Siemens Mobility

„Azokból válnak igazán jó szakemberek, akikben van egyfajta szakmai tűz” – Interjú Kazsik Judittal, a Siemens Mobility People&Organization területének Business Partnerével

Judittal arról beszélgettünk, miért lehet vonzó a fiatalok számára a vállalat, milyen területeken lehet akár már pályakezdőként is bekapcsolódni és mi az az összetevő, amivel valaki kiemelkedően sikeres lehet a szakmájában.

 

Interjúalanyunk:

Kazsik Judit

Kazsik Judit, a Siemens Mobility People&Organization területének Business Partnere

Bemutatnád kérlek néhány mondatban a vállalatot?

A Siemens 135 éve, az első budapesti villamosvonal 1887-es elindítása óta része a hazai mindennapoknak. Ma, egy multinacionális csoport részeként, ugyanakkor magyar vállalatként helyi erőforrásokra, mérnöki és kutatás-fejlesztési kompetenciánkra támaszkodva, hosszútávon biztosítjuk jelenlétünket. Fő üzleti területeink a gördülő állomány, a vasúti automatizálás és villamosítás, az ezekhez kapcsolódó szervizszolgáltatások, valamint a szoftverfejlesztés. Jelenleg 250-260 fő között mozog a létszámunk, de folyamatosan bővülünk, elsősorban a kutatás-fejlesztési központunk. Két telephelyünk van. Az egyik a XI. kerületi Infoparkban található – ez a fejlesztőink irodája. A másik Zuglóban, a Gizella úton – itt projektkivitelezéssel, sales tevékenységgel foglalkozó üzletágaink, illetve a központi, támogató funkciókat ellátó munkatársaink dolgoznak. Én a People&Organization területet vezetem, nyáron lesz 4 éve, hogy itt dolgozom.

Milyen területeken van lehetőség csatlakozni hozzátok akár már pályakezdőként is?

Az Infoparkban, a szoftverfejlesztői területen dolgozó csapatunk bővülése kapcsán a junior pozícióink elsődlegesen olyan végzett szoftvermérnököknek szólnak, akik tanulmányaik alatt jártasságot szereztek különböző programnyelvekben, mint például a C++, a Python vagy a Java.  A szoftverfejlesztők mellett pályakezdő közlekedés-, gépész-, vagy villamosmérnökök számára is tudunk rendkívül izgalmas feladatokat kínáló álláslehetőségeket nyújtani, melyekről részletes információt talál minden érdeklődő a karrieroldalunkon.

Mi a tapasztalatotok, elsősorban mi vonzza ezeket a szakembereket a Siemens Mobilityhez?

Kihívásokkal teli feladatok várnak kollégáinkra, hiszen olyan jövőbemutató projekteken is dolgozunk, amelyekkel úttörő szerepet vállalunk a közlekedés fejlesztésében. Például egyre több olyan rendszeren dolgozunk, melyek már a felhőben futnak, vagy említhetném az önvezető technológia megvalósítását villamosok és nagyvasút esetén. Ehhez kellenek a kreatív, logikus gondolkodású kollégák, akik hajlandóak és tudnak akár a régi technológiákkal, akár a legmodernebb eszközökkel dolgozva biztonságos szoftvereket készíteni. A közlekedés-, gépész-, vagy villamosmérnökök számára a legérdekesebb az szokott lenni, amikor tervezőmunkájuk gyümölcsét élesben, az adott járművön, a célországban üzemelhetik be.

Általában olyan munkatársak érkeznek hozzátok, akik különösen érdeklődnek a vasút iránt?

Kezdetben ez változó, de azt látjuk, hogy előbb vagy utóbb minden munkatársunkat elvarázsolja a vasút, a mozdonyok, vonatok világa. Vannak, akiknek a vonat gyerekkori szerelem és elsősorban emiatt jönnek hozzánk, de vannak olyanok is, akiknek korábban nem volt kapcsolatuk a kötöttpályával mégis amikor bekapcsolódnak a fejlesztői feladatokba, a szakmai kíváncsiság feléleszti a lelkesedést a vasút iránt.

Dolgoznak nálatok diákok is?

Hosszú távra tervező vállalatként nagyon fontosnak tartjuk a jövő szakembereinek megtalálását és megtartását, ezért nagy hangsúlyt fektetünk az oktatás és képzés támogatására. Részt veszünk egy ösztöndíjprogramban, amely a Budapesti Műszaki Egyetem és a Karlsruhe-i Technológiai Intézet (KIT) kettős diploma képzésén résztvevő hallgatókat támogatja. Az ösztöndíj révén a diákok megismerkedhetnek a legmodernebb technológiákkal és olyan szakmai tapasztalatot szerezhetnek gyakorlati idejük alatt vállalatunknál, amit a jövőben is kamatoztathatnak majd pályafutásuk során. Ösztöndíjasaink mellett számos diákunk diákszövetkezeten keresztül érkezik hozzánk. Mindkét esetben elmondható, hogy a diploma megszerzését követően diákjaink jelentős része nálunk kezdi meg teljes állásban a szakmai karrierjét.

Hogyan zajlik a kiválasztási folyamat a vállalatnál?

Jelöltjeinket egy közel két hetes kiválasztási folyamaton kísérjük végig. Az önéletrajzok áttekintését követően videó interjúra invitáljuk a kiválasztott jelentkezőket a csapat és projektvezetővel. Egyes esetekben a projekthez kapcsolódó ügyféllel is szervezünk megbeszélést. Igény esetén személyes találkozóra hívjuk a jelentkezőt, melyet irodalátogatással kötünk össze. A folyamat zárásaként konkrét ajánlatot teszünk a kiválasztott leendő munkatársnak.

Milyen környezet várja a munkatársakat, melyek a legnépszerűbb juttatások , amelyeket a vállalat nyújt?

Elsősorban a rugalmasságot emelném ki. A munka- és magánélet egyensúlyának megteremtése kiemelten fontos számunkra. Kötetlen munkaidőben, hibrid munkavégzési lehetőséggel dolgozunk. Támogatjuk a hétköznapi ad-hoc helyzetek megoldását, elengedjük az ún. „ledolgozós” szombati munkanapokat és igény esetén részmunkaidő lehetőséget is biztosítunk. Arra koncentrálunk, hogy a kollégák a feladatokat egy meghatározott időintervallumon belül végezzék el, nem arra fókuszálunk, hogy ezt mikor teszik. Olyan munkahelyet biztosítunk kollégáink számára, amely lehetőséget nyújt a szakmai fejlődésre, továbbtanulásra is. Fontos számunkra, hogy junior kollégáinknak a hosszútávú karrierút lehetőségét kínáljuk, a biztonságos, stabil munkahely biztosítása mellett.

Nagyon szép kilátás nyílik az Infoparkos irodánkból, rálátni a Gellért-hegyre, a Dunára, elegáns, igényes környezetben zajlik a munka. A mindennapokban gyümölccsel kedveskedünk a munkatársaknak. Fontosnak tartjuk az egészséges életmódot, melyet többek közt magánegészségügyi szolgáltatással is támogatunk, illetve számos a mentális és testi egészség megőrzését segítő előadást, programot szervezünk. Igyekszünk egyre több csoportos rendezvényt személyes jelenléttel megtartani, hogy jó hangulatú, összetartó közösséget alakítsunk ki. Kutyabarát munkahely vagyunk, így a kis kedvencek is elkísérhetnek bennünket a munkába.

Van olyan tanácsod, amit egy egyetemistának adnál, ha a munka világában sikert szeretne elérni?

Természetesen kell egy alapvető szakmai felkészültség, de én azt látom, hogy azokból válnak igazán jó szakemberek és azok tudnak tartalmas karrierutat bejárni, akikben van lelkesedés és akinek ’elkapja a szívét’ az, amivel foglalkozik. Ha valakiből hiányzik ez a fajta szakmai tűz, akkor egy bizonyos szinten meg fog állni. Azt tanácsolnám tehát, hogy érdemes olyan irányba elmozdulni, ami iránt érez az ember lelkesedést, ahol megdobban a szíve. A lelkesedés mellett pedig a soft skillek, a saját személyiségünk fejlesztése is nagyon fontos, ez segít bennünket a hozzánk leginkább passzoló munka megtalálásában és a kiteljesedésben is.