„Nem mindentudó embereket keresünk, hanem a potenciált nézzük, hogy tud-e, akar-e tanulni…” – interjú a Citi senior campus recruiterével

Biró Zsófiával, a Citi Senior Campus Recruiterével beszélgettünk arról, miért ajánlott már diákként munkatapasztalatot szerezni, milyen gyakornoki és pályakezdő lehetőségek érhetőek el a Citinél, és milyen tanácsokat érdemes megfogadni, ha pályázni szeretnél.

 

 Interjúalanyunk:

Biro Zsófia

Biró Zsófia, a Citi Senior Campus Recruitere

Véleményed szerint fontos a gyakornoki tapasztalat? Ha igen, miért?

Visszagondolva a karrierem első szakaszára az a véleményem, hogy kimondottan fontos szerepe van a gyakornoki munkának. Nemcsak azért, hogy az iskolában megszerzett elméleti tudást átültessük a gyakorlatba és kontextusba helyezzük a tanultakat, hanem azért is, mert a gyakornoki idő alatt bele tudunk látni egy vállalat működésébe és egy-egy szektor sajátosságaiba, még mielőtt elkezdenénk dolgozni az első teljes állású munkahelyünkön.

Ezen kívül egy gyakornoki pozíció segít megérteni a szereped a vállalatnál, láthatod, hogy a saját munkád milyen jelentőséggel bír egy nagyobb folyamatban, például, ha nálad áll egy adott feladatrész és a többiek csak akkor tudnak továbbhaladni a munkával, amikor te készen vagy a feladatoddal. Már gyakornokként elkezdhetsz kiépíteni egy kapcsolati hálót, a vállalaton belül és az adott működési területen, ami segít eligazodni majd a továbbiakban.

Ha pedig jól sikerül a gyakornoki időszak, megszereted a céget és jól is teljesítesz, elképzelhető, hogy az első munkahelyed is az adott vállalat lesz. Végül, de nem utolsósorban az önismeret fejlesztésében is rengeteget tud segíteni a gyakornokoskodás. Előre még nem feltétlenül tudjuk, milyen környezetben fogjuk magunkat jól érezni, egyáltalán akarunk-e abban a szektorban dolgozni, amihez a tanulmányaink kötődnek. Lehet, hogy pár hónap után kiderül, ez nem a mi világunk. Így érdemes felfedezni, miben vagyunk jók, mit szeretünk és mit kevésbé. Ezt tudatosítva hatékonyabban lehet továbblépni az első teljes munkaidős pozíciónkba.

Említetted, hogy saját tapasztalatod is van a gyakornokság terén. Hogyan indult a karriered?

Igen. Munka- és szervezetpszichológia mesterszakon végeztem, ami a munkaerőfelvétellel, toborzással határos, így toborzás-kiválasztás területre jelentkeztem gyakornoknak egy IT szektorban tevékenykedő nagyvállalathoz. Ezután a gyakornokoskodás után jelentkeztem és kezdtem el dolgozni a Citinél. A gyakornoki időszak egyik legnagyobb hozzáadott értéke számomra a nagyvállalati légkör megtapasztalásának lehetősége volt. Ez nagy előny volt, amikor a Citinél kezdtem, hiszen bár nyilván meg kellett tanulnom a cégspecifikus dolgokat, de a nagyvállalati lét már nem volt új számomra.

A Citinél milyen lehetőségek érhetők el a gyakornokok számára?

Az év során több ciklusban indulnak gyakornoki programjaink, tavasszal, nyáron és ősszel. A tavaszi programok között a pénzügyi és a kvantitatív elemzői területek azok, ahol gyakornokként lehet kezdeni, nyáron ezeken túl technológiai, befektetési és kereskedelmi banki, valamint HR és belső ellenőrzés területeken vannak pozícióink. Ősszel pedig ismét a pénzügyi terület az, ami nagyobb gyakornoki programot indít. A szorgalmi időszak alatt részmunkaidős lehetőségeket kínálunk, nyáron pedig teljes munkaidőben dolgoznak a gyakornokok, ezzel maximalizálva a tanulási folyamatot.

Van valami tipped, mire készüljön az, aki gyakornok szeretne lenni?

Úgy gondolom, a legfontosabb azt kiemelni a Citi oldaláról, hogy nem mindentudó embereket keresünk. Tudjuk, hogy az egyetem alatt nem kristályosodik ki egy kész munkavállaló. Inkább a helyes hozzáállásra, a tanulni akarásra fordítunk nagyobb hangsúlyt. Nem kell mindent tudni már a legelejétől. Ez egy kritikus pont lehet, mert sokszor a gyakornokok úgy gondolják, mindent betűről betűre vissza kell mondaniuk, amit megtanultak az egyetemen.

Amire mindenképpen készülni kell, az a rengeteg új információ – és talán ez jelenti a legnagyobb kihívást. Az első időszakban úgy érezheti magát egy gyakornok, hogy még nem látja át a folyamatokat, a működést, de ez normális. Ami fontos, hogy nyitottnak és érdeklődőnek kell lenni, illetve amit még megemlítenék, hogy tudni kell alkalmazkodni a csapathoz, a közvetlen kollégákhoz, a munkastílushoz, a szervezeti kultúrához. A Citi, pénzügyi szolgáltatóként egy erősen szabályozott környezetben működik, amit meg kell szokni, főként, ha még nincs korábbi munkatapasztalata valakinek. Proaktívnak kell lenni, begyűjteni az információkat, menni a lehetőségek után és kérdezni.

Szerinted miben más, ha valaki gyakornoki tapasztalat nélkül veti magát bele először a munka világába?

Én úgy gondolom, a legélesebb különbség talán abban van, hogy ha valaki gyakornoki tapasztalat nélkül kezd el dolgozni, akkor abszolút a mélyvízbe csöppen bele. Minden tudást már egy éles helyzetben kell felszednie, ami persze lehetséges, viszont gyorsabban kell beleszoknia a munkába és az adott környezetbe. Nincs egy átmenet az iskolapad és a munka világa között, egyből helyt kell állni és meg kell birkózni az új helyzetekkel és a felelősséggel.

Nálatok milyen eséllyel indul valaki, akinek még nincs munkatapasztalata?

Azt mondanám, hogy nyilván jó, ha van már valakinek tapasztalata, de szinte minden tanulható. Természetesen pozíciótól függően annak is megadjuk a lehetőséget, aki még nem dolgozott korábban. Az interjún mindenki megmutathatja, mi rejlik benne, milyen kompetenciákkal rendelkezik. Tudjuk, hogy az egyetemisták, főiskolások még nem kész munkavállalók, úgyhogy ezt itt is figyelembe vesszük. Ajelöltekben a potenciált keressük, hogy tudnak-e, akarnak-e tanulni. Ez junior szinten is érvényes, bátran jelentkezhet hozzánk az is, akinek nincs gyakornoki tapasztalata.

Mesélnél egy kicsit arról, hogy milyen pályakezdő lehetőségek vannak nálatok?

Egyrészt vannak olyan belépő szintű pozícióink, ahol az angol vagy valamilyen más idegen nyelv ismerete a kritérium a felsőfokú végzettség mellett, és ha ezek megvannak, akkor jó hozzáállással már lehet is kezdeni. Mivel a pénzintézeti tevékenységek mellett, a Citin belül szolgáltatóközpont is vagyunk, vannak olyan operációs pozícióink, ahová korábbi tapasztalat nem szükséges. Emellett vannak frissdiplomás programjaink, amik fejlesztő programok, kimondottan azoknak szólnak, akik az adott évben végeztek vagy fognak végezni. Ezek a programok pénzügyi és technológiai területen indulnak és mindkettő kétéves, rotációs jellegű. Ezzel szeretnénk elősegíteni, hogy egy jól strukturált keretrendszerben a Citi minél több területét meg lehessen ismerni és minél több tudást el lehessen sajátítani. Ezáltal fel lehet fedezni, miben is jó az ember és mit szeretne a későbbiekben csinálni, milyen vonalon képzeli el saját magát.

Ezek a frissdiplomás programjaink globálisan szervezettek, tehát nem csak Magyarországon, hanem más régiókban, pl. észak-amerikai, latin-amerikai, ázsiai- csendes-óceáni területeken, Európában, a Közel Keleten vagy Afrikában is indulnak és remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy hasonló élethelyzetben lévő, ezekből a régiókból jövő frissdiplomásokkal kapcsolatot építsenek a nálunk csatlakozók. Ezekben a programokban az első egy-másfél hónap kimondottan a tréningekről szól – ezek területtől függően központilag szervezett személyes vagy virtuális tréningek. Például a pénzügyi frissdiplomás programban résztvevők most augusztusban New Yorkba utaznak személyes tréningre, ami egy hatalmas élmény és tanulási lehetőség is egyben. Ezek a programok Citin belül egy gyorsabb karrierutat biztosíthatnak a résztvevőknek.

Ez nagyon jól hangzik! Hogyan írnád le a közösséget és a szervezeti kultúrát?

Nagyon színes és aktív a közösségi élet a vállalaton belül. Több, munkavállalók által szervezett önkéntes csoportunk van, akik a vállalati értékek köré szerveződve működnek és rengeteg programot szerveznek a kollégáknak. Véleményem szerint a szervezeti kultúra nagy erőssége a Citinek: azt gondolom, nálunk a sokszínűség és a befogadás nem csak egy hangzatos szlogen, hanem itt tényleg egy nyitott és befogadó környezet vár mindenkit. A vezetőink közvetlenek, könnyen meg lehet találni hozzájuk az utat. Jól tervezhető és hosszútávú karrierlehetőséget igyekszünk nyújtani és a jó hír az, hogy kellően komplex a szervezet ahhoz, hogy mindenki megtalálja benne a helyét. Nagyon támogatottak a belső mozgások, akár egy adott csapatban a karrierlétrán továbblépve, akár egy másik csapatban, más területen is van lehetőség arra, hogy a kollégák kipróbálják magukat és ki tudjanak építeni egy hosszabb távú Citis karriert.

Ha valakinek mindez felkeltette az érdeklődését, hol találhatnak meg titeket a jelentkezők?

A karrieroldalon minden aktuális nyitott pozíció megtalálható, ezek folyamatosan frissülnek. Illetve a globális LinkedIn profilunkon is elérhetők a pozíciók, események, és különböző érdekességek, így érdemes bekövetni minket.

Végül, milyen tanácsot adnál annak, aki épp most lesz pályakezdő?

Az egyik legfontosabb, hogy mielőtt jelentkezik, készüljön fel, nézzen utána az adott szervezetnek és a szektornak, amiben a vállalat tevékenykedik. Gyűjtsön minél több információt: ez az interjún is jó pont, megmutatja a valós motivációt, hogy valaki kellő ismeret birtokában igyekszik mérlegelni a lehetőségeket. Nagyon fontos a jól megszerkesztett önéletrajz is, hiszen ez az első benyomás, ami a céget éri az illetővel kapcsolatban.

Megerősíteném azt is, amit a gyakornokoknál már mondtam: a kapcsolatépítés szerepét és a proaktivitást, azaz menni, kiaknázni a lehetőségeket. Fontos, hogy valaki merjen és tudjon kérdezni, valamint visszajelzést kérni és adni – ez utóbbi a személyes fejlődéshez elengedhetetlen.