3+1 tipp, hogy sikeres legyen az angol nyelvű állásinterjúd

A legtöbben tartunk tőle, igazi „mumus” számunkra mindaddig, amíg fel nem fedezzük, mennyi lehetőséget rejt magában egy idegen nyelvű állásinterjú. Ne gondold, hogy itt fogsz elrontani mindent, sőt! Angolul mutathatod meg csak igazán, miért pont Te vagy a legalkalmasabb a kiszemelt pozícióra. Kicsit ülj most át a másik oldalra, és gondolkodj a HR-es fejével! Vajon mit vár el tőled?

Az Up2You csapata az elmúlt évek alatt nem csak nyelviskolaként tett szert meglepő és hasznos tapasztalatokra. Számos angol nyelvű próbainterjúval, éles állásinterjúval és felkészítő kurzussal a hátuk mögött állították össze az alábbi útmutatást, ami tartalmazza a kritikus pontokat – vagyis a buktató tényezőket. Legyen szó akár személyes, akár online interjúról, ezek a ott lebegnek az asztal másik oldalán ülő interjúztató szeme előtt. Pánikra azonban semmi ok. Van néhány trükk a tarsolyukban.. 😉

1. Tökéletesítsd a CV-d! Ez az első (látatlan) benyomás.

  • Bármilyen szövegnél (CV, motivációs levél, e-mail cím) figyelj arra, hogy a szavak írásmódja konzekvensen megegyezzen! A brit és az amerikai helyesírás eltérhet, mindkét írásmód helyes, de a jobb összhatás érdekében törekedj arra, hogy végig vagy az egyik vagy a másik írásmódot használd!
  • Ne legyen túlzsúfolt az önéletrajzod, de minden korábbi munkahelyedről, tapasztalatodról tudj beszélni angolul is! A cég pozícióinak, titulusainak, terminológiájának alaposan olvass utána!
  • Tartózkodj az interneten keringő „bombabiztos” szuper sablonmondatoktól. Az angol nyelv tele van rengeteg hasznos és szép kifejezéssel, mely jól mutathat CV-ben, motivációs levélben, vagy hivatalos levelezésben. Ezek használatával nincs semmi baj, sőt, bátorítunk rá, hogy rugaszkodj el a megszokott, egyszerű kifejezésektől. Viszont légy óvatos! Ez nem jelenti azt, hogy teljes mondatokat kimásolhatsz mások munkáiból.
  • Sokan túl- vagy alábecsülik magukat: ugyanúgy B2-re írja be a szintjét, aki épphogy átcsusszant a nyelvvizsgán, és aki 98%-kal ment át. Utóbbi már közelebb áll a C1 szinthez – így nyugodtan bele lehet írni azt az önéletrajzba.
  • Mindenre tudj példát mondani, amit leírsz! Ha leírod, hogy rugalmas vagy, de nem tudod megindokolni, hogy miért, akkor nincs hozzáadott értéke annak, hogy leírtad.
  • Figyelmesen olvasd át és nézesd át a CV-d! Többször láttunk már olyat, hogy alapvető szavak helytelen használatban vagy elírással szerepeltek hivatalos önéletrajzban.
  • Legyen egy bombabiztos motivációs levél a tarsolyodban, min. 2 nyelven (magyarul ÉS angolul)! Ennek megírásakor is nagyon figyelj a megfelelő szóhasználatra és helyesírásra! (Kerüld a Google-fordító használatát! Bár ez a funkció nagyon hasznos és napról-napra egyre jobb minőséget nyújt, attól még a motivációs leveled angol nyelvre való átültetését NE bízd rá!)

 

2. Hogyan készülj fel arra, amire nem lehet?

  • Nézz utána a cégnek! Sokan figyelmen kívül hagyják ezt az alapvető szabályt, annak ellenére, hogy komolytalan hatást kelt, ha semmit nem tudsz mondani a cégről.
  • Fontos, hogy átnézd a pozícióhoz, területhez tartozó szakszókincset. Ezzel több szempontból is jó benyomást keltesz: egyrészt választékosan és gördülékenyen tudsz beszélni a területről angolul, másrészt látják, hogy felkészült és jártas vagy az adott témakörben angolul is.
  • Az interjúkérdésekre mindig előre gondold át a választ angolul is!
  • Fordítsd gondot az akcentusodra! A helytelenül kiejtett szavak és az ebből fakadó meg nem értés kellemetlen pillanatokat okozhat. Vegyél legalább 1 magánórát, ahol ezeket a hibákat egy hozzáértő segítségével kiküszöbölheted.
  • Ha online interjúzol, és úgy érzed, hogy bizonyos kifejezések nem ragadnak meg vagy nehezen jutnak eszedbe, akkor nyugodtan készíts egy szólistát, amit kinyomtatva az asztalodra vagy a képernyő mellé tudsz rakni. Fontos! Nem szabad állandóan a listát bújnod, mert a folytonos le- és oldalra pillantásokkal, illetve azzal, hogy nem tartod a szemkontaktust, rossz benyomást kelthetsz.
  • Gyűjtsd össze minimum 5 erősségedet! (3 már sok helyen nem elég, főleg, ha ebből izgalmadban el is felejtesz egyet.)
  • Suit up! Öltözz ki! Az otthonunkban szeretünk kényelmesen lenni, de tekints úgy az online interjúra is, mintha valóban szemben ülnének veled és látnának mindent. (Saját magad miatt fontos lehet, ha felteszed a kedvenc parfümöd, hogy magabiztosabb legyél, és még jobban különválaszd az otthoni környezeted az interjútól.)

 

3. Online interjú? – Ellenőrizd a technikát és a környezetet! Utána ellenőrizd még egyszer!

  • Ha online platformon lesz az interjú, mindenképpen próbáld ki előtte, hogy működik-e a kép és a hang! Ha eddig csak mobiltelefonról használtad a felületet, de az interjún a számítógépedet fogod használni, azon is teszteld az app működését!
  • Figyelj arra, hogy, ha mobiltelefonról zajlik az interjú, ne csak az arcod látszódjon, hanem a felsőtested is! Arra is ügyelj, hogy megfelelő legyen a világítás (sose hátulról jöjjön a fény, mert csak egy fekete foltot fognak látni az arcod helyett)!
  • Válassz olyan helyszínt, ahol le tudsz ülni egy semleges háttér elé! Nagyon nem professzionális, ha az ágyadból videochatelsz, vagy a háttérben a mosatlan edények, esetleg a bevetetlen ágyad látszik.

 

4. Mire figyelj interjú közben? – Mindenre is! 🙂 De könnyíthetsz a saját dolgodon…

  • Artikulálj! Személyes interjú alkalmával is, de online talán még fontosabb. Ha biztosan működik is a mikrofonod, vedd figyelembe, hogy a hangodon torzítani fog a készülék! Beszélj tisztán és tagoltan, hogy mindenképpen megértsenek az interjúztatók!
  • Bővítsd egyszerűen a szókincsedet! A szinonimák használata szuper, hiszen választékosabb szóhasználat benyomását kelti. Viszont mindig bizonyosodj meg arról, hogy az általad választott alternatíva jelentése beleilleszkedik a szövegkörnyezetbe!
  • Igyekezz kerülni a töltelékszavak használatát, mint pl.: things, stuff, stb!
  • Fontos, hogy, ha hirtelen nem jut eszedbe a megfelelő kifejezés, akkor se ess pánikba, próbáld meg körülírni más szavakkal! Ezzel feltűnésmentesen elkerülhetsz egy kellemetlen szituációt.
  • Ne bonyolítsd túl! Ne próbálj 12 igeidőt használni az interjú során! A legtöbb interjún – bár elvárás a magabiztos angol nyelvhasználat – nem szükséges túlzásokba esni. Az remek, ha tisztában vagy a bonyolultabb nyelvi szerkezetekkel, és tudod alkalmazni őket, bizonyos mennyiségben érdemes is, viszont csak olyan nyelvtanhoz nyúlj, amit magabiztosan tudsz használni!
  • Tudd megfogalmazni, hogy mit akarsz! Nincs annál kiábrándítóbb, amikor egy jelentkezőről az a benyomása a beszélgetőpartnernek, hogy nem tudja, mi a célja az életben és igazából csak csapong.
  • ‘Fluency over accuracy’ elve: fontosabb a folyamatos beszéd, mint a 100%-os pontosság!

 

Néhány apróságról nem is sejtjük, mennyire befolyásolhatják a rólunk alkotott képet, különösen a döntő pillanatokban. Hidd el, ha ezeket az útmutatásokat követed, azonnal profiként fogsz kitűnni a jelentkezők sorából. A “mumustól” való félelem mindenkiben jelen van, de tartsd szem előtt: ha magabiztosságoddal elnyered az interjúztatók szimpátiáját, Tiéd a pálya… és az állás is. 😉

 

Vannak még kérdéseid?

Látogass el Nyelviskolánkba, ahol többéves tapasztalattal rendelkező Tanáraink egyéni, személyre szabott angol nyelvű állásinterjú felkészítéssel várnak – a belvárosban és online egyaránt!

 

Ha tetszett a cikk, olvass bele az Up2You-val készült interjúnkba, ahol elmesélik, miért különleges az ő módszerük! 😉

 

Vélemény, hozzászólás?