„Nálunk inkább baráti, mint kollegiális a kapcsolat egymás között” – interjú a gyöngyösi P&G-vel

Pályakezdő mérnökként néha nehezen tudod eldönteni, hogy milyen szektor és cég lenne számodra ideális? Nézd meg, mi vár Rád a gyöngyösi Procter&Gamble-nél! Azt is megtudhatod, számít-e a tapasztalat, valamint, hogy milyen karrierutat járhatsz be náluk! 😉

 

Milyen esélyekkel indul nálatok valaki, akinek nincs tapasztalata a területeteken?

A legjobb esélyekkel! 🙂
Viccet félretéve: ha most végzel vagy már a kezedben tartod a diplomád és kételkedsz, hogy szakmai tapasztalat nélkül miként fog kezdődni a karriered, akkor mindenképpen Nálunk a helyed!
A P&G gyöngyösi gyárába ugyanis kizárólag friss diplomás, pályakezdő mérnököket keresünk, a jövő vezetőit, akik nyitottak, agilisak és bátran hoznak felelősségteljes döntéseket munkájuk során.

Nyitott pozícióinkra változatos műszaki tanulmányokat folytató, vagy mérnöki diplomával rendelkező pályakezdők jelentkezését várjuk. Kollégáink tanulmányi háttere nagyon változatos, egyaránt vannak biomérnök, villamosmérnök és műszaki menedzser végzettségű munkatársaink.

 

Milyen karrierutat járhat be nálatok egy pályakezdő?

Jelenleg a P&G Gyöngyös Gyár a régió egyik leggyorsabban fejlődő gyára a P&G-n belül, folyamatosan növekszünk, bővülünk, ami magában hordozza a lehetőséget, hogy a most csatlakozó friss diplomás mérnökök legyenek a gyárban a jövő vezetői. A cégpolitikánk, miszerint „belülről építkezünk” olyan kihívásokat és lehetőségeket biztosít dolgozóink számára, hogy vezetőink nem egy tagja több mint 25 éve dolgozik a cégnél. Napjainkban már mint gyárigazgató regionális vezető vagy nemzetközi projekfelelős személy.

A belülről építkézés elve alapján kollégáinkat 2-3 évente rotáljuk szakmai kompetenciától függetlenül a gyári működés különböző funkcióit ellátó területekre (Termelés, Minőségbiztosítás, Személyügy, Mérnökség, Logisztika), amihez biztosítjuk a legmodernebb saját, belső képzéseinket. Így szerzik meg  tervezett karierrútjuk során a kollégák, az olyan többkomponensű tudást és ismereteket, amelyek a későbbiekben vezetői pozícióba segítik őket.

 

Hogyan kell elképzelni a kiválasztási folyamatot, mik a kiválasztási szempontok?

Mi a P&G-nél a jövő vezetőit keressük. A felvételi folyamat két fő lépésből áll:

  • Az első rész az online térben zajlik a karrier oldalunkon (www.pgcareers.com). A regisztráció során az előszűrésen nagy hangsúlyt fektetünk a cégünk által preferált elvárásoknak, úgymint: a jelentkező legyen pályakezdő, friss diplomás és angol nyelvtudással rendelkezzen. Ezt követően a jelentkezőnek két online tesztet kell kitöltenie, melynek sikerességétől függően tudunk tovább haladni a felvételivel. Ezen online teszteknél fontos a magabiztosság, az analitikus gondolkodásmód és jó logikai, vizuális kézségek.
  • A kiválasztás második része már a többkörös interjúkból áll. Egy része angol nyelven fog folyni, külföldi anyanyelvű kollégával, ezért a kommunikációs szintű angol nyelvtudás elvárás minden jelentkezővel szemben. Nem a nyelvvizsgára van szükségünk, hanem inkább a jelentkező magabiztos nyelvhasználatára.

 

Mennyire számít az önéletrajz, mi az az információ, amit szívesen láttok benne?

Elvárásunk jelentkezőinkkel szemben, hogy angol nyelvű önéletrajzzal pályázzanak, mivel a beszélgetések folyamán külföldi kollégákkal is fognak interjúzni.

Lényeges továbbá számunkra az is, hogy a cégünk számára fontos kompetenciák illetve esetleges korábbi munkatapasztalatok legyenek kiemelve: nyelvtudás, iskolai végzettség, egyéb készségek.
Az önéletrajz egyértelműen legyen logikusan felépített, átlátható, helyesírási hibáktól mentes.
Nagy titkot nem árulunk el azzal, hogy egy emberről az önéletrajza, annak felépítése és a benne fellelhető információk sok mindent elárulnak anélkül, hogy találkoznánk a jelentkezővel.

Tehát fontos a kiváló „megjelenés” már ennél a jelentkezési pontnál!

 

Hogyan néz ki jelenleg egy állásinterjú nálatok?

A megváltozott munkaerőpiaci helyzet  a pályakezdő álláskeresőktől is kiemelkedő rugalmasságot és nyitottságot igényel.

A P&G-nél a járványhelyzet okozta nehézségek mérséklése okán a toborzási és kiválasztási folyamatok átalakulása, digitalizációja jelenleg is zajlik.
Felvételi folyamatunk négy lépésből áll, amelyek közül a végső folyamtok már személyes interakción alapulnak.
A jelenlegi helyzetben a toborzás-kiválasztás fenntartása érdekében ezeket a lépéseket online interjúkkal váltjuk ki. Ez mindenki számára könnyebbséget jelent és sokkal időhatékonyabb, mind a jelölt, mind pedig a kollégák számára, hiszen becsatlakozni egy online beszélgetésre jóval egyszerűbb.?

 

Mi az, amit mindenképp megkérdeztek a jelölttől egy interjún?

A pályázó legyen felkészült az önéletrajzában szereplő adatokkal. Szerencsés fejből tudnia, ugyanis az interjúztató a jelölttel ezeket az adatokat a meghallgatás során rendszerint átbeszéli, ezzel lehetőséget adva arra a pályázóknak arra, hogy többet is elmondhassanak magukról.
Fontos megtudnunk, hogy adott munkakörben mekkora felelősséggel tartozott bizonyos projektekért az interjúalany, a személyes kompetenciákat jobban kiemelhetővé teszi az önéletrajzhoz képest a beszélgetés.

Könnyebb felmérni továbbá azt is, hogy a jelölt mennyire összeszedett: logikailag milyen szinten tud felépíteni vagy éppen összefoglalni, reprezentálni egy készséget, ha személyes példákat kérünk bizonyos kompetenciák felmérése okán.

 

Minden jelöltnek visszajeleztek a folyamat során? Azokat a jelölteket is értesítitek, akik nem nyertek felvételt?

Ez nem kérdés! Természetesen minden jelöltnek adunk visszajelzést.
Sikertelen online jelentkezés esetén e-mailben, sikertelen beszélgetést követően pedig személyesen, mely során bizonyos esetekben arról is adunk visszajelzést a jelöltnek, hogy mely készsége/kompetenciái nem voltak megfelelőek. Ha a személyes fejlődés a célja a jelöltnek, akkor be tudja építeni a visszajelzést egy újabb jelentkezéskor, ezzel elkerülve, hogy hasonló jellegű szituációba fusson bele.

 

Szerinted miben jobb a cégetek a versenytársaknál?

A Procter&Gamble büszke munkáltatói jó hírnevére! Erőfeszítéseink is igazolást nyertek, hiszen idén a gyorsan mozgó fogyasztói javak szektorának legjobb munkáltatója lettünk – a legnagyobb örömünkre.

Egy közös célunk van: mindenkinek szakmailag és emberileg is megfelelő munkát és kellemes munkakörnyezetet kívánunk biztosítani, és azt folyamatosan fejleszteni.

Mindez persze nem lenne hatékony, ha a cégkultúra nem lenne ösztönző és támogató!
Véleményem szerint a versenyképesség az egyediségben, a különböző elemek kombinációjában keresendő, hiszen a cég a szakmai képességek fejlesztése mellett gondoskodik a munkavállalók személyes jóllétéről is.

Fiatalok számára például az alábbi juttatások lehetnek kiemelkedően vonzóak:
13. havi fizetés, értékes karácsonyi csomag, saját edzőterem és labdarúgópálya, albérleti támogatás, valamint 5 millió forintos kamatmentes lakás- és rendkívüli kölcsön áll kollégáink rendelkezésére.

Pályakezdő mérnökeink a közös napi szintű munka és a projektcélok elérésének okán nyitottak, befogadóak. Inkább baráti, mint kollegiális a kapcsolat egymás között, melyre jó példa, hogy munkán kívül is számtalan alkalommal találkoznak, közös programokat szerveznek egymással a kollégák.

 

 

Hol látjátok a vállalatot a következő 5-10 évben, mik a kitűzött célok?

Mint említettük, jelenleg a P&G Gyöngyös Gyár a régió egyik leggyorsabban fejlődő gyára a P&G-n belül, folyamatosan növekszünk, bővülünk.  Célunk, hogy a világ legnagyobb Oral Care gyára legyünk 5-10 éven belül, ahol nemcsak gyártunk és csomagolunk, hanem fejlesztünk is. Ehhez szükségünk van nagy számú frissdiplomás, agilis, dinamikus, fejlődni vágyó mérnökre és vezetőre, akikkel ezt a cél közösen érjük el.

Várjuk sok szeretettel a Te álláspályázatodat is!

 

Szerző: Bányai Nikoletta

Vélemény, hozzászólás?