knorr-bremse

„Minden személyes interjú magabiztosabbá tesz benneteket” – interjú a Knorr-Bremsével

Ha mérnöki területen tanulsz vagy végeztél, biztosan találkoztál már a Knorr-Bremsével. Posta Emese és Baross Krisztina, HR Business Partnereket faggattuk vadonatúj gyakornoki programjukról és arról, hogy zajlik náluk az élet március óta. Nem vagy mérnök? Ebben az esetben az interjúból tippeket kapsz ahhoz, hogyan keltheted fel a HR-esek érdeklődését a gyakornoki helyed keresésekor. Ha pedig mérnökként olyan gyakornoki helyre vágysz, ahol hosszú távon terveznek veled, és a kihívásokból sincs hiány, ez az interjú szinte kötelező! ?

A cégről: A Knorr-Bremse Rail Systems Budapest világszinten vezető szerepet tölt be a vasúti fékrendszerek fejlesztésében és gyártásában. A vasúti iparág hosszú múltra visszatekintő, stabil szektor a gyártás/termelésen belül, ennek köszönhetően a vállalat évről évre folyamatosan növekvő árbevétellel rendelkezik.

Hogy látjátok jelenleg a munkaerőpiacot? Milyen tendenciák vannak a ti szektorotokban?

Az elmúlt években folyamatosan bővítettük termékfejlesztőink és gyártásban dolgozó kollégáink létszámát. Számunkra a 2020-as év már tervezetten a stabilizálódásról, meglévő kollégáink elkötelezéséről és fejlesztésről szól, mely mellett folyamatos, de lassabb munkaerő toborzást alkalmazunk.

A vírushelyzetben azt tapasztaltuk, hogy a gyártás/termelés szektorban meghirdetett állásainkra másfélszer annyi pályázat érkezett be, mint az előző év ugyanezen szakaszában. Egy ilyen gazdasági környezetben még inkább felértékelődik a stabil, és belső fejlődési lehetőséget is biztosító munkahely szerepe. A munkaerőpiacon olyan magasan képzett szakemberek is megjelentek, akiket korábban a hagyományos csatornákon keresztül nehezen tudunk elérni. Tapasztaltuk továbbá, hogy a vírus időszakban megnövekedett a hozzánk pályázó fiatalok aránya, már elérte a 30%-ot. Ezért kiemelten fontosnak tartjuk, hogy olyan munkalehetőséget biztosítsunk számukra, amely hosszú távon megalapozza szakmai pályafutásukat.

Egy pályakezdő fiatal tartósan is szembesülhet a járványhelyzet okozta recesszió negatív következményeivel. Hogyan mérsékelhetik ezeket a hátrányokat a munkáltatók?

Úgy gondoljuk, hogy egy vállalat számára a recesszió alatt is fókuszban kell lennie a munkavállalói utánpótlás felépítésének, hiszen ezek a fiatalok lesznek a jövő szakértői, vagy épp vezetői. A pályakezdők támogatása a munkáltatók közös felelőssége, azon kell dolgoznunk, hogy a járványhelyzetből ne hátránnyal, hanem megerősödve lépjenek a munkaerőpiacra a fiatalok. Erre több jó gyakorlatot látunk más vállalatoktól, de ami szerintünk a legnagyobb hozzáadott értéket adhatja a diákoknak, az az egyetemi szakmai életbe történő bekapcsolódás. A mi kollégáink egyébként óraadóként adják át szakmai tapasztalataikat az egyetemeken, így ott is megtalálhattok bennünket.

Emellett a Knorr-Bremsénél egyik fő tehetséggondozási pillérünk ebben az évben gyakornoki programunk kiterjesztése. A mechanikai és elektronikai fejlesztés mellett 2020 őszétől a gyártás, valamint a termelés támogatás különböző területein átívelő szakmai gyakorlati programot indítunk. Ez a nagyívű projekt számunkra azt jelenti, hogy a hozzánk érkező pályakezdők szakmai fejlődését és munkahelyi integrációját támogató struktúrában, központi és on-the-job képzésekkel valósítjuk meg. Fontosnak tartjuk továbbá, hogy a Knorr-Bremsében a fejlődési lehetőség nemcsak horizontális, hanem vertikális is lehet, ezzel tudunk leginkább igazodni a pályakezdők egyéni preferenciájához. A Knorr-Bremse valóban egy biztos munkahely gyakornokaink számára is, ami nagyon sokat számít egy pályakezdő életében.

Hogyan alakultak át nálatok a munkavégzési körülmények a vírus hatására?

Számunkra a legnagyobb változást az otthoni munkavégzés jelentette. A Knorr-Bremsénél büszkék vagyunk arra, hogy gyártásközeli fejlesztés zajlik, s a fejlesztő mérnökeink szorosan dolgoznak együtt a termelési területekkel. Ebben a csapatmunkában rejlik szervezeti kultúránk ereje, s az otthoni munkavégzés első ránézésre egy olyan szakadékot ejthet, amelynek átívelésén mindkét félnek dolgozni kell. A másik nehézség a termelési területeken adódott, hiszen a különböző műszakokban dolgozó kollégák nem találkoztak egymással. Új kommunikációs csatornákat vezettek így be vezetőink, amelyek megkönnyítették az információáramlást. A tavalyi év kommunikációs projektje, az Actimo vállalati platform használata megkönnyítette munkavállalóink számára az átállást. Úgy gondolom, hogy sikeres kríziskezelésünket az mutatja leginkább, hogy a legnehezebb időszakban is 85%-os kapacitással működött a termelés. Nagy tanulság volt számunkra, hogy a csapat munkaereje nemcsak a személyes jelenlétben, hanem az online térben is megjelent. A vezetők és a fejlesztői munkakörben dolgozó kollégáink is rendkívül rugalmasan alkalmazkodtak az új körülményekhez.

 

knorr-bremse
A Knorr-Bremse Railway Systems Budapest gyára a 23. kerületben.

Mi a helyzet a toborzás-kiválasztási folyamataitokkal? Ezek is megváltoztak?

A toborzási folyamatokban még inkább előtérbe került, hogy minden pályázót személyesen szólítsunk meg. Interjúinkat online felületre tereltük, még a termelési területekre is folytattuk a kiválasztást ilyen módon. A korábbi csoportos kiválasztásunkat a telefonos előszűrés és az egyszemélyes interjúk váltották fel, a vírushelyzet miatt odafigyelve a távolságtartásra. Ezzel kapcsolatban a pályázók és a vezetők tapasztalata is pozitív volt, így a terveink szerint megtartjuk ezt a folyamatot, mivel így a jelöltélmény valóban szolgálja a vállalat iránti hosszú távú elköteleződést.

Ezt az interjút főként egyetemisták és pályakezdők fogják olvasni. Ők számolhatnak a Knorr-Bremsével mint megbízható munkaadóval? Milyen lehetőségeik lehetnek?

Mindenképpen számolhatnak velünk. ? Több vállalatnál a gyakornokokat elküldték ebben a helyzetben, nálunk azonban minden gyakornok megtarthatta az állását. Természetes volt, hogy számukra is megteremtjük azokat a tárgyi feltételeket, amelyek az otthoni munkavégzéshez szükségesek és a főállású munkavállalók számára már biztosítottak. Nálunk a gyakornokok ugyanúgy részét képezik a vállalat vérkeringésének, mint bármely más kolléga. Két nagy R&D területünkön szoftverfejlesztés, mechanikai fejlesztés, illetve elektromechanikai fejlesztéshez kapcsolódó feladatokba vontuk be a gyakornokokat, illetve évek óta működik beszerzési talent programunk. Ezt kiegészítjük ebben az évben a termelés területtel, ahol olyan témákban dolgozhatnak a gyakornokok különböző projekteken, mint a hatékony termelés tervezés, termelés irányítás, layout kialakítás, technologizálás, termék tesztelés, vagy épp minőségbiztosítás. Hiszünk abban, hogy ezeken a területeken a gyakornokok olyan tapasztalatot szereznek, amelyek felkészítik őket specialista, vagy akár termelés vezetői pozíciókra is – természetesen az egyéni igényeikhez igazodva. ?

 

Ti miért szerettek a Knorr-Bremsénél dolgozni?

Emese: Azért, mert a Knorr önállóságra tanít. Nagyon sok területen szerezhetsz nálunk szakmai tapasztalatot, és a környezet is inspiráló. ? A gyakornokomat is megkérdeztem, mit válaszolna erre a kérdésre. Számára az a legfontosabb, hogy itt számít a véleménye, és bevonjuk őt a komolyabb feladatokba is. Továbbá a fejlődési és a cégnél maradási lehetőség is számos esetben biztosított. ?

Krisztina: Szeretjük a sokrétűséget, azt, hogy sok különböző dologgal tudunk foglalkozni, és ez igaz a gyakornokokra is. Azt hiszem, a legnagyobb elismerés az, ha egy gyakornokunk Pilisvörösvárról is szívesen jár be hozzánk. ?

 

Szerintetek mi az, amit egyetemistaként rövidtávon megtehetünk azért, hogy jobb esélyekkel induljunk a munkaerőpiacon?

Szintén a gyakornokainkat tudjuk felhozni példának, akiket megkérdeztünk, mi segített nekik abban, hogy bekerüljenek hozzánk. 3 dolgot mondtak:

  • Jelentkezz minél hamarabb a szakhoz kötődő gyakornoki állásokra, ezáltal tapasztalatot, előnyt szerezhetsz más egyetemistákkal szemben. Addig keresgélj, amíg meg nem találod, mi az, ami igazán érdekel!
  • Rugalmasság: dolgozó egyetemistaként sokféle helyzetben kell helyt állnod és a legjobb formádat hoznod, és mindezekben a pozitívumot és a fejlődési lehetőséget keresni. Ebben a rugalmasság, mint kulcskompetencia nagyon tud támogatni.
  • Szorgalom: a gyakornokaink mindig keresik, hol tudnak segíteni, mibe tudnak még bekapcsolódni. Ha új feladatot kapnak, akkor felkutatják a legjobb megoldásokat. Emellett folyamatosan fejlesztik magukat, ami a megváltozott munkaerőpiacon elengedhetetlen.

A mi tanácsunk is hasonló lenne. Használjátok ki azt az időt, amit esetleg munkahely nélkül töltötök és képezzétek magatokat. A LinkedIn és több tréning cég tett elérhetővé olyan platformokat, ahol gyakorlati megközelítéssel mélyülhettek el saját szakterületeteken, vagy fejleszthetitek soft kompetenciáitokat. Bíztatlak benneteket arra, hogy pályázzatok, pályázzatok és pályázzatok. Minden elküldött pályázat, minden telefonos interjú, minden személyes interjú gyakorlottabbá és magabiztosabbá tesz benneteket, amíg meg nem találjátok azt a helyet, ahol a vállalatnak pont rátok van szüksége. Lesz ilyen!

Ha most Ti lennétek abban a helyzetben, hogy gyártási területen kell állást keresnetek, mit tennétek?

Valószínűleg továbbra is az interneten keresgélnénk a lehetőségek között, illetve az ismeretségi körünket is biztosan bevetnénk. Mára a cégek nagyobb többségénél működik belső ajánlási program, amelynek keretében a recesszió alatt is befogadják az önéletrajokat. Egy letisztult, átlátható és lényegre törő önéletrajzon megakad a kollégák szeme, s beindítja a gondolkodást, hogy hol lehetne elhelyezni a szervezetben a jelentkezőt. Bíztatunk így benneteket, hogy ha a hagyományos felületeken akadályokba ütköztök, használjátok a networking erejét!

Mire érdemes figyelni az önéletrajzunk elkészítésekor?

Az átlátható struktúrára. Lényegtelen, hogy időrendben hogyan haladsz: ha ránézünk, tudnunk kell, hogy miről szól. Mérnökök esetében a sallangok és az idézetek – ezeknek a túlzott használatát egyébként sem javaslom – még inkább vissza tudnak ütni.

Ha nem konkrét pozícióra pályázol, csak úgy beküldöd a CV-det, írd oda az érdeklődési körödet, hogy milyen területen képzeled el magad. Ha a HR-es nem tud téged gondolatban elhelyezni a szervezetben, elsikkad a jelentkezésed.

Érdemes beleírni a soft skilleket a CV-be?

Csak és kizárólag abban az esetben, ha a valóságot tükrözik. ? Ha beleírod a CV-be, hogy jó a problémamegoldó-képességed, akkor az interjún be kell majd bizonyítanod valamilyen szituációs gyakorlat által, vagy megkérünk, hogy hozz egy példát, ahol megnyilvánult ez a készséged.

Melyek a legfontosabb szempontok, amelyeket egy jelentkezőnél figyelembe vesztek gyakornoki pozíciók esetén?

Az adott területhez kapcsolódó szakmai tanulmányok elengedhetetlenek, ezen belül azokat a jelentkezőket részesítjük előnyben, akiknek legalább egy évük van hátra a tanulmányaikból. Fontos, hogy olyat keresünk, aki képes előre gondolkodnihosszú távra tervezi a velünk való kapcsolatot. Amit minden interjún figyelünk, hogy elkötelezettek vagytok-e a szakma iránt, motiváltak a munkavégzés iránt, és hogy mi a személyes mozgatórugótok, ami miatt szimpatizáltok a Knorral. Ezen kívül fontos a megbízhatóság – ha valamit megbeszélünk, akkor lehessen számítani rátok. Nálunk nyitott a légkör, így ha problémába ütközöl, merj segítséget kérni!

 

Mit tanácsolnátok azoknak az egyetemistáknak, akik interjúra készülnek hozzátok?

Ne gondoljátok túl! Adjátok magatokat, és akkor nem lesz gond. Ha a valós erősségeiteket írtátok bele az önéletrajzotokba, akkor azok mentén halad majd a beszélgetés. Az interjú laza, könnyed légkörben zajlik: mi is elmondjuk, mivel foglalkozunk, és mire számíthatsz nálunk. A hozzánk jelentkezőket partnerként kezeljük, az interjú végén pedig kétoldalú megállapodás lesz az, hogy együtt folytatjuk-e tovább. ?

Az interjúink kifejezetten szakmai jellegűek: ha valaki gépészmérnök, készüljön arra, hogy rajzot kell majd olvasnia. Ha szoftverfejlesztő vagy, biztosan kell majd kódolnod. Ismerd az egyetemen tanult elméletet. Azt, hogy a gyakorlatban hogyan alkalmazod majd a tanultakat, a Knorr megtanítja. ? Az újonnan induló gyakornoki programunkban termelési területre keresünk jelentkezőket, ott a rugalmasságot és a tanulni vágyást fogjuk keresni. Sokkal szélesebb körű interjúra és egy mini AC-re is kell számítanod jelentkezőként.

Amit még tanácsolunk, hogy a megpályázott pozíciónak megfelelő öltözetben jelenj meg és nézz utána a cégnek, ne érkezz felkészületlenül!

Milyen hatással van a Knorr-Bremsére jelenleg a járványhelyzet, és mik a várakozásaid az év második felére?

Szerencsére nálunk a gyártás a vírus alatt sem állt le, így volt munkája a munkavállalóknak. Az év második felére a feladatok mennyiségének normalizálódását várjuk. A veszélyhelyzet alatt folyamatosan gondolkoztunk a jelenlegi helyzet megoldásán, a napi feladatokon és közben stratégiai kérdéseken is. Azt látom, hogy most már visszatérünk a rendes kerékvágásba. A fókusz a jövőben a home office-ért vívott „csatákra” helyeződik. Mivel a Knorr egy gyár, nagy ellentmondásnak tűnhet az otthoni munkavégzés. Össze kell hangolni az igényeket a termeléstámogatás és a fejlesztés területén.

És nagyon várjuk már a termelési gyakornoki programunkat is. ? Ez egy vadonatúj dolog, izgatottan várjuk a kimenetelét, és most szervezzük a képzéseket. Kisebb létszámmal indulunk, de ezen a programon kívül megközelítőleg 100 gyakornok dolgozik nálunk.

Hol találhatnak meg benneteket az érdeklődők?

Alapesetben rendszeresen tartunk gyakornoki nyílt napokat. A jelen szituáció miatt megnöveltük az online jelenlétünket, így elértek minket a Facebookon, Instagramon és LinkedInen is!  Ezen kívül meghirdettünk egy pályázatot, ahol alkatrész optimálás témában várjuk az innovatív ötleteket mérnök hallgatóktól és gyakorló mérnököktől. Érdemes csekkolni, mert akár br. 300 000 Ft-ot is nyerhettek! ?

 

További tippeket szeretnél kapni ahhoz, hogy megtaláld az álom gyakornoki helyedet? Gyűjtőoldalunkon nemcsak álláslehetőségeket mutatunk, hanem tippeket is adunk a sikeres pályázáshoz!

Vélemény, hozzászólás?