„A folyamatos megújulás a legvonzóbb, ezért szeretek a GE-nél dolgozni! – Interjú a GE Gas Power mérnökség vezetőjével

Interjúnkban Cseresznyés Mátét, a GE Gas Power stratégiai mérnökség csapatának egyik vezetőjét kérdeztük, aki 11 éve kezdte karrierjét gyakornokként a GE-nél. Máté mesél arról, hogy hogyan találta meg a GE-nél a számításait, miért érdemes náluk dolgozni, és néhány tanáccsal is ellátja a jövendőbeli gyakornokokat és pályakezdőket.

 

Interjúalanyunk:

Cseresznyés Máté

Cseresznyés Máté

Mérnökség vezető, GE Gas Power

Mesélsz egy kicsit arról, hogy hogyan indult a karrierutad a GE-nél?

Tanulmányaim alatt kezdtem el a GE-nél dolgozni gyakornokként. Volt egy kooperatív program az egyetem és a cég között, így kerültem ide. A termeléstámogató mérnökök munkáját segítettem gyakornokként, és most ennek a mérnökségnek vagyok a vezetője 11 évnyi tapasztalatszerzés után. Valamivel több, mint két évet dolgoztam gyakornoki pozícióban, aztán termeléstámogató mérnök lettem, majd műszakvezetőként is dolgoztam, hogy vezetői tapasztalatot szerezzek. Szenior termeléstámogató mérnökként több területen is kipróbálhattam magam a gyáron belül, múlt év decemberétől pedig a mérnökség egyik csapatát vezetem.

Mi az, ami a cég legnagyobb előnye a saját tapasztalataid alapján?

Én itt tanultam meg a gyakorlati mérnöki dolgokat, emellett nagyon jó a közösség is. Az évek során egyre komolyabb projekteket és kihívásokat kaptam, ami azt eredményezte, hogy folyamatosan fejlődtem és szerettem itt dolgozni. A gyárunk 3 fő részből áll: az egyik a nagy teljesítményű gázturbinák új alkatrészeinek gyártásával foglalkozik, a másik, ahol ezeknek az alkatrészeknek a javítását végezzük, a harmadiknak a kis- és közepes teljesítményű gázturbinák és erőművek összeszerelése a feladata. A három területnek köszönhetően mindig van új kihívást jelentő feladat, és ez a folyamatos megújulás a legvonzóbb, ez az, ami engem is mindig itt tartott. Manapság a megújuló energiaforrásokkal együtt előszeretettel telepítenek gázturbinás erőműveket, ezek az úgynevezett csúcserőművek, amik azt szolgálják, hogyha nem termelődik megújuló energia, a turbinák gyorsan kiváltják azokat.

Van olyan projekt, ami személy szerint a kedvenced?

Jelenleg nagy teret kap a lean sorok építése, ami egészen más szemléletet igényel, mint amit eddig megszoktunk. Gyakorlatilag egy új gyártósort alakítunk ki. Korábban hasonlóan működtünk, mint egy műhely, mindenki a saját helyén dolgozott, most pedig olyan új sorokat építünk, ami sokkal szervezettebb, rendszerezettebb lesz. Ezeknek a lean soroknak a kialakításában és összefogásában veszek részt én is. Erről a működésről azt érdemes tudni, hogy sokkal kontrolláltabb és átláthatóbb gyártást eredményez, valamint olyan hibákat is felszínre hoz, amiket a régi típusú gyártás nem minden esetben.

Van lehetőség már gyakornokként is ebbe vagy hasonló projektekbe bekapcsolódni?

Vannak úgynevezett Kaizen-event-jeink, amelyek olyan fejlesztési események, ahol együtt dolgoznak az operátorok, a mérnökök, a termeléstervezők, és ezeken a gyakornokok is aktívan részt tudnak venni. Ez azért jó, mert lehetőségük van megismerni ezt a fajta termelési környezetet, a fejlesztési módszereket. Be tudnak kapcsolódni a közösségekbe, és meg tudnak ismerni különböző munkatársakat a gyár különböző területeiről.

Milyen (emberi és szakmai) tulajdonságokat tartasz fontosnak a nálatok meglévő pozíciókhoz? Milyen típusú ember találja meg a számítását nálatok?

Az, aki nem riad vissza az újabb és újabb feladatoktól, és ezeket párhuzamosan tudja jól priorizálni. Folyamatosak a gyors változások, ezért lendületesen kell végezni a munkát, de mellette fontos a pontosság, a mérnöki beállítottság, a precíz munkavégzés és a megbízhatóság. A kreativitás az, amit jól ki lehet nálunk használni. A gyakornokok pár hónap alatt megismerik az alapvető szoftvereket, a mérési módszereinket, a termelést, és utána már akár önálló projekteket is kaphatnak, ami szakdolgozati téma is lehet később. Az a jellemző, hogy aki hozzánk kerül gyakornokként, itt írja a szakdolgozatát, ami egy önálló, nagyobb projekt. Eleinte a gyakornokok a mérnökségi csapat több tagját támogatják, így különböző feladatokat ismerhetnek meg, teljes mérnöki feladatköröket láthatnak és ez alapján kiválaszthatják, miből írják a dolgozatot. Ezután egy dedikált senior mérnök támogatja őket a dolgozat elkészülése során.

Gyakornokként mennyire tervezhet nálatok valaki hosszabb időre?

Fontos, hogy kölcsönösen megismerjük egymást a projektek során, így ők is látják, hogy érzik magukat, hogyan sikerül beilleszkedniük és mi is megtapasztaljuk hogyan dolgoznak. Ha valaki beválik, ez egy kölcsönösen megtérülő viszony, mivel mi sem egy ismeretlennel állunk szemben, ahogy a legtöbb állásinterjún, sőt, mire egy főállású lehetőség szóba kerül, már szerzett is nálunk az egyén gyakorlatot. Adott területen tevékenykedő gyakornok akár máshol is kaphat munkát, ha például megtetszik neki egy másik terület, akár még gyakornokként is válthat munkakört.

Az is elképzelhető, hogy olyan karrierutat jár be valaki, mint te?

Igen, abszolút. A GE nagyon sok lehetőséget biztosít és odafigyelünk a munkatársakra, hogy olyan irányba tereljük őket, amit ők is szeretnek csinálni. Akár képzésekkel, akár projektekkel, támogatásokkal. Van külön vezetőképző programunk is, azaz vezetőnek is lehet jelentkezni már a tanulmányok alatt vagy azt követően is. Lehet választani, hogy inkább vezetői vagy inkább expert-szakértői vonalon szeretne valaki tovább haladni mérnök ágon, mindkettőben nagyon jó lehetőségek vannak.

Nálad mennyire volt tudatos ez a választás?

Én már egészen korán, gyakornokként szakmai gyakorlatot szerettem volna szerezni, ezt követően pedig vezetővé válni. Ez tulajdonképpen így is lett, hiszen tíz évnyi tapasztalatszerzés után mozdultam vezetői irányba.

Mik a szakmai céljaid, amiket szeretnél még megvalósítani? Van még feljebb egyáltalán a te pozíciódból?

Mérnökség vezető szerettem volna lenni már régóta, és örülök, hogy ezt most elértem. Az én főnököm is mérnökség vezető és a menedzsment tagja, azaz van még feljebb, de egyelőre a jelenlegi pozíciómban szeretnék bizonyítani.

Érzel változást a napjaidban ahhoz képest, amit korábban csináltál, és amivel most kell foglalkoznod vezetőként?

Hogyne! Alapvetően hasonló, csak sokkal több projektet kell most összefognom, de közel sem olyan mélységben, mint előtte. A tudásomat viszont nagy mértékben tudom kamatoztatni, jó ismerni a folyamatokat mélységeiben is. Jelenleg 20 munkatárs vezetője vagyok, akik között vannak trénerek, szenior mérnökök, projektmérnökök, automatizálási mérnökök és őket fogom össze. Ez a legnagyobb változás, hogy nem csak magamat és a saját projektjeimet menedzselem. Emellett az emberi oldal is új, hiszen nem csak projektekkel foglalkozom, hanem a csapatomat is támogatom. Részt veszek a mérnökök, gyakornokok kiválasztásában is. Nagy hangsúlyt fektetünk a megfelelő utánpótlásra, a diákok kiválasztásában már a kezdetektől közreműködöm.

Van olyan kérdés, amit jellemzően fel szoktál tenni nekik?

Azt általában meg szoktam kérdezni, hogy hogyan látják magukat 10 év múlva. Nehéz nekik ezt megfogalmazni, de a válaszból sok minden megmutatkozik, például, hogy kinek vannak tervei a jövőre nézve, ki szeretne vezető lenni, és ki akar inkább szakértői irányba mozdulni.

Ha valaki bekerül hozzátok, hogyan kell elképzelni az első napjait, hónapjait, mibe csöppen bele?

Első nap megkapja azokat az oktatásokat, amelyeket minden új belépő megkap, ilyen például a munkavédelmi oktatás. Ezt követően az irodában várja a dedikált helye, a laptopja, a mobiltelefonja, további munkaeszközei, melyek a temelési területen szükségesek.  Egy mérnök, mint onboarding buddy segíti az első hetekben, amíg megszerzi a rendszerekhez, szoftverekhez a hozzáférést és természetesen kérdezni is tud tőlük, ha én nem vagyok elérhető. Szoktam tartani egy általános körbevezetést, hogy megismerjék a gyárat, míg a mérnökök inkább a specifikus területeket mutatják meg. Ezután kapnak tervezési, mérési feladatokat, ezekben tudnak rögtön segíteni az itteni mérnököknek, aztán folyamatosan egyre több projektbe kapcsolódnak be. Majd egyre nagyobb tudást szerezve, egyre több részfeladatot vállalva el tudják kezdeni az önálló kisebb projektjeiket. Kezdetben ezek egyedi készülékek tervezését, legyártatását jelentik. Megtervezik, lerajzolják, megbeszélik a műhelyben (termelésben / gyártásban)  dolgozókkal, majd ellenőrzik, hogy jól készültek-e el, aztán átadják a szenior mérnököknek. A szakdolgozati témák már nagyobb projektek, azok több hónapig tartanak, mely során egy-egy mérnök is támogatja a gyakornokokat.

Mennyire vagytok rugalmasak a gyakornokokkal?

A gyakornokokat mindig egyenrangú kollégaként kezeljük, így számukra is igyekszünk rugalmasságot biztosítani. Például, ha olyan eset fordul elő, hogy csak egyetlen óra miatt kellene bemenniük az egyetemre, akkor munkaidő közben is van lehetőség online bekapcsolódni az órára innen az irodából.

Van olyan tanács, amit adnál egy pályakezdőnek, aminek te is örültél volna?

Azt tanácsolom, hogy már az egyetem alatt kezdjenek el dolgozni és lehetőleg egy olyan helyen, ahol van lehetőség tanulásra, azaz ne kizárólag az órabér döntsön. Olyan vonalon induljanak el, ahol látnak lehetőséget. Ha valakinek tetszik egy cég, az iparág és a legfontosabb a termék, el tudja magát ott képzelni, oda érdemes jelentkezni már gyakornokként is. Nem biztos, hogy rögtön állása is lesz az egyetem végén, de sokkal nagyobb esélye van, ha már van munkatapasztalata.

Nálatok milyen gyakornoki lehetőségek vannak jelenleg?

Jelenleg van technológiai mérnökségi gyakornoki pozíció, termeléstámogató mérnöki gyakornok, van termeléstervező gyakornoki pozíció, ők az adott termékek gyártásának tervezésével foglalkoznak, illetve minőségbiztosítási pozíciók. Ezenkívül van létesítmény üzemeltetési mérnöki gyakornoki lehetőség, illetve beszerzési gyakornoki pozíció és grafikai gyakornoki pozíció is. Várjuk még a villamosmérnök gyakornokokat is az összeszerelési részre. Sőt, külön HR-es munkatárs foglalkozik a gyakornokok toborzásával és HR-es gyakornok is van a csapatban. Gyere és találkozzunk, itt a helyed!

Ha szívesen csatlakoznál a GE Gas Power csapatához, tudj meg többet róluk és az aktuális pozíciókról ide kattintva! 😊