frissdiplomas

„Csak akkor csináljuk meg, ha valóban EFOTT-ot csinálunk!” – interjú az EFOTT egyik szervezőjével

Sokan fellélegezhettetek, amikor az EFOTT szervezői bejelentették, hogy új dátumot kapott a fesztivál (augusztus 26-30.). De hogyan vészelték át a járvány okozta helyzetet a szervezők és milyen nehézségeket ugrottak meg, mire eljutottak a döntésig? Hogyan érintette mindez a dolgozókat, és neked pályakezdőként milyen lehetőségeid vannak, ha ezen a területen képzeled el a jövődet? Szabó Ádámmal, az EFOTT értékesítési vezetőjével beszélgettünk.

 

  • Mit látsz a környezetedben, hogy reagálnak a fesztiválszervezők a jelenlegi helyzetre?

Már a helyzet legelején jól megfigyelhető volt két irányvonal: alakult egy olyan réteg – és ők voltak a leghangosabbak –, akik arra a vonatra ültek fel, hogy itt világvége lesz és mindenki tönkre fog menni. A taktikusabb többség pedig kivárt, ahogyan mi is tettük, vagy a Sziget Csoport. Az elején ez a két irány volt megfigyelhető, majd a „Ki adja vissza a jegyárakat, és ki nem?” szakasznál további klikkek alakultak. Ettől függetlenül érzékelhető volt egy nagy összefogás is, mint a vendéglátásban, a fesztiválszervezők is egyeztettek egymással a megoldásokról. Amikor kijelöltük az új dátumot nem féltünk attól, hogy átfedés lesz a fesztiválok között, például esetünkben a Fishing On Orfűvel vagy SZIN-nel, ezek ugyanis más-más közönséghez szólnak.

  • Mikor és hogyan készültetek fel Ti a kialakult veszélyhelyzet kezelésére?

Próbáltunk folyamatosan információt átadni a partnereknek és a fesztiválozóknak, mindkét oldalon útjára indítottunk egy kutatást. A fesztiválozók felől egyértelműen az jött vissza, hogy szívesen részt vennének a fesztiválon, nem rettenti vissza őket a jelenlegi helyzet.

A fesztivál megszervezése mindenképp az elsődleges célunk, hisz a végtelenségig nem lehet bezárkózni. Annál is inkább, hisz ha valamiben te vagy az első a piacon, rád emlékezni fognak – a másodikra már nem annyira. A mi célcsoportunk a magyar fiatalok, emiatt könnyebb volt felmérni az igényeket és látni, hogy van nyitottság a részvételre. A külföldi fellépők aránya nálunk minimális, ha a nagyobb neveket meg tudjuk tartani, akkor ezt magyar zenekarokkal kiegészítve olyan élményt tudunk adni, ami EFOTT-szintű. Csak akkor döntöttük el, hogy tényleg belevágunk, amikor bizonyossá vált, hogy valóban EFOTT-ot csinálunk: egy négynapos programot nagyszínpaddal, 100-120 ezer résztvevő számára. Mind a Sukorói Önkormányzat, mind a zenekarok és a szponzorok részéről pozitív volt a fogadtatás.

A teljes munkavállalói állományt fenntartjuk, és egy-két alternatív megoldást is alkalmaztunk a helyzetből kifolyólag. A szabad logisztikai kapacitásainkat, például a teherautóinkat fel tudtuk ajánlani, illetve adománygyűjtéseket is indítottunk. A meglévő szolgáltatásaink szélesítésére kezdtünk fókuszálni és amennyire lehet, előre tervezni.

frissdiplomas
„Csak akkor döntöttük el, hogy tényleg belevágunk, amikor bizonyossá vált, hogy valóban EFOTT-ot csinálunk: egy négynapos programot nagyszínpaddal, 100-120 ezer résztvevő számára.”
  • Milyen lehetőségeket látsz a jelenlegi helyzetben?

A munkaerőpiacon most sok értékes munkavállaló szabadult fel, akikért újra meg kell harcolni.

  • Hogyan alakultak át a toborzás-kiválasztási folyamataitok erre az időszakra?

Egyelőre még nem toborzunk, azonban, ahogy említettem, a teljes munkavállalói állományt fenntartjuk, hiszen nem csak az EFOTT köti le az erőforrásainkat. Az egyetemi tavaszi rendezvényeink, mint a kari napok vagy a különböző sportnapok sajnos a rendelkezések értelmében elmaradtak, de a Pont Ott Partit és a Közgáz Évzárót remélhetőleg meg tudjuk tartani.

Most nagyon fontos a pozitív hozzáállás, szerintem így sokkal könnyebb átvészelni ezt az időszakot. „Nincs semmi baj.” Ezek a szavak együtt negatívak, így kontextusba helyezve viszont pozitív tartalmat képviselnek. 🙂

 

Böngéssz gyakornoki és pályakezdő állások között a frissdiplomas.hu-n! Hozd létre a profilodat, és elküldjük a Neked való munkákat e-mailben!

 

  • Mik a várakozásaid a toborzással kapcsolatban arra az időszakra, amikor megszűnik a karantén?

Ami az EFOTT-ot illeti, a stáb jelentős része egész évben dolgozik, egy másik része pedig az adott időszakban csatlakozik be. Ez nagyjából a rendezvény előtt egy hónappal kezd el élesedni, és a rendezvén végéig tart. Fix csapattal dolgozunk, ezt egészítjük ki diákokkal és önkéntesekkel a fesztivál idejére. Tavaly kiemelkedően jól sikerült az önkéntes toborzásunk. A jelentkezők nemcsak azt látták a lehetőségben, hogy el lehet jönni sörözni, hanem lelkiismeretesen elvégezték a rájuk bízott munkát. Most is fogunk keresni önkénteseket. Azoknál a csapatoknál, akik jelenleg dolgoznak, nem tervezünk bővülést, sem csökkentést, mert optimális a létszám. Természetesen azért nyitott szemmel járunk, mert szerintünk nagyon sok jó szakember került most ki a piacra, akit lehet, hogy érdemes lesz megtalálni egy-egy ajánlattal.

  • Milyen pozíciókba kerestek embereket fesztiválszezonban?

Önkéntes munkára, például az infopultba vagy a szemétszedéshez keresünk diákokat. Vannak olyan pozíciók is, amelyek szakképesítést és egyéb kompetenciákat igényelnek, vegyük például a jegykonténereknél dolgozókat, a back office-t vagy a számlázást és egyéb pénzügyi feladatokat ellátókat. Egy konkrét iroda működik a helyszínen, hiszen jelentős pénzkezelés zajlik. A technikai üzemeltetéshez köthető feladatokra ugyanazok az emberek szoktak lenni évről évre. Nagyon erős közösség alakult ki, majdnem mindenki ismer mindenkit, de ez nem azt jelenti, hogy ne tudna úgymond bárki bekerülni. Fizikai, adminisztratív és pénzügyi pozíciókra is szoktunk keresni embereket, valamint a kiállítókkal foglalkozó supportot a sales csapatunk mellé.

Turizmus-vendéglátás területen dolgoznál? Regisztrálj és töltsd fel az önéletrajzodat a frissdiplomas.hu profilodba, és küldjük a neked való állásokat. Ha nincs éppen a preferenciáidnak megfelelő, akkor küldünk hasonlókat! 🙂

 

  • Mire figyeljen az önéletrajzíráskor az, aki nálatok szeretne dolgozni?

Fontos, hogy kellő magabiztosságot sugározzon, azaz büszke legyen az eredményeire, de ne essen át a ló túloldalára. Nem várjuk el, hogy valaki tíz év tapasztalattal rendelkezzen, ebben a szektorban inkább a soft skillek a fontosak. Ha valakinek nincs szakirányú tapasztalata, de jól be tudja mutatni a kulcskompetenciáit, akkor nyert ügye van. Mondok egy példát: ha egy karszalagszámolónak magas a monotonitástűrő-képessége, az jó pont. 🙂 De ezeket le is kell írni. Az is fontos, hogy jól működj csapatban. A csapatszemlélet és a szakmai kompetenciák senkinél sem tesznek ki 50-50%-ot, azonban fontos, hogy ezek valamennyire kiegyenlítettek legyenek. Többféle elképzelés létezik, van, aki azt mondja, szakmailag sok mindenre meg lehet tanítani embereket, emberileg viszont erre kevés a mozgástér. Szerintem mindent lehet formálni.

  • Milyen pozíciókra vesztek fel pályakezdőket?

A több monotonitást igénylő feladatokra, és ahol egy-egy hibának nincs akkora negatív hatása, mert ez azért mindig benne van a pakliban. Gyakran jelentkeznek hozzánk olyan egyetemisták, akik a HÖK-ben vagy valamilyen diákszervezetben töltenek be pozíciót, mert nekik van tapasztalatuk a szervezésben, tudják, milyen csapatban dolgozni és a célcsoportot is jobban ismerik. Mindenképpen előny, ha ilyen tapasztalattal jelentkezik valaki.

  • Mit tanácsolnál azoknak, akik interjúra készülnek hozzátok?

Az interjún már csak az emberi tényező számít. Megvan a szimpátia? Határozott a jelölt, rendelkezik a „can-do” attitűddel? Lelkiismeretesen elvégzi majd a kapott feladatokat? Ha ezekre igen a válasz, akkor együtt mehetünk tovább. Fontos az is, hogy a jelölt tudjon azonosulni a márkával és bele tudjon helyezkedni, ehhez elengedhetetlen, hogy valamennyire utánunk olvasson. Vannak, akik ezt nagyon túljátsszák, és minden statisztikát betanulnak – azért túlzásba sem kell esni. 🙂 De nem árt, ha tudja, minek a rövidítése az EFOTT.

  • Számít a diploma, vagy a tapasztalat többet nyom a latban?

Sok olyan kollégánk van, aki végzettség nélkül kezdett el dolgozni nálunk, majd az EFOTT mellett fejezte be az egyetemet. Magasabb pozícióknál természetesen elvárás a diploma. Szerintem az egyetem kiváló arra, hogy adjon egy szemléletet és módszertani rálátást kapj a szektorra, de nem az egyetemen fogod megtanulni, hogyan legyél jó marketinges vagy épp menedzser, ezt csak az élettapasztalat tudja megadni. A kérdésre válaszolva, ha megvan a szakmai kompetenciája, és be tud illeszkedni a csapatba, akkor őt keressük.

  • Ha most Te lennél abban a helyzetben, hogy pályakezdőként turizmus-vendéglátás területen kell állást keresned, mit tennél?

Ideiglenesen keresnék egy jobban prosperáló szektort a turizmus-vendéglátás területén belül. Ha ezen kívül tanácsot kéne adnom, akkor hadd mondjam el az én példámat: 17 évesen kezdtem el diszkózni, több, mint 10 évig ebben a szektorban dolgoztam. Elkezdtem bulikat szervezni, ahová meghívtam a gimi menő arcait. Ezek eleinte kb. 50 fős rendezvények voltak, majd lassan kinőtték magukat, és már 400-an jöttek el. Ezzel már oda tudtam menni egy hely tulajához, és felajánlani neki, hogy havonta szervezek neki egy 400 fős bulit, ő pedig megvette az ötletet. Persze, ez nem egyszerű, főként a mostani generációnak, hiszen ők azonnal megkapnak mindent. Ez nem az ő hibájuk, így működik a rendszer. Az én gyerekem már bármit megnézhet az HBO Go-n, mert elérhető. A mi időnkben még csak a tévé maci volt, és arra is várni kellett. Pedig én sem vagyok öreg, még csak harminchárom. J Ha az ember mindent azonnal elér, akkor a munkaerőpiaccal kapcsolatban is máshogy alakulnak az elvárásai. Fontos, hogy legyen türelmed valamilyen produktumba időt és energiát fektetni, amit utána büszkén mutogathatsz. Szerintem ezzel lehet a leginkább kitűnni.

  • Hol találhatják meg a nyitott pozícióitokat az érdeklődők?

Június közepétől lesznek kihirdetve a pozícióink, ezeket a közösségi csatornáinkon osztjuk meg. Szóval kövessetek minket Facebookon! 😉

 

Segítünk, hogy a jelen helyzetben stresszmentes lehessen a munkakeresés! Nézd meg, milyen állások várnak jelenleg a szektorban, és ha nem találod a neked tetszőt, regisztrálj, hogy értesíthessünk a neked valókról!

 

Szerző: Kurinyec Anna

Vélemény, hozzászólás?