frissdiplomas

5+1 platform a hatékony munkakereséshez

Te milyen forrásból tájékozódsz a lehetőségeidről álláskereséskor? Ha csak 1-2 portálon nézelődsz, könnyen eleshetsz életed lehetőségétől! Mutatjuk, milyen felületeket miért érdemes használnod!

1. Élj a kapcsolatrendszered adta előnyökkel!

Mielőtt azt mondanád, hogy ciki ismerősöket megkérdezni, tudnak-e valamilyen lehetőségről, gondolj bele abba, hogy fordított helyzetben Te is szívesen segítenél! Nyugodtan megkeresheted a távolabbi rokonaidat, volt sulis évfolyamtársaidat/csoporttársaidat vagy azokat, akikkel együtt jársz edzeni, kirándulni, bulizni. Ki tudja, hátha épp van egy jó javaslatuk! Ha egyik ismerősöd pont annál a cégnél dolgozik, ahová régóta szeretnél bekerülni, előfordulhat, hogy olyan pozícióra is be tud ajánlani, amit még meg sem hirdettek,

2. Vegyél részt szakmai rendezvényeken!

Ezek az alkalmak nem csupán arra jók, hogy frissen tartsd a tudásod, hiszen lehet, hogy pont azzal az emberrel futsz össze, aki segíteni tud. Természetesen nem egyszerű feladat ismeretleneket leszólítani, az eredmény azonban annál nagyobb. A beszélgetést csak elindítani nehéz, ehhez azonban jó témaalapot adhatnak az előadások, amelyeket már csupán egy lépés összekötni saját szakmai tapasztalataiddal. És persze álláskeresési szándékoddal! 🙂

3. Látogass ki egy karrierrendezvényre!

Az előző pontnak egy még kézenfekvőbb verziója, ha kifejezetten olyan rendezvényre látogatsz el, ahol az álláskeresők és – kínálók egymásra találását segítik a szervezők. A JOBVERSE Állásbörzén jó esélyed van azt a céget is megtalálni, amely álmaid munkahelyét kínálja. A legnevesebb kiállítók ajánlatai között válogathatsz szeptember 21-22-én a BOK „A” rendezvénycsarnokban, sőt, különféle izgalmas programokon is részt vehetsz.

4. Regisztrálj LinkedIn-re!

A LinkedIn az egyetlen karrieroldal, ahol nem ciki fent lenned akkor sem, ha van állásod, de már elgondolkoztál a váltáson. Beállíthatod, hogy éppen a karriered mely szakaszában vagy (aktívan állást keresel/néha nézelődsz/nem vagy nyitott ajánlatokra). Ha nem vagy kifejezetten extrovertált, a LinkedIn a kapcsolati hálód építésére is szuper lehetőség lehet. Referenciákat is írhatnak rólad előző munkaadóid, kollégáid.

5. Cégek karrieroldalai

Feltehetően a cégek ide töltik fel először nyitott pozícióikat, és csak ezután fordulnak külső állásportálokhoz. Itt a legnagyobb az esélye, hogy nem találkozol a hirdetések között már betöltésre került pozíciókkal. Hátránya, hogy nem mindegyik vállalat teszi fel részletesen az aktuális pozíciókat a netre, sokszor csak egy általános jelentkezést tudsz leadni (vagy még azt sem).

6. Szakmai Facebook csoportok

Te is számtalan időt töltesz el a közösségi oldalon anélkül, hogy valami hasznosba vágnád a fejszédet? Talán még nem is gondoltál rá, hogy az „efbé”-t használd álláskeresésre, pedig itt garantáltan a legfrissebb állások jönnek veled szembe, sőt, mégcsak a levelezésedet sem kell megnyitnod, hiszen amúgy is böngésznél a Facebookon. A posztok itt lényegre törőbbek, könnyen eldöntheted, érdekel-e a lehetőség, sőt, a kérdéseidet akár azonnal felteheted kommentben!

Nézz szét a frissdiplomas.hu területre szabott szakmai Facebook csoportjaiban, és találd meg álmaid állását! 

Gazdasági és pénzügyi gyakornoki állások
Informatikai gyakornoki állások
Mérnöki és műszaki gyakornoki állások
SSC állások jó nyelvtudással

Vélemény, hozzászólás?