Jobverse Állásbörze

5 tipp: így érkezz felkészülten az állásbörzére

Közeleg az állásbörze szezon, így szeptember 27-én és 28-án a Jobverse Állásbörze is megnyitja kapuit. Akár gyakornoki vagy frissdiplomás állást keresel, akár tapasztaltabb munkaerőként inspirálódnál a jelenlegi munkaerőpiacról és trendekről, érdemes ellátogatnod az eseményre, hiszen idén is számos érdekes és izgalmas szakmai eseménnyel, illetve jó néhány kiállítóval várunk! Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet tudd kihozni az állásbörzén tett látogatásodból, hoztunk néhány tippet cikkünkben.

Az állásbörzék általában pörgős, mozgalmas események, és talán te is érezted már azt, hogy hirtelen azt sem tudod, melyik standhoz lépj oda vagy melyik programon vegyél részt, így aztán egy ideig csak céltalanul nézelődsz. Éppen ezért érdemes előzetesen felkészülni, hogy biztosan azt a célt érjük el a látogatással, amit terveztünk. Ehhez hoztunk a következőkben néhány tippet.

1. Fogalmazd meg a célod!

Az első és igen fontos lépés az eredményesség érdekében – és ezt kevesen is teszik meg sajnos -, hogy fogalmazd meg, mi a célod, vagy mik a céljaid az állásbörzére való kilátogatással. Szeretnél megismerni bizonyos munkáltatókat és/vagy munkaköröket? Tanulni, fejlődni a különféle előadásokból, szakmai eseményekből? Kipróbálni magad egy állásinterjún biztonságos keretek között? Kapcsolatokat építeni, megmutatni magad? Karriertanácsadáson részt venni? A cél megfogalmazása azért fontos, mert így fogsz tudni priorizálni a lehetőségek és a programok között és kiválasztani azokat az elemeket, melyek számodra a leghasznosabbak lesznek.

2. Regisztrálj az eseményre és tájékozódj!

A készülődés részeként regisztrálj az állásbörzére és a téged érdeklő szakmai rendezvényekre. Ezt követően böngészd át a honlapot, ahol már megtalálhatod a kiállítókat és informálódhatsz a programokról is. Arra biztatunk, hogy készíts egy listát, hogy mik érdekelnek, mely munkáltatók standjait szeretnéd meglátogatni, mely előadások vagy karrieredet támogató tanácsadások érdekelnek. Ha például szeretnél részt venni karriertanácsadáson – ahol például önéletrajzzal, állásinterjúval, bérezéssel vagy az önismereteddel kapcsolatos kérdések is középpontba kerülhetnek -, előzetesen regisztrálnod kell és így tudsz időpontot foglalni. Ezek lesznek a fix pontjai az állásbörzére való kilátogatásodnak és minden egyéb programot ezek köré érdemes szervezned.

3. Készülj fel a kiszemelt kiállítókból!

Ha elkészítetted a listád és megvan, mely munkáltatók strandjait keresnéd fel szívesen, érdemes egy kicsit felkészülnöd néhány alap információval. Ahogy egy állásinterjún is plusz pontot jelent, ha ismered, mivel foglalkozik pontosan a cég, mire büszkék (ha van erre vonatkozóan információ a honlapjukon/közösségi média felületeiken), hol van az irodájuk, úgy itt is érdemes felkészülten, akár jegyzetekkel érkezni, amiket előtte átolvashatsz. Emellett mindenképpen töltsd fel önéletrajzod a regisztrációkor (szuper, ha az adott pozícióra és cégre van szabva!).

4. Sablonos kérdések helyett fókuszálj arra, ami igazán érdekel!

Szintén hasznos lehet átgondolnod és megfogalmaznod magadnak, hogy milyen munkakört, milyen munkáltatót, illetve kultúrát keresel. Ha megvan, mi a prioritás számodra (pl. legyen home office lehetőség, lehessen csapatban dolgozni, legyenek fejlődési lehetőségek stb.), akkor ezekre érdemes felépítened a kérdéseidet is. Idén ráadásul a standtáblák piktogramjai is segítenek a tájékozódásban, például láthatod, mely cég kínál részmunkaidős lehetőséget vagy home office-t.

Néhány példa, hogy miket érdemes megkérdezned az első találkozás alkalmával:

  • Ha ezt a munkakört végezném, milyen feladatok tennék ki a mindennapjaimat?
  • Mik azok a kompetenciák (tulajdonságok, tapasztalat stb.), amik ahhoz kellenek, hogy valaki sikeres lehessen ebben a munkakörben/pozícióban?
  • Hogyan írnád le a munkahelyi kultúrát ennél a vállalatnál?
  • Hogyan mérhető a teljesítmény ebben a munkakörben?
  • Mi az, ami miatt a leginkább szeretsz ennél a cégnél dolgozni?
  • Szerinted milyen személyiség érezné magát igazán jól ebben a csapatban/pozícióban/ennél a cégnél?
5. Készülj fel arra, hogy jó első benyomást tehess!

Az állásbörzék nagy előnye, hogy lehetőséged van személyesen kapcsolatokat építeni, megismerni munkáltatókat vagy épp lefolytatni egy állásinterjút. Éppen ezért nem mindegy, mennyire tudjuk képviselni önmagunkat és milyen benyomást teszünk másokra. Annak érdekében, hogy a lehető legjobb formában legyél, érdemes néhány tippet megfogadnod:

  • Gyakorold a bemutatkozásod! Ki vagy, honnan jössz, mi érdekel és mi tesz kiemelkedővé? Mi az, ami miatt érdekel egy adott cég vagy pozíció? Jó, ha előre átgondolod, hogyan tudod röviden, de mégis ütősen bemutatni saját magad és képviselni a célod.
  • Öltözz úgy, mintha állásinterjúra készülnél! Érdemes olyan ruhát választanod, amiben kényelmesen érzed magad, hogy természetes legyen a megjelenésed, ugyanakkor jó benyomást tehetsz azzal, ha elegánsan öltözöl, úgy, akár egy állásinterjún.
  • Figyelj a beszélgetőpartneredre! Légy valóban kíváncsi, nyitott, tarts szemkontaktust és tegyél fel kérdéseket. Ha pedig megegyeztek egy második interjúban is, akkor jegyzeteld le az első találkozó során elhangzott fontos információkat.

Vár a Jobverse Állásbörze!

Novák Dóra

 

frissdiplomas.hu-nál mindent megteszünk azért, hogy élménytelibbé és egyszerűbbé tegyük az elhelyezkedés, a karrierépítés folyamatát. Az egyetemistáknak és pályakezdőknek szóló karrierportálunk mellett tevékenységünk legújabb eleme Magyarország első élményközpontú állásbörzéje, a JOBVERSE Állásbörze. Csatlakozz, és emeld a karriered a következő szintre velünk! Tetszett a cikk? Küldd el valakinek, akinek szintén hasznos lehet!