jó mondatot mondani.

 

Ha szeretnél ütős CV-t írni, fogadd meg ezeket a tanácsokat! 🙂

Vélemény, hozzászólás?