pénzügy

Milyen kilátásokkal számolhatsz a pénzügyi szektorban? – interjú a KPMG-vel

Pénzügy-számviteli területen szeretnél elhelyezkedni? Érdekel, hogyan birkózik meg a koronavírus okozta helyzettel egy nagy pénzügyi tanácsadó cég? Nagy-Hencsey Rita, a KPMG toborzásért felelős HR Business Advisorja válaszolt kérdéseinkre.

Hogy látod jelenleg a munkaerőpiacot? Milyen tendenciák vannak most a pénzügyi szektorban?

Azon potenciális jelölteknél, akiknek a jelenlegi helyzetben is biztos a pozíciójuk, némi visszaesés tapasztalható a munkahely váltási hajlandóságban. A cégek pedig átfogóbb tervezéssel, átgondolással indítanak el egy-egy újabb keresést.

Mit látsz a környezetedben, hogy reagálnak a munkáltatók a jelenlegi helyzetre?

Többféle stratégia működik egyidőben, ami leginkább a munka jellegétől vagy a munkáltató rugalmasságától és felkészültségétől is függ. Akik tehették, otthoni munkavégzést biztosítottak a munkavállalóiknak és ebben a munkaformában igyekeznek helytállni a kialakult helyzetben. A velünk kapcsolatban álló cégek közt vannak olyanok is, akik egy időre kénytelen voltak teljesen felfüggeszteni egyes feladatok ellátását, vagy a jelenlegi helyzetben a megrendeléseik visszaesése okán a kollégáik megtartásával küzdenek. Másoknak minimális változtatás mellett ugyanúgy folytatniuk kell a munkát, a feladataikat a szokásos módon kell elvégezniük.

Mikor és hogyan készültetek fel a kialakult veszélyhelyzet kezelésére?

Már a vírus magyarországi megjelenése előtt elkezdtünk felkészülni az esetlegesen kialakuló helyzetre. Első körben az IT eszközeinket erősítettük meg és teszteltük annak érdekében, ha mindenkinek otthonról kell ellátnia a feladatait, akkor is zavartalanul működjenek a rendszerek. Ezzel majdnem egyidőben ellenőriztük a munkafolyamatainkat, azonosítottuk a távolról nehezen ellátható részeket illetve megtettük a szükséges változtatásokat, letöltöttük a megfelelő programokat, kevésbé tapasztalt munkatársaknak tréningeket és segédanyagokat biztosítottunk a távoli elérésekhez.

 

Böngéssz gyakornoki és pályakezdő állások között a frissdiplomas.hu-n! Hozd létre a profilodat, és elküldjük a Neked való munkákat e-mailben!

 

Milyen lehetőségeket látsz ebben a jelenlegi helyzetben?

A mindennapos otthonról végzett munka, ugyan nagy próbatétel elé állítja a kollégákat, de úgy gondolom ez egy jó lehetőség arra, hogy ezt a foglalkoztatási formát is kipróbáljuk és a jövőben az erre irányuló kezdeményezéseket rugalmasabban tudjuk kezelni. Továbbá a kialakult helyzet még inkább mindenkit arra ösztönöz, hogy jobban odafigyeljünk egymásra, támogassuk a munkatársainkat a feladataikban és lelkileg is. Mivel nem találkozunk napi szinten, így még fontosabbá vált az írásbeli visszajelzés, köszönet nyilvánítás, bízom benne, hogy ezt a szokást a veszélyhelyzet múlásával is fent tudjuk tartani.

Mire kell most jobban odafigyelnie a munkaszerződés átnézésekor egy munkavállalónak?

Nálunk a munkaszerződések nem változtak; amire a helyzettől függetlenül minden leendő munkavállalónak oda kell figyelnie, pl. hogy annak tartalma megfelel-e a megállapodásuknak és aláírás előtt kérdezzen bátran, tisztázzon minden felmerülő kérdést, ha szükséges vegye igénybe tapasztalt szakember segítségét is.

Hogyan alakultak át a toborzás-kiválasztási folyamataitok erre az időszakra?

A kiválasztási folyamatunk lépéseiben nincs változás, csupán átköltöztünk az online térbe. A pályázók telefonos előszűrése után online felületen interjúzunk, így a jelöltek is kényelmesen, az otthonukból tudnak becsatlakozni a beszélgetésbe. Az elmaradt állásbörzéket pedig különböző online webinárokkal igyekszünk pótolni, ahol az érdeklődők, érdekes, hasznos információkat tudhatnak meg a KPMG szolgáltatásairól és vállalati kultúrájáról.

Milyen pozíciókba kerestek embereket, ha van ilyen?

A toborzásunk nem állt le, így továbbra is várjuk a lelkes pályakezdők jelentkezését több szakmai területre, valamint tapasztalt szakembereket is keresünk a karrieroldalunkon meghirdetett pozíciókra. A Jelenleg is nyitott lehetőségeink, az alábbi linken érhetők el: 

 

pénzügy

Változtak a kiválasztási preferenciáitok a vírushelyzet hatására?

Nem változott a kiválasztási preferenciánk, továbbra is szakmailag igényes, nyitott és motivált pályázókat keresünk csapatainkba. Az újonnan belépő kollégáink zavartalanul meg tudják kezdeni a munkájukat, az eszközeik és a munkaszerződésük átvétele után, otthonról, online betanulási folyamatban vesznek részt.

Szerinted hogyan fognak változni a jelenlegi munkaerőpiaci tendenciák az elkövetkezendő időszakban? Mik a várakozásaid arra az időszakra, amikor megszűnik a karantén?

Azt gondolom, hogy az embereknek időre lesz szüksége ahhoz, hogy ismét bátran keressenek új kihívásokat. Véleményem szerint még egy ideig biztosan a stabilitás és megbízhatóság lesz az álláskeresők cégek felé támasztott elváráslistájának élén.

Ha most Te lennél abban a helyzetben, hogy pénzügyi területen kell állást keresned, mit tennél?

Megnézném a KPMG jelenleg nyitott pozícióit és jelentkeznék!?

 

Szeretnél értesítést kapni a Neked való friss állásokról? Regisztrálj a frissdiplomas.hu-ra, és iratkozz fel Álláshírnökünkre!

Vélemény, hozzászólás?