munkakeresés

Hogyan keressünk munkát pályakezdőként?

Korábban olvashattál tőlünk arról, hogyan legyél sikeres a bértárgyaláson, hogyan írj a lehető legjobb önéletrajzot, és ha álláskeresésről van szó, jó eséllyel találsz nálunk olyan cikket, ami segíteni fog neked.

Azonban az álláskeresés nulladik lépése, a lehetséges munkák megtalálása sem olyan egyértelmű, mint elsőre gondolnád. Ha tisztáztad magadban, milyen munkát szeretnél, bele is vághatsz az álláskeresésbe – mutatjuk, melyek a legjobb csatornáid erre!

 

Álláskeresés az online térben

munka

Valószínűleg minden álláskereső ugyanúgy kezdi el a folyamatot: a Google-be bepötyögi a szakterületét és a számára optimális megye vagy város nevét. Bár nem ok nélkül teszik ezt, vannak jóval specifikusabb, és így nem meglepő módon hatékonyabb útjai is, hogy megtaláld az álom munkát.

Állásportálok

A legkézenfekvőbb lehetőség az állásportálok. Egy ötéves kutatás szerint a cégek 81%-a is ezt tekinti elsődleges csatornának, mikor be akar tölteni egy állást. Ezeken az oldalakon ráadásul általában jó szűrőrendszerek, keresők segítségével szűkítheted a számodra elérhető munkákat.

Az állásportálokhoz rendszerint tartoznak hírlevelek is, amelyekre érdemes feliratkoznod. Nagy előnye ennek a módszernek az, hogy jóval kevesebb erőfeszítést kell tenned azért, hogy „házhoz jöjjenek” az álláslehetőségek. Egy kattintást mindenképpen megér!

Hozd létre a profilod nálunk, így álláspostánkra is fel tudsz iratkozni!

Fejvadász cégek

A hírlevélhez hasonlóan, de általában jóval specifikusabban szállítja neked az álláslehetőségeket egy másik módszer: ha álláskereső adatbázisokra regisztrálsz, vagy fejvadász cégekre bízod magad. Ennek a szolgáltatásnak viszont az árát is megkérik.

Közösségi média

Kézenfekvő, bár elsőre mégsem olyan egyértelmű lehetőség a közösségi média használata az álláskeresésben. A LinkedIn biztosítja számodra a lehetőséget, hogy kimondottan a munkakeresés szempontjából építsd fel saját márkád, míg a Facebookon több, meglehetősen specifikusan működő álláskereső csoportot találhatsz.

Gazdasági és pénzügyi pályakezdő állások
Informatikai pályakezdő állások
Mérnöki és műszaki pályakezdő állások
SSC Állások jó nyelvtudással

Céges karrieroldalak

Érdemes lehet kiválasztanod azokat a cégeket, amelyek vonzóak számodra, és szívesen dolgoznál náluk, majd figyelemmel kísérned az ő honlapjukat, karrieroldalukat. Hogy a keresés jól menjen, írhatsz listát is ezekről a cégekről, és ne riadj vissza attól sem, hogy emailt írj nekik, nem keresnek-e a te kompetenciáiddal bíró munkaerőt. Próba szerencse!

 

Álláskeresés az offline világban

 

Ne aggódj, nem az oldschool apróhirdetésekre gondolunk, ahonnan letépheted a hirdető telefonszámát!

Kapcsolatrendszer

Az álláskeresés egyik legeredményesebb formája a személyes ismeretség alapján történő ajánlás. Bár hajlamosak vagyunk rögtön a protekcióra asszociálni, de Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is bevett dolog, hogy ha megbízhatók és szakmailag kompetensek vagyunk, akkor barátaink, ismerőseink ajánlanak minket munkahelyükön, ha ott üresedés van.

Éppen ezért, érdemes aktívnak lenned az egyetemen, még az utálatos projektmunkákban is. Ugye, te sem szeretnéd, ha valaki lebeszélné rólad a munkaadót, mert emlékszik rá, milyen tróger voltál Projektmenedzsment órán? 😛

…És még mindig az egyetemen

Talán észre sem veszed, milyen remek álláshirdetések mellett sétálsz el nap mint nap az egyetemi faliújságoknál. Ez amiatt sem rossz platform, mivel valószínűleg olyan munkát találhatsz itt, amelynek célcsoportja vagy.

Ha már egyetem: a szakmai gyakorlat által is találhatsz neked való munkát, egy közel kétéves kutatás szerint a gyakornokok 44 százaléka marad a szakmai gyakorlat végeztével is az adott cégnél, ahogy erről korábban már írtunk.

Ehhez a ponthoz tartozik még, hogy különösen jó platformot szolgáltathat az álláskeresésre az, ha tagja vagy valamilyen diákszervezetnek vagy szakkollégiumnak.

Rendezvények, állásbörzék

Nagyon hasznos platformjai lehetnek az álláskeresésnek a különféle szakmai rendezvények, de mindenekelőtt az állásbörzék, különösen pedig az általunk szervezett JOB4me Állásbörze, ahol a legjelentősebb munkaadókkal találkozhatsz, chatelhetsz, videóinterjúzhatsz, ráadásul ingyenesen regisztrálhatsz!

Ha nem jársz sikerrel

Az álláskeresésnek mindig ott lesz a régi, bejáratott platformja: a helyi munkaügyi központ is, bár érdemes szem előtt tartani, hogy itt általában fizikai munkát kínálnak. Ennek ellenére sok olyan szolgáltatással is rendelkeznek, amelyek hasznodra válhatnak a munka világában: pszichológusok és munkaügyi szakemberek segítségében is bízhatsz, ha ezt választod.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is! 🙂

 

Szerző: Simon Bence

Vélemény, hozzászólás?