P&G

„A P&G-nél azért jó dolgozni, mert ez egy végtelen lehetőségeket nyújtó világ…” – Interjú a Procter & Gamble gyöngyösi gyáregység toborzási vezetőjével

Khaled Jadallah, a P&G gyöngyösi gyárának toborzási vezetője arról mesélt nekünk, milyen gyakornoki és pályakezdő lehetőségek vannak a vállalatnál, mit keresnek egy hozzájuk jelentkezőben és miért érdemes csatlakozni csapatukhoz.

 

Mesélj egy kicsit a P&G-nél betöltött munkakörödről!

Khaled Jadallah vagyok, 32 éves, nős, van két gyermekem: egy négy és egy kétéves. Jelenleg én vagyok a gyöngyösi P&G toborzási osztályának vezetője, körülbelül 2 hónapja vettem át ezt a pozíciót. 2017-ben kezdtem a P&G-nél mint folyamatmérnök és azóta is a csapatot erősítem különböző területeken. Azt gondolom, az a különleges ennél a cégnél, hogy mindenféle munkakört ki lehet próbálni, ha valaki bekerül, az sem jelent korlátozást, hogy milyen szakon végzett a kollégánk. Így lettem gépészmérnökből toborzási osztályvezető.

Hogy néz ki a ranglétra, meddig mehet el az, aki nálatok kezdi a karrierjét?

Gyakorlatban és elméletben sincs határ az előrelépési lehetőségekben. A jelenlegi CEO-nk is folyamatmérnökként kezdett. Úgy néz ki nálunk a hierarchia, hogy folyamatmérnök, menedzser, senior menedzser, igazgató, senior igazgató. Utána pedig regionális szintekre lehet lépni, CEO szintre, bár ez azért elég nagy kihívás, mert 120.000 dolgozó közül nem sokaknak sikerül odáig elérni. Elkötelezettség, akaraterő és sikeres eredmények kellenek hozzá.

Mesélnél egy kicsit arról, hogy milyen lehetőségek érhetők el nálatok gyakornokként és pályakezdőként?

A P&G-nél az a stratégia része, hogy pályakezdőket alkalmazunk. Ez azt jelenti, hogy a végzős egyetemistától az 5 éves tapasztalatig keresünk jelölteket. Fel vannak készülve a rendszereink arra, hogy tapasztalat nélkül vegyünk fel mérnököket, de más szakokon is keresünk embereket, legfőképp a logisztika és a pénzügy területén. Az első félév-év arról szól a munka mellett, hogy a munkavállalók fejlesszék tudásukat képzéseken, akár online, itt helyben a gyárban vagy pár hetes külföldi tréningen is.

Tehát akkor aki jelentkezik, annak nem kell aggódnia, mert megtanítjátok mindenre, amire nálatok szükség van?

Így van, minden szükséges képzést megkap, akit felveszünk, sőt, mentort is biztosítunk cégen belül, aki segíti a munkavállalókat az első időszakban és később is tudnak tőle tanácsokat kérni.  Mivel egy gyorsan bővülő gyár vagyunk, a kollégák nagy része még új és nagyon fiatal, így minden pályakezdő meg tudja találni a neki megfelelő környezetet és hangulatot.

Mit érdemes tudni a vállalati kultúráról, milyen nálatok dolgozni?

Nagyon fiatal a csapatunk nagy része. Én már 32 évesen seniornak vagyok tekinthető. Nagyon közvetlen a hangulat, szeretünk együtt dolgozni és a legfontosabb, hogy szeretünk közösen programokat csinálni. Nagyon sok a csapatépítő, a munkán kívüli közös programok, amik lehetőséget biztosítanak arra, hogy a csapat jobban meg tudja ismerni egymást. Az a cél, hogy többek legyünk, mint egy ’sima’ munkahely. A különböző programjaink közül a sport kapja a legnagyobb hangsúlyt. Vannak saját sportcsapataink, az egyik legnépszerűbb a focicsapat. A P&G-nek van egy világbajnoksága ahol mindenki részt vehet, mely minden évben megrendezésre kerül, és több mint 80 országból jönnek csapatok. Így nem csak a gyáron belül, de az egész világban lehet kapcsolatokat építeni. Ezenkívül nálunk mindenki tegeződik, hogy minél közvetlenebb legyen a hangulat. A vezetőség elérhető, nincsenek virtuális akadályok a vezetőség és a fiatal mérnökök között, mindenkivel úgy lehet beszélgetni, mint egy 10 éve ismert baráttal.

A P&G-nél azért jó dolgozni, mert ez egy végtelen lehetőségeket adó világ. Mindenki megtalálhatja a számításait, hiszen mi egy nemzetközi cég vagyunk. Több mint 120.000 alkalmazottunk van, több mint 80 országban, így gyakorlatilag minden iparágat érintünk. Lehetőség van arra, hogy stabil karriert építsen az ember akármilyen területen, és akár több ágazatot is megismerhessünk. Van olyan képzésünk, ahol menedzsereket képzünk, akiknek a munkakörnyezet már úgymond nem számít, tudnak aztán vezetni egy pénzügyi vagy egy termelési csapatot is. Arra tekintettel, hogy egy fiatalos csapatunk van, a munkán kívül is nagyon sok időt töltünk együtt, bulizunk, kirándulunk együtt. Mindezek mellett végtelen karrierlehetőséget kínál a cég jó fizetéssel és juttatási csomaggal.

Mit mondana a P&G-ről egy nálatok dolgozó gyakornok, hogyan írná le a munkáját?

Hogy szeretne egy állandó szerződést! Azt kell mondanom, nincs sok gyakornokunk, mert nagyon gyorsan váltanak állandó szerződésre. Nagyon tetszik nekik, hogy még tanulnak, de már be tudnak lépni a professzionális életbe és itt nagyon sok tapasztalatot szereznek. Általában azt szokták kérdezni, mikortól tudnak állandó munkatársként itt dolgozni.

Fordítsuk meg a dolgot. Ti mit mondanátok egy hozzátok jelentkező pályakezdőnek? Mik az irányába támasztott elvárások, mivel érdemes készülnie?

A tapasztalatot nyilván mindenki értékeli, de nálunk ez másodlagos. Itt egy talpraesett személyiség nagyobb szerepet kap, aki nem fél a komplex problémáktól vagy kihívásoktól és szívesen foglalkozik velük. Kell, hogy legyen akaraterő, győzni akarás, és kell a szorgalom és a nyitottság. Az interjún azt szoktuk mondani, amikor felteszünk egy kérdést vagy kérünk egy példát, hogy minket nem a tapasztalat érdekel, hanem a gondolkodásmód, hogy milyen potenciál van bennük. A magánéletből vagy az egyetemi tanulmányokból is lehet hozni példákat, mert a gondolkodásmódot szeretnénk felmérni. Amit tudok javasolni, hogy legyenek strukturáltak, nyitottak és motiváltak.

Jól értem akkor, hogy a szakmai tapasztalatot bőven megelőzi a jelentkezésnél a motiváció és a nyitottság? Akkor ezek szerint ezekre lehet támaszkodni, akinek nincs szakmai tapasztalata?

Abszolút. A legfontosabb manapság egy pozitív munkahelyi kultúra, és mivel a tapasztalatot mi tudjuk adni, de a pozitív hozzáállást és az akaratot nem tudjuk olyan könnyen építeni, így utóbbiak fontosabbak.

Véleményed szerint a gyakornoki tapasztalat sokat számít egy pályakezdőnél? Előnnyel indul, akinek van már gyakornokként tapasztalata?

Attól függ. Azt mondanám, hogy nem feltétlen. Segít, de nem feltétlen ad nagy előnyt. Amiben tud számítani, hogy az illető már találkozott a szakmai közeggel, látja a különbséget az egyetemen tanult elmélet és a valóság között, és könnyebben fog tudni alkalmazkodni, hiszen már nem újdonság számára minden.

Van olyan más előnye a gyakornoki munkának, amit ki tudnál emelni?

Azon túl, hogy ez egy bemutatkozás a szakmai világnak, egy jó kapcsolatépítési lehetőség is egyben. Pályakezdőként az embernek még nincs sok tapasztalata, gyakornokként viszont sok emberrel tud találkozni, ami egy értékes tőke lesz számára a későbbiekben is, erre fog tudni támaszkodni.

Hol talál meg Titeket az, aki jelentkezni szeretne hozzátok?

Több felületen is elérhetőek vagyunk. Aki szeretne hozzánk jelentkezni, annak érdemes rákeresnie az aktuális nyitott pozícióinkra a P&G karrieroldalon.

Illetve közvetlenül a csatlakozz.im@pg.com e-mail címen is leadhatják jelentkezésüket az érdeklődők.