videóinterjúra

Állásinterjú videóchaten?! Íme 5+1 tipp a sikeres felkészüléshez

A videóinterjúk egyre gyakoribbá válnak, hiszen mind munkavállalói, mind munkáltatói oldalról időhatékonyak, emellett jelenleg a járványhelyzet miatt is több vállalat alkalmazza az interjúztatás ezen formáját. Amikor egy videóinterjúra készülsz, nem kell otthonról elmenned, ám ez nem jelenti azt, hogy nem is kell készülnöd rá. Akárcsak egy személyes interjú esetében, itt is van jó pár tanács, melyet érdemes megfogadni.

 

1. Válassz megfelelő környezetet!

Több dologra is érdemes figyelni, amikor kiválasztod, melyik helységben szeretnél interjúzni otthonodban. Először is, igyekezz minél letisztultabb háttért választani. A túlságosan személyes tárgyakat, képeket a személyes interjúra sem vinnéd magaddal, tehát igyekezd azokat látóhatáron kívül helyezni. Így az interjúztató is csak rád fog fókuszálni, nem fogja a környezet elterelni a figyelmét. Ezenkívül válassz olyan helyet, ahol megbízható az internetkapcsolat és nem túl zajos a környezet. A jó megvilágítás (lehetőleg természetes fény) előnyös oldaladat mutatja meg.

 

2. Teszteld a beállításokat!

Mielőtt élesben fogadnád a videóhívást, teszteld az adott program működését, ahol majd a videóinterjú zajlani fog. A kamerát szemmagasságba állítsd be, amennyiben pedig telefonról tervezel interjúzni, tegyél alá néhány könyvet. A legjobb, ha megkéred egy barátodat, hogy segítsen neked, teszteljétek a hangot, a kamerát és a felület működését. Minél több tényezőt kontrollálhatóvá teszel és minél magasabb fokú a felkészültséged, annál kisebb lesz a stressz szint, amit átélsz.

 

3. Távolítsd el a zavaró ingereket!

Minél letisztultabb a környezeted, annál jobban tudod koncentrálni a figyelmedet. Elég, ha egy pohár víz és esetleg egy jegyzetlap van előtted.

 

Böngéssz gyakornoki és pályakezdő állások között a frissdiplomas.hu-n! Hozd létre a profilodat, és elküldjük a Neked való munkákat e-mailben!

 

4. Készülj úgy, akár egy személyes interjúra!

Azaz öltözz fel elegánsan, úgy, akár egy személyes interjúra, ugyanis az, hogy milyen ruhában vagy, befolyásolja a viselkedésed. A professzionális megjelenés javíthatja a teljesítményedet, általa komolyabban veszed a helyzetet, mintha pizsamaalsóban ülnél.

 

5. Érkezz 10 perccel előbb!

A videóinterjúra is érvényes, hogy jobb, ha nem úgy esel be, hanem előtte néhány perccel már készen állsz, veszel néhány mély levegőt és rendezed a gondolataidat. Ráadásul, ha időben elhelyezkedsz és észreveszed, hogy valami nem úgy működik, ahogy kellene, akkor még mindig van lehetőséged gyorsan megoldást találni.

 

5+1. Figyelj a szemkontaktusra!

Többek között emiatt is fontos, hogy szemmagasságban legyen a kamera. Törekedj arra, hogy a kamerába nézz, mert az magabiztos, jó benyomást képes kelteni. Emellett ne feledkezz meg a nonverbális jelzésekről, melyek egy virtuális helyzetben is legalább annyira fontosak, mint élőben. Bólogatással, mosolygással segítheted megteremteni a pozitív légkört.

 

Szerző: Novák Dóra

Vélemény, hozzászólás?