Álommunka

Így hozhatsz valóban jó döntéseket karrieredben

„Mi leszel, ha nagy leszel?” „Miből fogsz megélni?” Utoljára érettségi vagy diplomaosztó után hallottad ezeket a kérdéseket? Pedig a későbbiekben is érdemes néha elgondolkoznod azon, jó helyen vagy-e. Munkahelyet váltanál, de nem látsz más alternatívát? Esetleg pályakezdőként dilemma számodra, hol helyezkedj el? Ez a cikk segít átgondolni azokat a szempontokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy jó döntést hozz a karrieredben, és megtaláld, mi az, ami igazán motivál!

 

Pörgős időszakokban, vagy éppen a nyári uborkaszezonban előfordulhat, hogy úgy érzed, semmi kedved bejárni, sőt, az is megfordulhat a fejedben, hogy teljesen mással szeretnél foglalkozni. Nem kell csapot-papot otthagynod, de ha gyakran érzel így, érdemes elgondolkodnod néhány tényezőn. Ezeknek a „nemszeretem” helyzeteknek legjelentősebb oka abban keresendő, hogy álláskeresőként nem fordítottál elég figyelmet arra, hogy jobban megismerd a céget, és a pozíciót, amire jelentkezel.

A realitás talaján

Először is, ne hidd, hogy arra buzdítunk, egy ábrándot kergess, ami álommunka néven fut, és dobj el minden lehetőséget, ami csak egy kicsit is középszerű.

Ellenkezőleg, vannak olyan helyzetek, amikor javadra válik a kompromisszum. Például, pályakezdőként könnyen előfordulhat, hogy olyan állást kell elvállalnod, amelynek az álláshirdetése kevésbé érdekes, de a cég hírnevéből adódóan kiváló ugródeszkaként használhatod. Sőt, akár fontos készségeket is fejleszthetsz vele. Például, az ügyfélszolgálatos munka fejleszti a kommunikációs és problémamegoldó képességedet.

Gyakornokként pedig igazságtalanságnak hathat, hogy a cég nem fizet a túl jól, de ha a munkavégzés a szakirányodnak megfelelő, és nagy eséllyel fejlődhetsz benne, érdemes megfontolnod a lehetőséget. Ráadásul, pályakezdőként azzal találhatod majd szembe magad, hogy az igazán jó állásokhoz elvárás bizonyos mértékű szakmai tapasztalat. Egy szakmai fejlődést biztosító állás, alacsonyabb fizetéssel jobban mutat az önéletrajzodban, mint egy jól fizető, de képesítés nélkül végezhető munkakör. Itt is igaz, hogy a befektetett munka előbb-utóbb megtérül.

Honnan tudod, hogy mi érdekel?

Van olyan tevékenység az életedben, ami „flow élményt” okoz? Amibe akár órákra is belemerülsz, anélkül, hogy folyton az időt néznéd, hogy mikor mehetsz haza? Akkor jó úton jársz!

Ha nincs ilyen, érdemes kísérletezned. Ne csak passzív befogadója legyél annak, ami érdekel, azaz, ha szívesen főznél, ne csak főzőműsorokat nézz, hanem állj neki aktívan tevékenykedni a konyhában. Hogy új tudásra tegyél szert, segítenek a különböző online tréningek, képzések, ilyen például a Udemy is.

Tisztábban láthatod a lehetőségeidet akkor is, ha elmész egy karrierrendezvényre, mint amilyen a szeptember 21-22-én megrendezésre kerülő JOBVERSE Állásbörze is. A rendezvényen számos cég szakmai képviselőivel beszélgetsz az egyes pozíciókban rejlő lehetőségekről.

A szempontrendszered kialakítása

Ha már eljutottál oda, hogy valóban „az igazit” keresed, egy átgondolt stratégiát kell alkalmaznod az álláskeresés során, és jelentős önismeretre is szükséged lesz, hogy megtudd, melyek a számodra fontos szempontok.

Ismét felhívnánk a figyelmet arra, hogy nem lehet minden szivárványszínű, így reális elvárásokat kell támasztanod a munkahelyeddel szemben. A szempontrendszered két pillérre kell, hogy épüljön: a belső motivációdra (vágyaidra, ambícióidra, egyéb igényeidre) és a képességeidre, meglévő tudásodra. Ha többször álmodozol olyan munkáról, amihez nem tartod elég képzettnek magad, vagy bizonyos rendszerek ismeretének híján vagy, ne habozz, kezdd el képezni magad!

A belső motivációnk meghatározása már kicsit nehezebb feladat. Több felmérés is igazolja, hogy hazánkban legfőbb szempont egy munkahely megválasztásakor az elérhető fizetés, és a juttatások. A Randstad egy korábbi felméréséből az is kiderül, hogy az álláskeresők egyharmadának nem igazán fontos, hogy érdekes feladatai legyenek. Pedig ez a kulcsa annak, hogy évek múltán se fásulj bele a munkádba, hogy megtaláld a mindennapokban az inspiráló kihívásokat.

Találd meg a belső hajtóerőd

Fontos, hogy különbséget tegyél külső ösztönzők, és belső motivációk között. F. Herzberg, amerikai pszichológus kutatásai szerint bizonyos tényezők, amelyekről így gondoljuk, motiválóak lehetnek, valójában nem azok. Csak akkor vesszed észre meglétüket, ha elégedetlen vagy velük. Ilyen a fizetés, a munkakörnyezet, a vezetővel és munkatársakkal való kapcsolatod, egyszóval olyan tényezők, amelyekre kevés a ráhatásod. Ezek megléte fontos, azonban hosszú távon önmagukban nem jelentenek elégedettséget, és főként nem azt, hogy általuk kiteljesedhetsz a munkádban.

Ezzel szemben a belső tényezők, mint amilyen a teljesítményed elismerése, az előrelépési lehetőség és a sikerélmény, hosszú távon is elégedetté tehetnek.

Hosszú távban gondolkodj

Bár manapság ritkaságszámba megy, ha valaki akár tíz évet is eltölt egy pozícióban, de alapvetően biztosan te is azzal az elgondolással kezdesz el munkát keresni, hogy valahol hosszabb időre is megtaláld a helyed. Ahol már az elején borítékolható, hogy nem maradsz sokáig, abba nem érdemes energiát fektetned. Persze, adódhat olyan helyzet, hogy a megélhetésedet veszélyezteti a válogatás, hiszen mindenkinek fizetnie kell a számlákat. Ám, ha nem vagy rákényszerítve, hogy elfogadj egy középszerű ajánlatot, amiről már most tudod, hogy nem motiválna, ne törődj bele a helyzetedbe, keresgélj tovább!

A vállalati kultúra és az értékeid

Attól, hogy hosszabb ideig levertnek és motiválatlannak érzed magad a munkahelyeden, nem biztos, hogy a feladatköröddel van a baj. Már az interjú előtt érdemes utánanézned a cég kultúrájának. Különböző publikációk vagy a cég LinkedIn oldala, egyéb közösségi média felületei jó kiindulást jelenthetnek, azonban ezek nem minden esetben tükrözik a valóságot. Az interjún mindenképp kérdezz rá, milyen szokások, hagyományok vannak jelen a cég életében. Mik a cég értékei? Nem biztos, hogy hosszútávon tudsz alkalmazkodni ahhoz, ha a többség olyan ügyek iránt elkötelezett, amelyekért te nem.

A munkakörülmények

Az interjúkra járás során az irodaházakban sétálva próbáld kiszúrni, mennyire dolgoznak modern vagy éppen elavult eszközökkel a kollégák, milyenek az asztalok a tárgyalóban, ahová leültetnek. Az interjú közben kérdezz a csapatról is, akikkel együtt fogsz dolgozni. Mennyire szorosan kell együttdolgoznod a többi kollégával? Ami pedig a munkaidőt illeti, kérdezz rá, van-e home office lehetőség, és jól gondold át, mennyi szabadidőre van szükséged!

Teljesítményértékelés

Ha rendszeres visszajelzést kapsz a munkádról, sokkal megbecsültebbnek érezheted magad. Akár már az interjún rákérdezhetsz, milyen a cég teljesítményértékelő rendszere: a dolgozók is értékelik egymást vagy csak a főnök ül le veled?

Nézz utána a főnöködnek

Lehet, hogy a főnököd milyensége csak külső tényező a motivációdat tekintve, de azért nyilvánvalóan felelős azért, hogy ne légy elégedetlen. Arról nem is beszélve, hogy nagyrészt tőle függhetnek az előrelépési és fejlődési lehetőségeid. Ha nem szimpatikus az interjún, jól gondold meg, elfogadod-e az ajánlatot.

Kényelmi tényezők

Egy igazán vonzó állás miatt megérheti akár órákat is utazni vagy költözni. Azonban ha egy idő után állandóan fáradtnak érzed magad, sőt, a környezet sem tetszik, érdemes megfontolnod, hogy megéri-e az áldozat.

A cégméret

Ha nincs tapasztalatod a különböző méretű cégekről, gondold át a következő tényezőket: Mennyire tudsz szigorú hierarchiában dolgozni? Projektalapú munkákban szeretnél részt venni, akár több területbe is bekapcsolódni? Kis cégeknél, ha valaki elmegy, előfordul, hogy újraosztják a feladatokat, így több mindent is ki lehet próbálni, viszont általában nehezebb előre lépni, mert lapos a szervezet. Nagyvállalatoknál ezzel szemben a hierarchia több lépcsőfokát is bejárhatod, de ha mégsem tudsz feljebb jutni, a feladataid idővel monotonná válhatnak. Ritkán van lehetőség a feladatok átszervezésekre, mindenkinek megvannak a maga részfeladatai.

Mit mond a piac?

Nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy milyen képzettségre van szüksége a piacnak. Mindenképp járj utána a szakterületed lehetőségeinek, nézz utána, mely munkakörök fognak megváltozni, megszűnni a jövőben. Ezen az angol nyelvű oldalon megnézheted, vajon a te munkádat elveszik-e a robotok? Csak kezdd el begépelni a pozíciód nevét, és máris kiválaszthatod a lehetőségek közül a leginkább passzolót.

Ami rajtad múlik

Annak, hogy elégedett vagy-e a munkáddal, jelentős része rajtad és a hozzáállásodon múlik. Azt tanácsoljuk, ha látod a lehetőségeket a cégnél, tedd magad minél nélkülözhetetlenebbé. Folyamatosan fejleszd magad, hogy minél értékesebb legyen a munka, amit elvégzel. Ha nem aknázod ki a lehetőségeket, könnyen beleunhatsz a jelenlegi feladataidba. Sőt, egy idő után, ha csak a rutinfeladataidat végzed el, a lehetőségeid is beszűkülnek, könnyen beleragadhatsz ebbe a szerepkörbe.

Kurinyec Anna

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is! 😉