Hatékony bértárgyalás

5 lépés a hatékony bértárgyaláshoz, hogy ne akadjon el a szavad

Az állásinterjúk legkellemetlenebb részéhez tartozik, amikor az anyagiak kerülnek terítékre. A különböző munkavállalói preferenciákat vizsgáló felmérések alapján a fizetés mint bevonzó és megtartó erő igen jelentős. Épp ezért nem mindegy, hogy sikerül a bértárgyalás. Adunk néhány tippet, melyekkel felvértezve nem fog elakadni a szavad, amikor az egyik legfontosabb téma kerül szóba az interjún.

 

Első lépés: légy naprakész!

Az első és legfontosabb lépés ahhoz, hogy hatékony legyen a bértárgyalás, illetve, hogy te magad is magabiztos lehess mindeközben, az az információgyűjtés. Az objektív adatok ugyanis olyan érvekként tudnak aztán működni, amikre az interjú során támaszkodni tudsz és a munkáltatók is kevésbé tudnak belekötni. Éppen ezért érdemes egy-egy interjú előtt több forrásból is körbejárni a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetet. Rendszeresen jelennek meg bérpiaci felmérések (pl. a Hays éves bériránytűje), de a szintén online elérhető bérkalkulátorok is adhatnak támpontot.

Ennél még egy fokkal hatékonyabb, ha ismerősökön, HR-eseken és tanácsadókon keresztül is érdeklődsz (akár LinkedIn-en), mivel a piac jelenleg nagyon gyorsan változik. Azoktól a leghitelesebb az információ, akik heti/napi szinten interjúztatnak, találkoznak CV-kkel és jelöltekkel. Ha egy ismerősöd dolgozik hasonló pozícióban, akkor nem szükséges közvetlenül az ő fizetésére rákérdezni. Úgy is meg lehet fogalmazni a kérdést, hogy „Tudsz abban segíteni, hogy egy ilyen pozícióban nálatok mennyit keres egy munkavállaló?”.

Amikor tájékozódási pontokat keresel a fizetési sáv megadásához, a következőket érdemes figyelembe venni és ezen szempontok alapján összevetni a kinézett pozíciót (főként, mivel gyakran a felmérésekben is sávosan van megadva az átlagkereset): vidék/főváros, multinacionális cég/kkv/startup, tapasztalati szint, szektor.

Második lépés: add el magad!

Ahhoz, hogy egy meghatározott fizetést megkapj, be is kell bizonyítanod, hogy az az összeg jár neked. Pontosabban: jár a tapasztalataidért, a képességeidért és a tudásodért. A legfontosabb, hogy mindezekből alaposan felkészülj. Annál hatásosabb lesz a kompetenciáid bemutatása, minél több példával tudod őket alátámasztani. Mik azok a képességeid, melyek az adott cégnél is hasznosak lesznek és ezeket hogyan, milyen projektekben, munkakörökben használtad eddig? (pl. „Nagy erősségem a kreativitás, amit az előző munkakörökben úgy kamatoztattam, hogy…” stb.).

Amikor a kompetenciáidról beszélsz, próbáld azokat már az interjú során is a cég igényeire szabni, illetve beleképzelni magad az adott pozícióba, amennyire lehet (pl. „Szeretek kommunikálni, így azt gondolom, mivel ebben a pozícióban gyakran kell ügyfelekkel kapcsolatot tartani, ezt a képességemet gyakran tudnám alkalmazni”).

Harmadik lépés: hagyd, hogy a másik fél hozza fel a kérdést!

A bértárgyalás sikerének fontos része a megfelelő időzítés. Ez általában az interjú vége fele jön el (de gyakran már az előszűrésen is szóba kerül a téma, így érdemes már ott is felkészültnek lenni, viszont mielőtt elfogadsz egy pozíciót, még jön egy konkretizáló kör, ahol lehet még pontosítani). Ha az állásinterjún bértárgyalásra kerül sor, az általában azt jelenti, hogy azon esélyes jelöltek között vagy. Mivel a kiválasztásánál egy munkáltatónak is döntő szempont a fizetés, biztos lehetsz benne, hogy fel fogják hozni a kérdést, ha komolyra fordul a dolog.

Negyedik lépés: légy határozott!

Amikor szóba kerül a fizetés, törekedj arra, hogy az általad megfogalmazott fizetési igényt a lehető leghatározottabban tudd képviselni. Legyél felkészült (ami már önmagában is növeli a magabiztosságot), illetve figyelj arra, hogy mind a szavak, mind a nonverbális jelek (testtartás, mimika) terén határozottságot tükrözz. Kerülendő például a lábdobolás, a mozgolódás, a kéztördelés, a halk beszéd, a dadogás. Természetes, hogy a téma izgulást, feszültséget válthat ki belőled, így próbáld meg ezt az érzést inkább izgatottságként keretezni (bizony, egy ilyen apróság is sokat jelenthet!) és felkészüléssel növelni a magabiztosságod.

A fizetési igényt jó, ha sávosan fogalmazod meg, melynek már az alsó értékével is elégedett tudnál lenni. Ezenkívül – főként, ha multinacionális céghez jelentkezel – ismerd a bruttó-nettó számítást, és lehetőleg bruttóban add meg a bérigényed, mivel a munkáltató is ezzel fog számolni.

Ötödik lépés: légy rugalmas!

Végül, de nem utolsósorban, számos cikket írtunk már arról, hogy a fizetésen túl mennyi más szempont játszhat szerepet a motivációban és az elégedettségben, így érdemes valamennyire rugalmasnak lenni a fizetéssel kapcsolatban. Vedd figyelembe például, hogy a kínált pozíció mennyire egyezik az elképzeléseiddel, milyen karrier- és fejlődési lehetőségek vannak, milyen értékekkel bír az adott cég, milyen a munka-magánélet egyensúly stb. Ezenkívül a bérigény meghatározásakor vedd figyelembe az egyéb juttatásokat is, ugyanis például egy multinál ezek is egy nagyobb szeletét képezhetik a teljes juttatási csomagodnak.

 

Ha épp bértárgyalásra készülsz, sok sikert kívánunk és bízunk benne, hogy a fenti lépések végiggondolásával és a tippek alkalmazásával határozottabbnak fogod érezni magad, és maga a folyamat is hatékonyabb lehet!

 

Novák Dóra