diákszervezet

Mit tehet érted turizmus-vendéglátósként egy diákszervezet? – interjú

Turizmus-vendéglátásban dolgoznál? Érdekel, mit tehet egy diákszervezet a gyakornokokért és a pályakezdőkért a koronavírus-helyzettel összefüggésben? Milyen előnyökkel járhat a diákszervezeti tagság turizmus-vendéglátás szakosként? – A Corvinus Tourism Club elnökével, Nagy Simonnal interjúztunk.

A diákszervezetekről sokakban még mindig a koleszos bulik vagy az amerikai filmekben látható zsarnokoskodó lány- és fiúszövetségek rémképei élnek. A közösségfókuszú diákszervezetek társadalmi szerepe tagadhatatlan, azonban ma már számos szervezet létezik, akik a szakmai fejlődést és a kapcsolatépítést is zászlajukra tűzték.

A CTC – Corvinus Tourism Club (az ország első és legnagyobb turizmussal és vendéglátással foglalkozó egyetemi diákszervezete) elnökével, Nagy Simonnal interjúztunk, aki elmondta, jelentős szerepet éreznek magukénak a turizmus-vendéglátás szektorban kialakult helyzet megoldásában. Arra igyekeznek rávilágítani, mennyire fontos, hogy a cégek továbbra is gyakornokokat és pályakezdőket alkalmazzanak, valamint meséltek a jelenleg zajló projektjeikről – köztük a velünk készített podcastről is 🙂 – és tippeket adtak, hogyan maradhatsz a pályán.

 

Hogyan érinti az egyetemi diákszervezetek működését a jelenlegi helyzet?

A CTC – Corvinus Tourism Club pont abban az iparágban tevékenykedik, amit a leginkább sújtott a koronavírus-krízis. Mint minden hallgatói közösség, mi is küzdöttünk azzal, hogy a második otthonunk, az egyetem, ahol a rendezvényeink és programjaink nagy részét szervezzük – zárva van. Ugyanakkor mostanra már büszkén mondhatom, hogy ezt a kihívást megugrottuk. Sikerült digitális szervezetté válnunk és a működésünk 100%-át az online térbe áthelyeznünk. Ehhez hatalmas segítséget adott ernyőszervezetünk, a Youth Business Group.

 

Hogyan érint titeket, hallgatókat és munkaerőpiacra frissen kilépőket a jelenség?

Sajnos azt tapasztaltam, hogy a környezetemben minden a turizmus területén dolgozó gyakornokot elbocsátottak már, akár hotelben, étteremben, utazási irodában vagy légitársaságnál dolgoztak. Meg lehet érteni a cégeket, hiszen jelenleg a túlélésért küzdenek és mi voltunk számukra a „feláldozhatók”. Egyelőre nem várható el, hogy a fiatalok problémáival foglalkozzanak, hiszen a turizmus-vendéglátás egésze bajban van. A gyakornokok ügyével mégis mielőbb foglalkozni kell, hogy az érintett fiatalok a turizmus-vendéglátásban maradjanak és a koronavírus járványt követően visszatérjenek a szakmába, ne váljanak már pályakezdés előtt pályaelhagyóvá, ne költözzenek külföldre a biztosabb megélhetés reményében.

 

Mit látsz a környezetedben, hogy reagálnak a partnereitek a veszélyhelyzetre?

Hálával tartozunk partnereinknek, hiszen teljes mértékben rugalmasak velünk az olyan együttműködések kapcsán, mint a tréningek és előre lebeszélt rendezvények. Ezeknek a nagy részét Zoomon és a közösségi médián keresztül sikerült is levezényelnünk. Két komolyabb eseményünket, a Tourism Club Gálát és az I. Nemzetkép és Turizmus Konferenciát pedig az őszi félévre halasztottuk. Lemondanunk szerencsére egy eseményt sem kellett.

 

Mivel foglalkozik ezekben az időkben a diákszervezetetek?

Részben ugyanazzal, mint eddig is: a szakmánk sztárjait interjúvoljuk meg és hívjuk el a nagyközönség számára szerepelni eseményeinken. Tagjainknak tréningeket tartunk és személyre szabott karrierutakon bővítjük szakmai tudásukat partnereink és tehetséggondozó programunk által. Csak most mindez online formában zajlik.

Face-to-face rendezvények helyett podcasteket szervezünk le. Ebben a félévben például Flesch Tamással, a Continental Csoport tulajdonosával és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnökével beszélgettünk el a fiatalok jövőjéről az ágazatban, de virtuális vendégünk volt még Magács László, akivel a kulturális turizmus jelentőségéről, valamint a TRIP Hajó és Első Magyar Karantén-színház szerepvállalása is szóba került. No meg veletek is készült egy epizód többek között, hogy mit lehet tenni a gyakornokokért, amit hamarosan Facebook oldalunkon is közzé fogunk tenni. 🙂

Tudjuk, hogy nem könnyű ez az időszak, ezért a frissdiplomas.hu-val szeretnénk stresszmentessé tenni a munkakeresést. Elsőként a ? turizmus-vendéglátás ? szakosoknak szeretnénk segíteni. Katt a legfrissebb állásajánlatokért és szakmai tippekért! >>

De a rendes működésünkön és azon túl, hogy példát mutatunk a fiataloknak és az iparágnak, hogy ne adják fel a reményt, hisszük, hogy ezekben a nehéz időkben a cégeknek a legkisebb segítség is munkahelyek megtartását jelentheti. Éppen ezért elindítottuk a #fiatalokaturizmusért kampányunkat, amivel az a célunk, hogy az egyetemistákat becsatornázzuk az olyan szakmai kezdeményezések mögé, mint a Magyar Turisztikai Ügynökség #jótettem kampánya, ami a vendéglátást hivatott segíteni, és ösztönözni mindenkit, hogy rendeljenek házhoz kedvenc éttermükből, illetve a rendezvényszervezők és szállodák #nemonddle kampányát is felkaroltuk, ami pedig arra biztat, hogy foglalásunkat későbbre halasszuk és ne töröljük. Ezekhez kisfilmet csináltunk, ami közel százezres eléréssel rendelkezik és figyelemfelhívó Facebook keretet is szerkesztettünk.

 

Mi az a cél, amit szeretnétek elérni a következő hónapokban?

Rövidtávon a #fiatalokaturizmusért kampány kiterjesztéseként a belföldi turizmus és vendéglátás újjáélesztésére koncentráló üzenetekkel szeretnénk felpörgetni a fiatalokat. Ehhez az olyan újgenerációs közösségi médiák, mint az Instagram és a Tiktok kiterjesztett valóság (AR) funkcióit is fel szeretnénk használni.

Mi a küldetésetek hosszabb távon? 🙂

Szeretnénk a turizmus oktatáson belüli komolyabb strukturális problémákra is felhívni a döntéshozók figyelmét, ugyanis itt tapasztalható a legnagyobb lemorzsolódás. Ötből mindössze egy diák végzi el a vendéglátóipari OKJ-t és a gazdasági szakokon belül a Turizmus-vendéglátás szakon végzettekre vár a diploma után a legalacsonyabb kezdőfizetés. Vegyük ehhez hozzá a kellemetlen munkakörülményeket, a feketén és szürkén foglalkoztatást is, és máris látjuk, hogy „békeidőben” miért olyan hatalmas a munkaerőhiány az ágazatban.

Mi azt szeretnénk, hogy az olyan szakmai szervezetek, mint a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Turisztikai Szövetség ilyen jövőbe mutató problémákkal is foglalkozzanak, különben fennáll a veszélye annak, hogy nem lesz kivel visszaépíteni az ágazatot. Ez ügyben egyébként már benyújtottuk nekik és más illetékes szerveknek is a Turizmus Kiválóság Ösztöndíj tervezetét, mely a Nemzeti Jogász Kiválóság és a Magyar Nemzeti Bank Kiválóság ösztöndíj mintájára és azzal hasonló költségkerettel és ugyanannyi ösztöndíjassal a turizmus területén tanuló tehetséges fiatalokat is elismerné és perspektívát adna nekik, hogy érdemes továbbra is idehaza és a pályán maradniuk. Reméljük a járvány lecsengését követően érdemben is megindulhat részükről az egyeztetés.

 

Mennyire befolyásolja a működéseteket az egyetem és a távoktatás – most, hogy egyébként is sok a változás a Corvinuson?

Ki kell emelni a Budapesti Corvinus Egyetem példás hozzáállását a kérdéshez. Már a krízist követő első hetekben elkezdtek megoldásokon dolgozni és lehetővé tették, hogy azok a turizmus szakos hallgatók, akiknek most lenne aktuális a szakmai gyakorlat, akár előzetes munkatapasztalat alapján is el tudják azt fogadtatni, vagy méltányossági alapon rövidítést kérhetnek az időtartamra.

 

Miért érdemes csatlakozni a szervezetetekbe hallgatóként?

Fontos itt megemlíteni, hogy jelenleg már két turizmusos diákszervezet közül is választhatnak a hallgatók. A CTC – Corvinus Tourism Club a Corvinus Egyetemen működik, a BTC – Budapest Tourism Club pedig a Budapesti Gazdasági Egyetemen. Idén valószínűleg sikerül a Metropolitan Egyetemen is megvetni a lábunkat, középtávon pedig minden olyan hazai egyetemen jelen leszünk, ahol turizmus oktatás folyik. Hosszútávon pedig ezzel párhuzamosan történő nemzetközi terjeszkedésünket is elkezdtük már a Youth Business Group segítségével megtervezni, így nem csak hozzánk lehet jelentkezni. De aki a Corvinuson tanul, neki nyilván mi vagyunk a legkényelmesebb lehetőség. 🙂

Egy biztos, akár a turizmus érdekel, akár valami más, a diákszervezetezés megadja azt, amitől az egyetemi éveitek a közhelyhez méltóan a legjobbak lesznek: az összetartó társaságot és a barátokat. Már csak ezért is javaslom, hogy lépjetek be egy hallgatói szervezetbe!

Corvinus Tourism Club pedig egy olyan elhivatott közösség, ahol az életre szóló élmények és barátságok mellett befolyásos szakmabeliekkel ismerkedhettek meg, akik megalapozhatják a jövődet, ha a turizmus területén képzelitek el a karriereteket! Hiszen a mi kurzusainkon az egyetemen tanult tudást közvetlen a szakma sztárjaitól és a legsikeresebb cégek vezetőinek gyakorlati tapasztalataival egészíthetitek ki. Mindezt úgy, hogy nem csak belekóstolhattok a rendezvényszervezésbe, HR-be, marketingbe és sales-be, hanem akár több tucat fős csapatokat is irányíthattok, így olyan tudás és vezetői tapasztalat birtokába kerülhettek, ami hatalmas versenyelőnyt fog nektek jelenteni a munkaerőpiacon.

Megmutatjuk a lehetséges életpályákat és első kézből értesülhettek a szakmai gyakorlati és munkalehetőségekről. Tőlünk és partnereinktől minden hasznos tudást megkaphattok, gyakorlati tréningek és projektek keretében. Mindezt olyan környezetben, ahol mindenkit támogatunk és inspirálunk arra, hogy merjen tenni a céljaiért és a lehető legtöbbet tudja kihozni magából és olyan kiemelkedő projekteket vigyünk véghez, amire a turisztika szakmának oda kell figyelnie, hiszen friss gondolatainkkal, kezdeményező készségünkkel nekik is az iparágat átformáló értékeket tudunk teremteni.

 

Milyen hallgatók jelentkezését várjátok?

Nemcsak a turizmus-vendéglátás területéről, hanem tényleg bármelyik szakról várjuk a jelentkezőket, akiket érdekel az utazás, a vendéglátás és a gasztronómia, és szívvel-lélekkel szeretnének egy szuper közösségben tevékenykedni, fejlődni.

 

Mit tehetnek a cégek azért, hogy megkönnyítsék a hallgatók és a pályakezdők helyzetét a szektorban?

Továbbra is adjanak lehetőséget a diákoknak bizonyítani rátermettségüket és alkalmazzanak gyakornokokat és friss diplomásokat! Hosszú távon ez mindannyiunk érdeke.

 

Mit tanácsolnátok azoknak a pályakezdőknek, akik most lépnek ki a turizmus-vendéglátás szektorba?

Ha a turizmusban szeretnétek dolgozni, akkor semmiképp se adjátok fel az álmaitokat még akkor sem, ha a most nehéznek tűnik az ágazat helyzete. Ahogy első podcastünkben Flesch Tamás is hangsúlyozta, fiatalok nélkül nincs szakma és elképzelhetetlen a jövő! Kitartást skacok! Hamarosan ismét szükség lesz ránk. 🙂

Turizmus-vendéglátásban dolgoznál? Segítünk, hogy a jelen helyzetben stresszmentes lehessen a munkakeresés! Nézd meg, milyen állások várnak jelenleg a szektorban, és ha nem találod a neked tetszőt, regisztrálj, hogy értesíthessünk a neked valókról!

 

diákszervezet

Vélemény, hozzászólás?