GE OMLP

„Vezetésről ennél jobb iskola nem létezik” – Betekintés a megújuló GE Operations Management Leadership Programjába

Az Operations Management Leadership Program (OMLP) a GE VERNOVA egyedi, személyre szabott vezetőképző programja, amely elsősorban pályakezdők, illetve karrierútjuk elején tartó fiatal tehetségek jelentkezését várja . A kétéves program során a cég négy különböző területén szerezhetnek tapasztalatot az OMLP-sek , és mindegyik területen felelősségteljes munkakörök által fejleszthetik vezetői képességeiket. Mit tud nyújtani egy multi a pályád elején? Milyen előnyei vannak a vezetőképző programoknak? Miről szól pontosan az OMLP? Cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre adunk  választ.

 

Mit tud nyújtani egy multi a pályád elején?

Friss diplomásként kiemelten fontos szerepet tölt be, hogy hol kezded a karriered. Az első munkahely nagyban meghatározza a későbbi karrierutad, ezért érdemes olyan környezetet keresni, ahol lehetőséged van a tanulásra, fejlődésre és arra, hogy minél több munkakörben kipróbálhasd magad. Egy nagyvállalatnál jó eséllyel találsz is ilyen lehetőséget, mivel gyakran szerveznek magas színvonalú pályakezdő programokat. Egy ilyenben való részvétel kiváló átmenetként szolgálhat az egyetem és a munka világa között, hiszen megtapasztalhatod, hogyan zajlik egy kiválasztási folyamat, milyen egy vállalat részének lenni.

Amellett, hogy számos feladatban és munkakörben kipróbálhatod magad, képzéseken is részt vehetsz, melyek rövid idő alatt is nagyon hatékonyan segítik a fejlődésed. Segítségedre vannak továbbá a cég munkatársai, akikre nemcsak munkád során támaszkodhatsz, de hasznos karriertanácsokkal is ellátnak. Általánosságban elmondható, ha egy vállalat több éven keresztül invesztál egy adott emberbe, nem célja, hogy elengedje a kezét, így minden esélyed megvan rá, hogy hosszabb távon is a cég életének részese leszel.

Milyen előnyei vannak a vezetőképző programoknak?

Azáltal, hogy egy rotációs program során több területet is kipróbálsz, és megtapasztalod, hogyan működnek együtt a különböző funkciók, rövid idő alatt rálátásod nyílik az egész szervezet működésére és folyamatosan növekszik a kapcsolati hálód, egyre több kollégát ismersz meg. A képzések és a gyakorlati projektek során nemcsak a szakmai tudásod fejlődik, hanem a kommunikációs és vezetői készségeid is. A GE kiemelt figyelmet fordít a vezető-utánpótlásra – ennek fényében született meg az OMLP.

Miről szól az OMLP?

Az OMLP (Operations Management Leadership Program) egy kétéves vezetőképző program, amely négy 6 hónapos rotációt (állomásokat) foglal magában. Minden rotációban egy-egy supply chain területet érintő izgalmas pozícióban kell helytállnod. Lehetsz csapatvezető/műszakvezető a termelésben, a beszerzésen vagy a logisztikán vagy épp Lean projekt menedzser, hogy valós problémákat megoldva, kézzelfogható eredményt elérve tanulhass és fejlődhess, és akár 5 évnyi tapasztalatot szerezz a 2 év alatt.

A program során intenzív tréningek részese lehetsz projektmenedzsment, vezetői ismeretek, a supply chain jelene és jövője, valamint a LEAN metodológia témakörében. A program befejeztével pedig vezetői pozícióban kamatoztathatod a két év alatt megszerzett tudást és tapasztalatot.

Mit mondtak azok, akik már részt vettek a programban?
Lőkös Hedvig (a GE Termelési igazgatója) így emlékszik vissza a vezetőképző programra:

Amit nekem adott az OMLP program az egyrészt az, hogy nagyon sok embert ismertem meg a különböző rotációkon, ami későbbi munkámban is nagy segítséget jelentett. Emellett a különböző szervezetekben dolgozva megismertem a folyamatokat. Legnagyobb hatással az volt rám, amikor 3 műszakos rendben vezettem embereket. Vezetésről ennél jobb iskola nem létezik. Nem könnyű, sok energiát ad és sokat vesz el, de így lehet megtanulni, hogy csapatban lehet nagy eredményeket elérni.”

Marci (OMLP első állomás) ily módon számolt be élményeiről:

„Óriási megtiszteltesésként éltem meg, mikor megtudtam, hogy az OMLP állásra engem választott a GE, tudtam, hogy nagyon sok energiát kell majd beletenni  vezetőutánpótlás programosként, viszont ez többszörösen meg is térül. Ez már az első rotációm alatt be is igazolódott, egyből egy LEAN projekt közepén találtam magam, ahol záros határidőn belül eredményt kellett felmutatni.  Ennek megoldásán egy rendkívül célratörő, lendületes és jó hangulatú csapattal dolgozhattam együtt, akikkel közösen találtuk ki mindig a következő lépéseket és sikerrel zártuk a projektet.”

Ádám ( OMLP  második állomás) a következőképp élte meg ezt a vízválasztó eseményt:

A GE családhoz csatlakozni OMLP tagként több szempontból is elképesztő érzés. Nyilván egyik oldalról az ember örül neki, hogy egy patinás multicégnél sikerül elhelyezkednie, ráadásul olyan szektorban, ami a nehéz időkben is stabilan tud működni és az emberiség egyik legfontosabb problémáját hívatott megoldani (a lehető legtisztább energiát előállítani, ezzel pedig támogatni a klímaválság megoldását). Másik oldalról számomra ez egy óriási megerősítés volt. Ha ilyen sok tehetséges jelentkező közül sikerül valakinek kiválasztásra kerülnie, az őszintén el tudja hinni magáról, hogy a vezetői készségek ott rejlenek benne, és ez más vezetők számára is tisztán látható. Arra fogok törekedni a jövőben, hogy  tökéletesítsem ezeket a készségeket és olyan vezetővé szeretnék válni, aki mindig ki tudja hozni a csapatából a maximumot.”

Márk (OMLP harmadik állomás) így írta körül ezt az érzést:

Itt mindenki, aki érdeklődik a műszaki megoldások és berendezések iránt, úgy érezheti magát, mintha egy hatalmas karnevált nézne, ahol a gépek zakatolása adja az ütemet. Számos kollégával találkoztam eddigi bejárásaim alatt, akik olyan lelkesedéssel és büszkeséggel mutatták be a termékeket, amiken dolgoznak vagy a gépeket, amiket használnak, mintha a sajátjuk lenne. Az OMLP pedig kitárja az összes lehetőség ajtaját és minden rotációban újabb és újabb helyekre juthatok el, és megannyi tapasztalattal és élménnyel gazdagodhatok.”

Niki (OMLP negyedik állomás) útja a következőképpen alakult:

„Igazi mélyvíznek éreztem a kezdeteket, hiszen nem csak egy kemény rotációs programba csatlakoztam, hanem életem első főállását is elkezdtem, ami megfűszerezve az utolsó mesterszakos félévemmel nem volt épp egy leányálom, de minden percét megérte! Azóta már sikeresen lediplomáztam, teljesítettem 3 rotációt: egy lean projektmenedzserit, egy sourcing specialistát és egy quality mérnökit. Utolsó kihívásként pedig egy lean sor műszakvezetése lesz a feladatom, ahol megismerhetem mit is jelent valóban az, hogy vezetőképző.

Kinek való a GE mint munkahely?

Aki szeretne egy innovatív vállalatnál dolgozni és egy nyitott, őszinte kultúrába belecsöppenni, ahol mindenki szabadon vállalhatja a véleményét, az biztosan megtalálja a helyét a GE-nél. A vállalatnál mindenkire odafigyelnek, és mindenki megkapja a szükséges támogatást.  Az itt dolgozók olyan módszerekhez férhetnek hozzá, amikhez a világon csak kevés vállalat, ami még izgalmasabbá teszi a munkát. A GE emellett kiemelt figyelmet fordít a diverzitásra, nincsenek nemhez kötött szakmák, bármely területen kipróbálhatod magad.

Jelentkezz Te is! Itt a helyed!

Ha kimagasló eredményekkel zártad BSc vagy MSc tanulmányaidat és műszaki/supply chain menedzsment/logisztikai területeken szerezted végzettséged, emellett folyékony és magabiztos az angolod, jelentkezz bátran!

Olyan pályázókat várnak, akik vezetői ambíciókkal rendelkeznek és valamely supply chain területen képzelik el a jövőjüket. Ha mindehhez jó kommunikációs készség, rugalmasság, magabiztos, határozott fellépés és sok-sok kitartás társul, és azt érzed, hogy tudsz motiválni másokat, akkor igazán jó esélyekkel indulsz.

A GE a jövő vezetőit keresi Veresegyházra, csupán egy sikeresen teljesített, gyorsított kiválasztási folyamat és egy Assessment Center (AC) választ el a kezdéstől! Jelentkezz Te is – itt a helyed a GE-ben!