diákmunka

Milyen hatással lesz a veszélyhelyzet okozta válság a diákmunkákra?

Ahogy az várható volt, a járvánnyal együtt járó gazdasági válság első áldozatai közét tartoznak a diákmunkások is. Az ő pozícióik a leginkább „feláldozhatók” a munkáltató szempontjából, ráadásul mivel a távoktatás miatt sokan hazautaztak vidékre, így diákmunkára jelentkezőből is kevesebb akad.

Cikkünkben most megpróbáljuk felvázolni, hogy milyen hatásai lesznek ennek a helyzetnek a diákmunka tekintetében.

 

2008 tanulságai a diákmunkával kapcsolatban

Bár ez a válság a prognózisok szerint keményebb lesz, mint a 2008-as volt, biztosan lesznek hasonló, paralel folyamatok, így érdemes azt is megvizsgálni, milyen hatásokkal járt az előző komoly recesszió a diákmunka világára.

Mivel családok tömegei fognak pénzügyileg nehéz helyzetbe kerülni, így több diák is kényszerül majd arra, hogy munkát vállaljon. Emiatt diákmunkásként is nagyobb verseny fog kialakulni a beölthető munkahelyekért.

A 2008-as válság alapján várható a diákmunka területén azonban egy pozitívnak nevezhető folyamat is: azok a vállalatok, ahol a munka mennyisége változatlan marad, viszont költségcsökkentésre kényszerülnek, ott felülvizsgálják, hogy mely munkafolyamatok lennének elvégeztethetők diákmunkásokkal – így ott nőni fog rájuk a kereslet.

Könnyen lehet, hogy munkát vállaló diákok százalékának célpontja a válság alatt a korábbiakhoz képest is még inkább Budapest lesz. A vidéki városokban ennek megfelelően nem lesz akkora verseny a munkahelyekért, viszont a fizetések is gyakran alacsonyabbak.

Fontos megjegyezni, hogy a 2008-as válságot követő konszolidáció alatt az atipikus (hétvégi, illetve éjszakai) diákmunkák nem voltak telítettek, így könnyen előfordulhat, hogy ez most is így lesz. Aki áldozatot hozva vállalja ezeket, könnyebb elhelyezkedésben és magasabb fizetésben is bízhat.

Nem kizárt az sem, hogy ebben a helyzetben szülessen valamilyen törvényi konstrukció, amely védi vagy segíti a diákmunkásokat. 2008-ban például napirenden volt az, hogy bizonyos mennyiségű munkavégzés felett a diákmunka keretében dolgozók is kapjanak fizetett szabadságot.

 

Böngéssz gyakornoki és pályakezdő állások között a frissdiplomas.hu-n! Hozd létre a profilodat, és elküldjük a Neked való munkákat e-mailben!

 

Előnyök és hátrányok

diákmunka

Ebben a helyzetben valószínűleg fel fognak értékelődni azok munkaerőpiaci pozíciói, akik az iskola mellett, hosszabb távon is az adott vállalatnál akarnak maradni, és nem csak egy rövidebb periódusra, vagy részmunkaidőre akarnak szerződni – persze ezeket gyakran nehéz vállalni az egyetemi tanulmányok mellett.

Ugyancsak felértékelődhet a szerepe a vidéki egyetemvárosok diákságának, viszont a főváros és a vidéki Magyarország közötti – gyakran egyébként is erőteljes – munkaerőpiaci különbségek még tovább fognak éleződni a válság hatására.

Különösen érzékeny időszak a diákmunka szempontjából a közelgő nyár: ekkor nem lesz munkaerőpiaci igény több diákmunkásra, viszont a nyári szünet miatt jelentősen megnő azok száma, akik ekkor vállalnának munkát – a diák-munkaerőpiac tehát különösen telített lesz.

A jelenlegi helyzetben felértékelődik azonban a digitális tudás, amely miatt generációnk jut némi előnyhöz a munkaerőpiacon.

 

Diákmunkát vagy gyakornoki helyet keresel? Most is számos lehetőség közül válogathatsz a frissdiplomas.hu-n! Hozd létre profilodat és böngéssz egyszerűen az állások között vagy kérj értesítőt a legújabb lehetőségekről!

 

Hogyan és milyen munkát ajánlott végezned?

Szögezzük le: hosszútávon a diákmunka (a legrosszabb helyzetekben is) még mindig jobban megéri, mint megpróbálni kizárólag diákhitelből átvészelni ezt az időszakot. Az is ajánlott, hogy ne vállalj munkát feketén, hiszen a magasabb fizetés ígérete ellenére nem biztonságos: rengeteg példát találunk arra, hogy az ilyen konstrukcióban dolgozó diákokat nem fizették ki.

A mérleg másik serpenyőjében a diákszövetkezeteket találjuk. Ezek által könnyebbet találhatsz munkát, viszont hátránynak számít, hogy nem mindig az ínyedre való álláslehetőségeket találják meg számodra, és hogy a rajtuk keresztül vállalt munka esetében természetesen kevesebb lesz a fizetésed, hiszen nekik is élniük kell valamiből.

Bár a diákszövetkezetekkel kapcsolatos vita továbbra is legitim, ebben a helyzetben különösen érdemes lehet őket választani, hiszen biztonságot nyújtanak, ami különösen felértékelődik jelen pillanatban. Egyes diákszövetkezetek ráadásul már felvették a kapcsolatot a kormánnyal is annak érdekében, hogy garanciákat eszközöljenek a diákmunkások számára.

Várhatóan a logisztika, a kereskedelem, az ügyfélszolgálat, a higiénia és az élelmiszeripar területen meg fog növekedni a munkaerő-igény. Mivel azonban ez várhatóan csak átmeneti lesz, így ezekben a szektorokban előnyösebb pozíciókkal indulnak a munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül foglalkoztatottak és a diákmunkások.

Fontos, hogy önkéntességre is van lehetőség, amellyel segítheted a járvány és a válság által bajbajutott embereket, ilyen például az Életerő Program, de sok egyéb program is indul, és fog indulni a későbbiekben is.

Érdemes ezt is egy reális lehetőségként kezelned, különösen akkor, ha megengedheted magadnak ezt pénzügyileg. Hogy az önkéntesség által milyen előnyökre tehetsz szert a munkaerőpiacon, arról ebben a cikkben olvashatsz. Egy gyűjtőposztban összeszedtük, milyen önkéntes programok futnak jelenleg, és hol érdemes tájékozódnod róluk.

Tudjuk, hogy nem könnyű ez az időszak, ezért a frissdiplomas.hu-val szeretnénk stresszmentessé tenni a munkakeresést. A megfelelő állás megtalálása most plusz felkészülést igényelhet részedről, ezért ezentúl a honlapon rendszeresen kiemelt témákkal készülünk. Elsőként a ? turizmus-vendéglátás ? szakosoknak szeretnénk segíteni. Katt IDE a legfrissebb állásajánlatokért és szakmai tippekért!

 

Szerző: Simon Bence

 

Vélemény, hozzászólás?