networking

Mire jó az egyetem? Networkingelj, mint a profik!

Lássuk, már egyetemistaként mit tehetsz a gyümölcsöző kapcsolati háló építéséért. Hidd el, később meghálálja magát!

… a projektmunkákban:

Az egyetemi csoportmunkákat sokan a „kötelező, le kell tudni” kategóriába sorolják. Méltatlanul. A projektmunkák során lehetőséget kapsz arra, hogy kipróbáld, hogyan működnél együtt másokkal egy csapatban, egy munkahelyen. Visszajelzések begyűjtésére is jó alkalom, hiszen kiderítheted, mások hogyan vélekednek az erősségeidről, hozzáadott értékedről. Megtudhatod, mik a fejlesztendő területeid, mit csinálsz szívesen – inkább kidolgozod a megoldást, esetleg vezető szerepet vállalsz, koordinálsz?

Ne felejtsd el, hogy akikkel együtt dolgozol, (majdnem) ugyanakkor kerülnek ki a munkaerőpiacra, mint te! Lehet, hogy az egyik csoporttag éppen annál a vállalatnál fog dolgozni, ahová beadod majd a jelentkezésedet. Ugye te sem akarod, hogy azt ecsetelje az interjúztatódnak, hogyan próbáltál meg kibújni mindig a feladatok alól?

… előadásokon:

Nézz utána a tanáraidnak! Nem kell stalkerré válnod, de jó, ha tudod, mi az adott ember szakterülete, a későbbiekben még jól jöhet szakdolgozati témaválasztáskor, vagy akár konzulens felkéréskor. Ha érdekel egy téma, az előadás végén nyugodtan kérj szakirodalmat. Az egyetemi tanárok többsége mellékállásban ad elő, emellett sokan a vállalati életben tevékenykednek. Ki tudja, mikor fog jól jönni ez az ismerettség. Ha látja, hogy az órákon is megbízható, szorgalmas vagy, nyugodt szívvel ajánlana akár egy pozícióra is.

Gazdasági és pénzügyi gyakornoki állások
Informatikai gyakornoki állások
Mérnöki és műszaki gyakornoki állások
SSC állások jó nyelvtudással

…a közösségi médiában:

Regisztrálj LinkedInre, ez a közösségi hálózat ugyanis az egyik legjobb mód a kapcsolatépítésre. Egy egyedi profil kiépítésével bemutathatod szakmai érdeklődésedet, és bejegyzéseket olvashatsz a szakma képviselőitől. Facebookon kínosnak hat olyan embereket bejelölnöd, akiket nem ismersz, azonban LinkedInen ezt megteheted a hasonló területen dolgozókkal, ez a közösségi oldal ugyanis éppen ezért jött létre. Használd a különböző funkciókat mint az endorsement és a recommendation! Az előbbinél megadhatod legfontosabb készségeidet, és ezeket mások igazolni is tudják. Utóbbi ajánlást jelent – ha jelenleg dolgozol valahol, kérd meg kollégáidat, írjanak rólad pár sort.

Keress olyan Facebook csoportokat, amelyekben minőségi tartalmakat osztanak meg az érdeklődésednek megfelelő szakterületről. Természetesen te is csak olyan szövegeket ossz meg, amelyek értéket képviselnek, te sem akarod, hogy egy helyesírási hibáktól hemzsegő írást kössenek hozzád. Ha valamiről van véleményed, bátran kommentáld, hivatkozz cikkekre.

…eseményeken, konferenciákon:

Színt szeretnél vinni az unalmas egyetemi előadásokba? A Facebook biztos neked is számtalan eseményt ajánl, ahol profi szakemberek adnak elő naprakész témákban. Nincs kivel menned? Nézd meg, kik érdeklődtek az esemény iránt, és bátran írj rájuk. Nem csak velük építhetsz ki jó kapcsolatot, de az előadóval is érdemes beszélgetned, amire az alkalom végén általában van is lehetőség. Olvass utána az adott témának, hogy kialakuljon róla a saját véleményed. Így, ha valami meglepőt hallasz, tudsz kérdezni, így konkrétan arra kaphatsz választ, ami neked értékes. Ezeket a kérdéseket akár előre is összeírhatod magadnak.

…diákszervezetek tagjaként:

Ki ne akarna saját magához hasonló érdeklődésű egyetemistákkal együtt dolgozni? Ne csak a közösség miatt csatlakozz, érdemes olyan szervezetet választanod, akik jó szakmai kapcsolatokkal rendelkeznek, olyan előadókat hívnak el, akiket akár te is követsz. Nagyon jó kapcsolatokat lehet egy ilyen szervezetben szerezni, ami sorsdöntő lehet a jövőbeni karriered szempontjából.

Ne félj élni a szembejövő lehetőségekkel, használd ki az egyetemi kapcsolatokat, ezekből lehet ugyanis a legtöbbet tanulni. Az itt szerzett ismeretek egész életeden át elkísérhetnek, és a legváratlanabb helyzetekben tudsz rájuk támaszkodni. ?

Vélemény, hozzászólás?