„Motiváció és tettrekészség – ezek a legfontosabbak az egyéni célok eléréséhez!” – Interjú Becsei András ügyvezető igazgatóval

A váratlan válsághelyzet sokakban rámutatott a megelőzés fontosságára, ideértve a pénzügyi tudatosságot, a tartalékolást, a kevésbé pazarló életmódot, valamint nem mellékesen a stabil munkahelyek megbecsülését is. A témával kapcsolatban Becsei Andrást, az OTP Bank Budapesti Régiójának ügyvezető igazgatóját kérdeztük. Ha kíváncsi vagy, hogyan tudsz pályakezdőként helyt állni a munkaerőpiacon és milyen lehetőségeket kínál az OTP Bank, akkor olvass bele az interjúba!

 

Az elmúlt hónapok egyedi kihívások elé állították mindnyájunkat. Ön szerint hogyan segíthet a tudatosság abban, hogy ne legyen lesújtó következménye például egy ilyen járványhelyzetnek?

A gazdaság szövetein alapvető roncsolást hajtott végre a járványhelyzet. Az elmúlt évtizedekben kialakult gazdasági modell egyrészt a költségcsökkentésen alapult, tehát hogy honnan lehet a legkisebb költséggel beszerezni az egyes alapanyagokat, másrészt a globális ellátási láncokon. A válság sokakat ráébresztett arra, hogy az üzletmenet folytonosság tudatos újragondolása szükséges. Ha ugyanis minden rendelkezésre áll a termeléshez, de az egyik legkisebb alkatrész nem érkezik meg, akkor mindenképp le kell állítani a termelést.

 

Ön hogyan látja a bankok, különösen az OTP Bank szerepét a pénzügyi tudatosság formálásában?

Az európai és a magyarországi bankszektor jelentős erőforrásokat fordít a pénzügyi tudatosság növelésére. Európai szintű kezdeményezés a Pénz7 program, amely Magyarországon az egyik legnépszerűbb. A pénzügyi szektorból érkező önkéntesek általános iskolákban, középiskolákban és felsőoktatási intézményekben tartanak órákat. Én 2020-ban 3 középiskolában és 1 egyetemen tartottam előadást, jó érzés volt találkozni a diákokkal, pénzügyi témákról beszélgetni. Az OTP Bank esetén a Fáy András Alapítványt mindenképp meg kell említeni, mint a magyarországi és régiós pénzügyi képzés meghatározó intézményét. Évente több ezer diák élményszerű pénzügyi oktatását végzik el.

 

Milyen tanácsot tudna adni annak érdekében, hogy egy következő visszaesést felkészültebben fogadjunk?

A válságokból mind a nemzetgazdaság általánosan, mind a bankszektor folyamatosan tanul. 2020-ban például a válság a magyarországi bankszektort lényegesen jobb helyzetben találta, mint 2008-ban, mind tőkeerősség, mind likviditási, mind eszközportfólió tekintetében. A mostani válság jelentősen különbözik a korábbi válságoktól, hiszen egy világméretű járvány váltotta ki. Ez alapján, ahogy említettem a cégek, újraértékelik az üzletmenet folytonossági eljárásaikat, hatékonyságukat. Remélhetőleg nem lesz rá szükség, de egy hasonló járvány esetén minden iparág, és ezen belül is természetesen a bankszektor is gyorsabban tud majd alkalmazkodni.

 

Egy pályakezdő fiatal tartósan is szembesülhet a járványhelyzet okozta recesszió negatív következményeivel. Hogyan mérsékelhetik ezeket a hátrányokat a munkáltatók?

Pályakezdők esetében nagyon fontosnak tartom a motivációt és a tettrekészséget az egyéni célok elérése érdekében. A tanulási képesség, hajlandóság, valamint kitartás határozza meg az új munkavállaló karrierépítésének sikerességét és tempóját. Munkáltatóként kiváló belső képzési rendszerrel rendelkezünk, amellyel a fenti készségek birtokában előrevetíthető a biztos siker. A képzésre és tudásfrissítésre minden kollégám esetében közös befektetésként tekintünk a hosszú távú együttműködés jegyében.

Milyen hatással van az OTP Bankra a járványhelyzet, és mik a várakozásai az év második felére?

A válság minden bankot negatívan érint, így az OTP Bankot is. Ilyenkor kiemelt jelentőségű a már említett stabilitás. Emellett azonban folyamatosan elemezzük a helyzetet, és ha kell, újragondoljuk folyamatainkat, áthelyezzük a hangsúlyokat. Ez nemzetgazdasági szempontból is meghatározó, hiszen a hitelezés fenntartása jelentősen segíti a gazdaság újraindulását. Az év második felét a globális és ezen belül természetesen a magyarországi járványhelyzet fogja meghatározni, a várakozások ettől függnek. Kisebb járványveszély esetén már a gazdaság újraindulása lesz a meghatározó, míg annak erősödése esetén az üzletmenet folytonosság biztosítása lesz a prioritás.

 

Hogyan látják jelenleg a munkaerőpiacot? Milyen tendenciák vannak most a bankszektorban?

A bankszektor nemzetgazdasági szempontból is kiemelt iparág. Ezen túl a munkáltatói márkaépítésünk szempontjából is kiemelkedőnek tartom azt, ahogy a veszélyhelyzet idején az OTP Bank felelős munkáltatóként gondoskodott munkatársairól. Ez nem csupán munkatársaink lojalitását erősíti, a fluktuációt csökkenti, hanem a jövendő munkavállalók számára is vonzó lehetőségként tünteti fel a bankot a munkaerőpiacon. A járványhelyzet bekövetkeztével a toborzás és kiválasztási folyamataink intenzitásán csökkentettünk ugyan, de számos esetben került sor tisztán online eszközökkel megvalósított felvételi, onboarding folyamatra. A visszaállást követően természetesen ismét felpörgetjük a kiválasztásokat, ezzel is segítve a válságból történő kilábalást.

 

Hogyan alakultak át a toborzás-kiválasztási folyamataik erre az időszakra? Változtak a kiválasztási preferenciáik a vírushelyzet hatására?

A toborzás-kiválasztási folyamatot teljesen az online platformokra tereltük.  Az interjúkat Zoom-on bonyolítjuk le, amiben szerencsére az interjúalanyok is partnerek és teljesen jól alkalmazkodtak a virtuális interjúkörnyezethez. A kiválasztási preferenciáink azonban nem változtak.

 

Ha most Ön lenne abban a helyzetben, hogy banki területen kell állást keresnie, mit tenne?

Törekednék a válságkezelésben kiválóan vizsgázott, a pénzügyileg stabil és korrekt munkáltatók beazonosítására. Mindezeket figyelembe véve jelentkeznék az OTP Bankhoz.

 

Ezt az interjút főként egyetemisták és pályakezdők fogják olvasni. Ők számolhatnak az OTP Bankkal mint megbízható munkaadóval? Milyen lehetőségeik lehetnek?

Az OTP Bank több mint 70 éve jelen van, így bátran mondhatjuk, hogy stabil, korrekt, de egyben innovatív cég is. A régióban is jelentős bankcsoporttá váltunk az elmúlt években, jelenleg 12 országban vagyunk jelen. Fejlesztéseinknek köszönhetően folyamatosan jelenünk meg az újabb és újabb innovatív megoldásokkal, amelyek könnyebbé, biztonságosabbá és gyorsabbá teszik a mindennapi pénzügyek intézését. Legutóbb például már a lakáshitel igénylést is szinte teljesen sikerült online módon elérhetővé tennünk. Ezeket a fejlesztéseket agilis módon hajtjuk végre, ez egy új munkamódszer, amely a fiatalabb generációk igényeit is figyelembe veszi, a korábbiaknál sokkal több felhatalmazással és mozgástérrel. Nagyon izgalmas ez az időszak, érdemes bármikor becsatlakozni, hiszen számos startuppal, külső beszállítóval vagyunk kapcsolatban, rengeteg dologba tanulhat bele a nálunk dolgozó kolléga, aki eldöntheti, hogy melyik terület érdekli igazán. Sokkal nagyobb átjárás van a különböző funkciók között, mint korábban.

Legtöbb pályázónk részére az egyik legfontosabb szempont, hogy biztos háttérrel rendelkező és folyamatos fejlődési lehetőséget, kihívást biztosító munkahelyet találjanak. Folyamatos törekvésünk eredményeként és a munkavállalóink körében végzett kutatások alapján komfortosan érzik magukat, profi munkakörnyezetben végzik mindennapi tevékenységüket.

Bankunk keresi a már banki tapasztalattal rendelkező szakértő kollégákat, de nyitott a pályakezdő fiatalok felvételére és fejlesztésére is. Emellett gyakornoki programot működtetünk és szívesen fogadunk szakmai gyakorlatra érkező és duális hallgatókat is. Így azt gondolom, a fiatal, motivált, tanulni vágyó leendő munkatársak számára az ideális karrierlehetőségét kínálja az OTP Bank. Érdemes karrierportálunkat rendszeresen felkeresni, hiszen folyamatosan fejlődik a szervezetünk, sok új lehetőség kínálkozik.

Vélemény, hozzászólás?