„Nem igaz, hogy az üzleti és technológiai tanácsadás férfias szakma”- Interjú az Accenture-rel

Inspiráló Női Karrierutak tematikánkban olyan nőket kérdezünk, akik sikeresek a szakmájukban, szeretik, amit csinálnak, és szívesen meg is osztják véleményüket, tapasztalataikat. Aktuális cikkünkben Radnai-Zulauf Rita, az Accenture Magyarország Inclusion & Diversity Lead-je vállalta ezt a szerepet, így most az ő szemüvegén keresztül pillanthatunk be a cég életébe. Mennyire „férfias” ez az iparág? Miben lehet jobb egy női vezető? Hogyan segíti a hölgyek előmenetelét az Accenture? Kiderül a cikkből! 😉

Interjúalany:

Radnai-Zulauf Rita, Inclusion & Diversity Lead

 

Mesélj egy picit a karrierutadról! Az Accenture-nél milyen területen/feladatkörben dolgozol?

Gyakornokként kezdtem dolgozni az Accenture-nél, majd egyetem után adta magát, hogy itt folytassam a munkát. Üzleti és technológiai tanácsadóként dolgozom, de nagyon változatos területen, különböző iparágakban. Az utóbbi években menedzserként már nem csak a projektek leszállításában, hanem a sales tevékenységben is részt veszek.

Téged ki/mi inspirál a mindennapokban?

Közhelyesen hangzik, de tényleg minden nap egy kihívás. Változatos a feladatköröm, sokféle emberrel találkozom, sokféle kultúrából, ezáltal rengeteg új tapasztalatot szerzek. A legfontosabb számomra a csapatom, az, hogy olyan emberekkel dolgozhatok együtt, akik hozzám hasonlóan motiváltak, nem riadnak meg a kihívásoktól, és ha kell, rugalmasak tudnak lenni a közös cél elérése érdekében.

Mennyire „férfias” ez a szakma, amiben mozogsz?

Ez nagyban függ az iparágtól, és a területtől, ahol éppen dolgozom. Egy mérnöki szaktudást igénylő területen előfordul, hogy egyedüli nőként ülök egy megbeszélésen, míg máskor fordított az arány. A tanácsadásról terjed az az álhír, hogy férfias szakma, de az üzleti tanácsadásban a nők aránya kifejezetten magas, egyáltalán nem igaz, hogy kifejezetten „férfias” hozzáállást követel meg.

Nagyon megosztó, amikor a női diszkriminációról kérdezek. Az egyik oldal hárít, a másik kikéri magának, hogy felteszem a kérdést, hiszen a diszkrimináció a múlté. Te mit gondolsz erről, létező jelenség? Találkoztál ilyesmivel a karriered során?

Alapvetően kulturális kérdés, hogy ki mit él meg zavarónak a munkahelyén. Itthon például teljesen elfogadott, hogyha nincs elég szék, a férfiak átadják a helyüket, akár egy megbeszélésen is, míg máshol ez már-már sértés lenne. Azt gondolom, hogy a diszkrimináció leginkább a tudatalattinkban működik, nem csak a nemekkel, hanem számos más tulajdonsággal összefüggésben (pl. kor, külső megjelenés, nemzetiség) élnek sztereotípiák a fejünkben, amiket automatikusan alkalmazunk mindannyian. A kulcs az, hogy ezeket a személyes tapasztalat felül tudja írni a mindennapi munka során. Sztereotípiával találkoztam, de tudatos diszkriminációval, vagy olyan helyzettel, ahol emiatt ne tudtunk volna közösen dolgozni hosszú távon, nem.

Vállalati szinten mi az álláspont a témában? Hogyan segíti az Accenture a hölgyek előremenetelét?

Az Accenture egyik fő vállalása, hogy 2025-re globálisan megteremti a nemek közti egyenlőséget a dolgozói között, tehát elérjük az 50-50%-ot. Ezt többféle eszközzel támogatja a cég világszerte. A női munkavállalók számára fontos munka-magánélet egyensúlyt részmunkaidős állásokkal segíti, de van lehetőség rugalmas idejű, vagy akár távolból végzett munkára is. Sőt egyéni esetekben egyéb munkamegosztási lehetőségek is megoldhatóak. A megfelelő munkaidő mellett nagyon fontos az előmentel és fejlődés is. Ennek érdekében személyes mentorok, fejlesztési programok, coaching alkalmak állnak rendelkezésre, vannak rendszeres szakmai képzések belső képzési központunkban és on-line is. Emellett nyelvtanfolyamok és módszertani, vagy akár kommunikációs képzések is elérhetők. Elég széles a paletta, amit magunk is alakíthatunk az aktuális igények szerint. Fontos támogató elem a közösség is, mert nyilván ott szeretünk dolgozni ahol az előmenetel mellett a jó társaság is adott. Vannak belső közösségeink, ilyen például a szülői klub, de említhetném az online jóga órákat is. Rendszeresen szervezünk programokat, például havonta beszélgetős reggeliket különböző témában, kifejezetten női és lelki egészség témákban is meghívott szakértő vendéggel. Ha itt nem találunk válaszokat és további támogatásra van szükségünk a cég ingyenes pszichológiai, jogi és pénzügyi támogatást is nyújt minden dolgozónak. Hogy minél jobban megértsük az egyenlőség fontosságát az Accenture már 4 éve rendszeres kutatásokat folytat a nemek között egyenlőség megteremtésének témájában, és természetesen az eredményeket mindig akciók követik, ezen alapulnak a cég egyenlőséget támogató programjai.

Szerinted van olyan dolog, amiben erősebb lehet egy női vezető? Ha igen, mi az?

Kutatások bizonyítják (köztük a mieink is), hogy minél sokszínűbb egy vezetőség, annál hatékonyabb, hiszen több különböző szempontot tudnak beépíteni a döntéshozatalba. Azt gondolom, hogy az egyéni személyiségjegyek sokszor erősebbek, mint a nemekkel asszociált „tipikus” tulajdonságok, ezért nehéz általánosságban beszélni. Egy jó vezető nem csak a szakmájához ért, hanem az emberekhez is. Empatikus, tud motiválni, jól egyensúlyoz a megértő és a határozottan számonkérő szerep között. Ezt az egyensúlyt nem könnyű megtalálni, bármilyen irányból is közelíti az ember. Szerintem a sikeres vezető tudja magáról, hogy folyamatosan tanulnia kell, és változnia is, mert minden embernek kicsit más vezetőre van szüksége. Nagyszerű női és férfi vezetőkkel is dolgozom együtt, ez nem nemtől, hanem személyiségtől függ.

Ha tehetnél valamit a női egyenjogúságért, akár vállalati, akár társadalmi szinten, mi lenne az?

Meggyőződésem, hogy még mindig rosszak vagyunk mi nők abban, hogy megfogalmazzuk az igényeinket, kiálljunk magunkért. Azt gondoljuk, hogy a „jó munka magért beszél”, pedig ez nincs mindig így és sokszor rengeteget rágódunk, mielőtt elmondanánk, mit is szeretnénk. Ha lehetne, ezen az attitűdön változtatnék.

Szerinted van olyan nő, aki példakép lehet mások számára is?

Minden ember lehet példakép, számomra a munkában azok a nők tudnak inspirálóak lenni, akik a saját szektorukban (a mi esetünkben az IT szektorban) már valamit letettek az asztalra, valami köthető hozzájuk. Általánosságban pedig azokat a nőtársaimat tudom csodálni, akik megfelelően tudják fenntartani a munka-magánélet egyensúlyát az életükben. ?

Tudom, hogy manapság nehéz előre tervezni, mégis megkérdezem: hogyan látod a következő 3-5-10 évet?

Ahogy telnek az évek, egyre fontosabb számomra, hogy milyen hangulatban, milyen emberekkel veszem körül magam. A célom, hogy mindig inspiráló csapatban dolgozzak, ahova jó érzés tartozni.

Mit tanácsolnál az ambiciózus friss diplomás hölgyeknek? Hogyan tudnak érvényesülni a karrierjükben – akár nálatok?

Elsősorban nyitottságra és önbizalomra buzdítanám őket. Nem baj, ha az egyetemi tanulmányaik nem közvetlenül függenek össze a feladatkörükkel, és az sem, ha 2-3 év munka kell ahhoz, hogy lássák, mi az, amit igazán szeretnek csinálni. Merjenek kísérletezni, kipróbálni magukat különböző helyzetekben. A tanácsadás egy remek lehetőség erre, mert több céget, szervezeti egységet, sokfajta működést meg lehet ismerni, nagyon sokat lehet rövid idő alatt megtanulni, így könnyen megtalálja az ember, hogy mi az, amiben szeretne hosszú távon is elmélyülni.